SiolNET. Novice Slovenija
6,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šarec v dvoboj s Pahorjem: "Zanimivo bo." #foto #video

6,58

termometer

Borut Pahor štab
Foto: Ana Kovač

V drugem krogu predsedniških volitev se bosta pomerila trenutni predsednik Borut  Pahor in kamniški župan Marjan Šarec. "Zanimivo bo," napoveduje zadnji in obljublja, da bo v primeru zmage v politiko vnesel nove vzorce. Pahor meni, da utegne biti v drugem krogu udeležba višja.

Rezultat prvega kroga po preštetih 99,9 odstotka glasov kaže, da se bosta v drugem krogu pomerila trenutni predsednik Borut Pahor in kamniški župan Marjan Šarec. Več o rezultatih tukaj, omenimo pa, da ti niso dokončni, saj morajo prišteti še glasovnice iz tujine.

Pri sedmerici kandidatov, ki ji danes ni uspelo, pretiranega razočaranja ni bilo čutiti. Ena osrednjih tem v vseh volilnih štabih pa je bila nizka volilna udeležba. Volilo je namreč le okrog 43,5 odstotka upravičencev, kar je najmanj v zgodovini.

Koga boste volili v drugem krogu predsedniških volitev?

  • Borut Pahor 982 glasov
    38,39%
  • Marjan Šarec 1576 glasov
    61,61%
Oddanih 2558 glasov

Rokovanje pred zaključnim dvobojem

Pahor in Šarec sta si po prvem krogu v Cankarjevem domu, kjer je bilo tiskovno središče, nasmejana segla v roko. Drugi krog volitev sledi čez tri tedne.

[video: 65688 / Rokovanje Marjana Šarca in Boruta Pahorja.]

Rokovanje Marjana Šarca in Boruta Pahorja.

Pahor: V drugem krogu utegne biti udeležba višja

Borut Pahor se je zahvalil tistim, ki so se udeležili volitev, in dodal, da bi si želel višjo udeležbo, ima pa vsak volivec pravico tudi ne voliti.

"Iskreno sem vesel vaše podpore. V teh okoliščinah, ko je zaupanje ljudi v politiko tako nizko, je skoraj 50-odstotna podpora velik uspeh," je Pahor komentiral izid. "Vsem optimistom, ki so mi napovedovali zmago v prvem krogu, sem dejal, da je ob devetih kandidatih nemogoče pričakovati, da bi v prvo dobil polovico glasov. Pa se je to skoraj zgodilo."

[video: 65694 / ]

V drugem krogu bo, kot je dejal, nagovarjal tiste, ki so ga že podprli in so po njegovem mnenju po značaju borci, ter tudi tiste, ki so danes podprli ostale. "Danes je bil zame lep večer, z velikim upanjem gledam v naslednje tri tedne. Tisti, ki me poznajo, vedo, da nisem sprinter, ampak tekač na dolge proge."

Na vprašanje o nizki udeležbi je dejal, da ta kaže na neko zaupanje, da pa slika ni dramatično slabša kot v preteklih letih. Po njegovem mnenju utegne biti v drugem krogu udeležba celo višja. Želi si tudi bolj vsebinske razprave, je dejal.

[video: 65683 / ]

Šarec o drugem krogu: Zanimivo bo

"Ljudje ne grejo na volitve, ker so jim obstoječe strukture politiko priskutile," je dejal Marjan Šarec. "Ljudje ne grejo na volitve, ker so jim obstoječe strukture politiko priskutile," je dejal Marjan Šarec. Foto: Marko Rabuza Marjan Šarec, ki je že po predvolilnih javnomnenjskih raziskavah sodeč veljal za glavnega izzivalca Pahorja in je na koncu zbral 25 odstotkov, je prvi del štetja glasov spremljal iz štaba v domačem Kamniku. Tu ni bilo šampanjca, podpornike pa je pogostil z lokalnim pivom.

"To je dober rezultat, če bo pri njem ostalo, bom zelo zadovoljen, če bo boljše, bo pa še boljše. Pravo štetje se začenja zdaj," je Šarec dejal po objavi prvih volilnih napovedi, ki so kazale na Pahorjevo zmago v prvem krogu. "Iz nič priti na tak rezultat je zelo dobro." 

[video: 65696 / ]

S štetjem glasov in približevanjem Pahorju se je izboljševalo tudi vzdušje v njegovem taboru. Malo pred 21. uro je Šarec pogledal na uro in dejal: "Po moji uri sem v drugem krogu. To je uspeh, bo zanimivo."

V izjavi se je nato obregnil v po njegovem mnenju podcenjujoč odnos državne politike do kolegov v lokalnih skupnostih. "Mnogi v slovenski  politiki me, verjamem, zelo podcenjujejo, in si mislijo, da je biti župan kar nekaj, ampak to je neumnost. Ni samo državna politika edina zveličavna, tudi mi na lokalni ravni se trudimo, da bi naredili nekaj dobrega. Ljudje me poznajo in mi tudi zaupajo, za seboj namreč imam neke rezultate."

V prihodnjih dneh si bo vzel nekaj časa za počitek, nato pa sledijo še trije tedni kampanje, je dejal.

Tomčeva: Dobili smo dvakrat več kot so nam napovedovale ankete

Kandidatka SDS Romana Tomc je prejela slabih 14 odstotkov glasov. "Ne glede na to, da smo pričakovali drugi krog, je rezultat neke vrste uspeh, saj je sto odstotkov več od tistega, kar so nam napovedovali," je dejala po poročanju STA. Po njenem mnenju še vedno živimo v času, ko z raziskovanjem javnega mnenja "na nek način ustvarjamo pričakovanja volivk in volivcev".

[video: 65698 / ]

Izpostavila je problem nizke volilne udeležbe. "Ta kaže na to, da še nismo izkoristili potencialov, ki nam jih ponuja demokratična družba. Upam, da bodo državljani in državljanke enkrat začutili, da njihov glas resnično šteje. Šele ko bodo to začutili vsi, potem si lahko obetamo tudi demokratične spremembe."

Njen strankarski šef Janez Janša je dejal, da se je Tomčeva dobro odrezala, da pa so v stranki prepozno začeli s kampanjo. 

Iz štaba Novakove: Pričakovali smo več

Predsednica NSi Ljudmila Novak je zbrala okrog sedem odstotkov glasov. V njeni stranki so po zaprtju volišč dejali, da so pričakovali več.

[video: 65693 / ]

"Zahvaljujem se vsem, ki so mi namenili svoj glas. S kandidaturo sem želela sporočiti, da si prizadevam za bolj uspešno in pravično Slovenijo z manj delitvami," pa je v prvi izjavi, skoraj dve uri po zaprtju volišč, dejala Novakova.

V štabu Ljudmile Novak sta med drugim šef poslanske skupine NSi Matej Tonin in tiskovni predstavnik stranke Jernej Vrtovec. V štabu Ljudmile Novak sta med drugim šef poslanske skupine NSi Matej Tonin in tiskovni predstavnik stranke Jernej Vrtovec. Foto: Luka Mlakar

Na vprašanje, ali je rezultat volitev zanjo poraz, je odgovorila: "Zagotovo gremo na volitve zato, da dosežemo čim boljši rezultat in po možnosti zmagamo. Ne bom obupala, za tako politiko bom delala tudi v prihodnje." Poudarila je, da so glede na prve napovedi, ki so kazale, da bi lahko Borut Pahor pobral več kot dve tretjini glasov, kandidati potrebovali kar nekaj poguma, da so se mu zoperstavili. "In uspelo nam je odškrtniti kar nekaj glasov." 

Nizka udeležba po njenem mnenju kaže, da bo morala politika storiti še več, da se približa ljudem.

[video: 65685 / ]

Šiško prehitel Brenčičevo

Andrej Šiško je zbral dobra dva odstotka glasov. Pahorjevo zmago je označil za zrežirano, njega in Erjavca pa označil za izdajalca. 

[video: 65697 / ]

[video: 65684 / Andrej Šiško govori o izdajalcih - Karlu Erjavcu in Borutu Pahorju]

Andrej Šiško govori o izdajalcih - Karlu Erjavcu in Borutu Pahorju

SMC: V kampanjo smo vstopili prepozno

Kandidatka SMC in ministrica za šolstvo Maja Makovec Brenčič je prepričala slaba dva odstotka volivcev. "Razočarana nisem, pozno smo skočili v kampanjo in skozi kampanje se učimo. Naš namen je bil, da predstavimo program, ki je v dobro državljanov. S tem bomo nadaljevali. Vsak volivec pa presodi sam," je komentirala rezultat. 

[video: 65687 / ]

Majhna volilna udeležba je po mnenju premierja Mira Cerarja še en dokaz, kako smo razvrednotili tudi tako pomembne stvari, kot so volitve. Majhna volilna udeležba je po mnenju premierja Mira Cerarja še en dokaz, kako smo razvrednotili tudi tako pomembne stvari, kot so volitve. Foto: STA V štabu jo je spremljal tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki je dejal, da je to prva predsedniška kampanja za SMC. "Zagotovo smo vanjo vstopili prepozno, smo pa ponosni na Majo Makovec Brenčič, ki je odlično zastopala naše vrednote. Za stranko SMC je to dragocena izkušnja. Trudimo se predvsem za vsebine in mislim, da je to tisto, kar najbolj šteje. SMC bo na parlamentarnih volitvah prihodnje leto imela veliko dobrih stvari za pokazati in prepričan sem, da bo to na koncu odločilno."

Majhna volilna udeležba pa je po mnenju Cerarja še en dokaz, kako smo razvrednotili tudi tako pomembne stvari, kot so volitve. "Tudi zato se bomo trudili v politiko vrniti več vsebine," napoveduje.

[video: 65692 / ]

Popovič: Svet za spremembe, mi pa očitno za status quo

Tudi Boris Popovič je prepričal manj kot dva odstotka volivcev. V njegovem štabu v Ljubljani je bilo med 50 in sto ljudi. "Napovedi so bile ves čas nekako take, verjamem, da na koncu ne bo tako," je dejal za TV Slovenija in ponovil osnove svojega programa. "Vsem volivcem, ki so mi dali glas, se zahvaljujem, še vedno pa mislim, da Slovenija potrebuje spremembe. Cel kup je problemov, v svetu se trudijo za spremembe, pri nas pa očitno za to, da stvari ostanejo takšne, kot so."

[video: 65695 / ]

Po njegovem mnenju tudi predvolilne raziskave mnenj ljudem niso vlivale upanja, da bo kaj drugače, zato so ostali doma. "Dokler ne pridobimo na volišča vsaj 70 odstotkov ljudi, nismo na pravi poti."

Likovičeva: Volivci odločajo

Po volilni napovedi RTV Slovenije je Angelca Likovič prejela manj kot odstotek. "Hvala vsem, ki ste šli na volitve in ki ste volili mene," je dejala in dodala, da v tej tekmi odločajo glasovi volivcev.  

[video: 65691 / ]

Da ni razočarana, je dejala tudi Suzana Lara Krause, kandidatka SLS in še ena, ki je prav tako dobila manj kot odstotek. "Zadovoljna sem. Prišla sem od nikoder in uspela prepričati en odstotek volivcev. To ni malo. Ostala bom v politiki, zdaj sem dobila potrditev, da so ljudje, kot sem jaz, v politiki potrebni. Vztrajala bom," je dejala za TV Slovenija.

[video: 65690 / ]

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin