SiolNET. Novice Predsedniške volitve
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po Janši tudi 34 intelektualcev kritično o Borutu Pahorju

10

termometer

kolinda grabar-kitarović, borut pahor
Foto: Reuters

Ta konec tedna bomo volili predsednika republike, med deveterico kandidatov pa po javnomnenjskih anketah za velikega favorita velja aktualni predsednik Borut Pahor. Da je Pahor neprimeren za predsednika, meni 34 slovenskih intelektualcev, ki so razloge za svoje prepričanje sporočili v javnem pismu, do predsednika pa sta kritična tudi šef SDS Janez Janša in generalni sekretar SMC Jože Artnak.


Slovenija si za predsednico ali predsednika zasluži osebo, ki svojega petletnega mandata ne bo v celoti posvetila permanentni volilni kampanji, ki funkcije ne bo krčila na "samopromocijski populizem s primesmi seksizma", ki ne bo brezbrižna do stisk delavcev, revnih in obubožanih in ki bo sočutna in razumevajoča do stisk beguncev, je med drugim v jasnem pismu zapisalo 34 slovenskih intelektualcev "različnih akademskih profilov (sociologi, filozofi, zgodovinarji, antropologi, pravniki …)".

"Borut Pahor si ne zasluži ponovitve svojega mandata"

"V pismu navajamo argumente, zaradi katerih, po našem prepričanju in presoji njegovega petletnega mandata, Borut Pahor ni primerna izbira za vnovičnega predsednika republike," je sporočil prvopodpisani, Boris Vezjak. "V pismu navajamo argumente, zaradi katerih, po našem prepričanju in presoji njegovega petletnega mandata, Borut Pahor ni primerna izbira za vnovičnega predsednika republike," je sporočil prvopodpisani, Boris Vezjak. Foto: Matjaž Rušt "Izpolniti želimo svojo državljansko in hkrati intelektualno dolžnost, zato javnosti pred predsedniškimi volitvami sporočamo naslednje: predsednik republike Borut Pahor si po našem globokem prepričanju ne zasluži ponovitve svojega mandata. S svojimi številnimi dejanji, opustitvami dejanj in besednimi zdrsi je namreč prepoznavno nakazal, da mu ni mar za spoštljivo, pošteno in dostojanstveno opravljanje te najvišje funkcije v državi," je v javnem pismu, ki ga v celoti objavljamo na dnu članka, zapisalo 34 slovenskih intelektualcev s prvopodpisanim Borisom Vezjakom.

Janez Janša: Borut je govoril eno in pustil, da so pod njegovim plaščem delali drugo

Medtem ko intelektualci s svojo analizo lika in dela Boruta Pahorja, kot pravijo, podpore volivcev ne želijo preusmeriti na konkretnega drugega kandidata, je namen izčrpnega kritičnega zapisa prvaka opozicijske SDS Janeza Janše na Facebooku izpostavitev Romane Tomc kot primernejše alternative Pahorju.

"Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se poteguje za svoj drugi mandat. Ko iščemo misel, ki bi označila njegovo predsednikovanje, ne najdemo boljše od filmskega naslova: Živi in pusti umreti. Pravzaprav ta naslov celovito označuje tudi ostalo politično delovanje Boruta Pahorja na pomembnih političnih funkcijah," je zapisal Janez Janša. "Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se poteguje za svoj drugi mandat. Ko iščemo misel, ki bi označila njegovo predsednikovanje, ne najdemo boljše od filmskega naslova: Živi in pusti umreti. Pravzaprav ta naslov celovito označuje tudi ostalo politično delovanje Boruta Pahorja na pomembnih političnih funkcijah," je zapisal Janez Janša. Foto: Ana Kovač

"Borut je živel, delal vtis, igral fasado in pustil, da so tovariši v ozadju pod to kuliso vladali in ubijali. Medijsko, sodno, fizično. Ljudje so čakali na poprave krivic, se starali, zbolevali in umirali, ne da bi dočakali vsaj formalno zadoščenje za trpljenje, ki so ga doživeli. Umirajo tudi svojci desettisočev zverinsko pomorjenih, ne da bi jim bilo za časa življenja omogočeno, da bi izvedeli vsaj za grob svojega očeta, matere, brata ali sestre in na njem prižgali svečko. Borut je govoril eno in pustil, da so pod njegovim plaščem delali drugo," je v soboto zapisal Janša.

"Imeli smo Milana Kučana in Danila Türka, ki sta bila slabša od Boruta Pahorja in sta vladala pod geslom živi in ubijaj," še ocenjuje Janša in obširen zapisa konča s podporo SDS-ovi predsedniški kandidatki: "Edini signal, da se vsaj nekateri, ki kandidirajo za predsednika republike, zavedajo, da se mora človek na tej funkciji bojevati proti krivicam in delitvam na prvo- in drugorazredne državljane, je izjava Romane Tomc, da bo kot predsednica 'glas pravičnosti'. Takšnega 'glasu' v predsedniški palači na Erjavčevi doslej še nismo imeli in skrajni čas je, da ga čim prej dobimo." Celoten Janšev zapis lahko preberete tukaj.

Generalni sekretar SMC Pahorju očita sodelovanje z desnico

Generalni sekretar največje parlamentarne stranke SMC Jože Artnak pa je po poročanju STA v nagovoru članom Pahorju očital sodelovanje z desnico in napake na premierskem mestu.

"Značilnost tokratnih volitev je, da na sredini in levici ni drugega kandidata, kot kandidatka Maja Makovec Brenčič," je navedel Artnak in dodal, da to ni niti dosedanji predsednik. "Poleg tega, da sodeluje z desnico, je prav on zelo odgovoren za to, da je bila v naši državi nedavna finančna in gospodarska kriza mnogo daljša, kot v vseh drugih razvitih evropskih državah," je navedel.

Prav tako mu očita, da na položaju premierja ni bil kos velikim projektom, kot je Teš 6. Njegovih izjav, da so bili za ta projekt odgovorni drugi, ne moremo jemati drugače kot izigravanje javnosti, je dodal.

Celotno pismo 34 intelektualcev

Zakaj Borut Pahor ni primerna izbira za predsednika republike

Spodaj podpisani želimo izpolniti svojo državljansko in hkrati intelektualno dolžnost, zato javnosti pred predsedniškimi volitvami sporočamo naslednje: predsednik republike Borut Pahor si po našem globokem prepričanju ne zasluži ponovitve svojega mandata.

S svojimi številnimi dejanji, opustitvami dejanj in besednimi zdrsi je namreč prepoznavno nakazal, da mu ni mar za spoštljivo, pošteno in dostojanstveno opravljanje te najvišje funkcije v državi.

S tem je institut predsednika države močno degradiral, ga dejansko izpraznil smisla in pomena, pričakovanja do vloge predsednika republike pa v pičlih petih letih znižal na minimum. Ker je z nekaj zadnjimi izjavami dal vedeti, da takšnih praks tudi v prihodnje ne misli opustiti, se nam takšna izbira zdi celo škodljiva.

Podpisane in podpisani smo prepričani:

· da si Slovenija za predsednico, predsednika zasluži osebo, ki svojega petletnega mandata ne bo v celoti posvetila permanentni volilni kampanji, kar je g. Pahor celo prostodušno in brez trohice sramu priznal;

· da je ponavljajoče se nedržavniško in nespoštljivo ravnanje na mestu predsednika s krčenjem na samopromocijski populizem s primesmi seksizma škandalozno po sebi in vodi do nevarnih družbenih in političnih posledic;

· da je povsem neokusno izmikanje dolžnostim, če predsednik odkrito priznava, da ne želi imeti mnenja o najtežjih notranjih ali mednarodnih političnih vprašanjih, in da ne bo komentiral dogodkov, ki med ljudmi porajajo različna mnenja in konflikt – za resnico se je pač treba boriti in ne oportuno umikati;

· da je bila predsednikova abstinenca v primeru razpadanja Komisije za preprečevanje korupcije in končno odstopa namestnice predsednika nevzdržna potuha obstoječemu stanju, saj brezzoba ustanova koristi predvsem nenačelni in koruptivni politiki;

· da so nekateri predsednikovi spodrsljaji v zadnjih petih letih, kakršen je bil tisti v intervjuju za televizijo Russia Today z napovedjo odločne obrambe Slovenije pred vojaškim napadom Rusije, objektivno politično in diplomatsko škodljivi ter načenjajo že itak majhen mednarodni ugled;

· da na tem mestu državljani potrebujemo osebo, ki ne bo stala križem rok ob stiskah delavcev, revnih in obubožanih slojev, za nameček pa, četudi nevede, v sebične namene izkoriščala njihovo bedo, kot se je zgodilo v primeru njegovega »volonterskega« sodelovanja s podjetjem Marof Trade iz Loške doline;

· da si ne moremo in ne želimo privoščiti izigravanj zgodovinskih resnic in spomenikov, molka ob sežiganju knjig, zlorab zamisli sprave in koketiranj s kolaborantstvom (domobranstvom, ustaštvom) le zato, ker g. Pahorju imenitno služijo pri načrtu osebne uveljavitve in hkratnem nabiranju točk med levimi in desnimi volilkami in volilci;

· da bi moral predsednik pokazati sočutje in razumevanje do stisk beguncev ter nasprotovati postavitvi žice, naraščajoče primere nestrpnosti, ksenofobije, islamofobije in sovraštva pa nedvoumno obsoditi;

· da se je popolnoma nezrelo in neodgovorno kot predsednik republike razglasiti za osebo, ki ne želi biti moralni zgled državljankam in državljanom: njegovo stališče je končno tudi v globokem protislovju s položajem in njegovim kampanjskim geslom Skupaj.

Na predsedniškem mestu pričakujemo osebo, ki ne bo instagram avtoriteta, ampak bo svoje naloge opravljala z intelektualno poštenostjo, s skrbjo za pravičnost in glede na ustavne dolžnosti zavzemanja za moralne vrednote, izoblikovanimi mnenji do najpomembnejših družbenih in političnih problemov, z jasnima odnosoma do resnice in zgodovine, ki se jima ne bo plehko izogibala z bežanjem v prazne populistične fraze.

Naš namen nikakor ni, da bi državljanke in državljane napotili h glasovanju za določenega kandidata ali kandidatko, ker nikogar te vrste nimamo v mislih, želimo pa po svoji najboljši vednosti in vesti opozoriti, kakšne učinke lahko povzroči vnovični glas za sedanjega predsednika. Ker se zavedamo take možnosti, se podpisani in podpisane že vnaprej distanciramo od vseh poskusov osebnih sramotenj in asociacijskih teorij zarot, s katerimi utegne biti, po objavi tega stališča, napadena naša pravica do javno izraženega mnenja.

Podpisi:

dr. Boris Vezjak, dr. Svetlana Slapšak, dr. Slavko Splichal, dr. Božo Repe, dr. Ivan Kristan, dr. Jože Pirjevec, ddr. Rudi Rizman, dr. Milica Antić Gaber, dr. Vlado Miheljak, dr. Božidar Debenjak, dr. Maca Jogan, dr. Savin Jogan, dr. Srečo Dragoš, dr. Darja Zaviršek, dr. Niko Toš, dr. Vesna Leskošek, dr. Jana Rošker, dr. Darko Štrajn, dr. Renata Šribar, dr. Gorazd Kovačič, dr. Marjan Šimenc, dr. Milena Mileva Blažić, dr. Luka Omladič, dr. Miha Fošnarič, dr. Božidar Flajšman, dr. Vesna Mikolič, dr. Mitja Sardoč, dr. Zdenko Kodelja, dr. Urša Opara Krašovec, dr. Rajko Muršič, dr. Rado Riha, dr. Peter Simonič, dr. Boštjan Nedoh, dr. Stane Saksida.

 

Imate mnenje o temi, o kateri pišemo v članku? Vabljeni k razpravi na forumu Med.Over.Net. 
 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 208
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin