SiolNET. Novice Svet
2,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Je lama Winter rešitev za covid-19? V teku klinične študije na ljudeh. #video #foto

2,85

termometer

Protitelesa iz lamine krvi bi lahko kmalu igrala ključno vlogo v boju proti bolezni covid-19, trdijo belgijski raziskovalci, ki zdaj izvajajo klinične študije. Z raziskavo so sicer začeli že leta 2016, še pred izbruhom koronavirusa, ko so iskali protitelesa proti okužbam z virusoma mers-cov in sars-cov-1. Lama po imenu Winter pa se je v tej borbi že izkazala.

Lama Winter je del ekipe raziskovalcev iz Združenih držav Amerike in Belgije, ki so z združitvijo dveh kopij posebnega protitelesa v lamah razvili posebno protitelo, ki se veže na protein, nanj pa tudi novi koronavirus. 

Raziskovalci iz Centra za medicinsko biotehnologijo VIB-UGent v Gentu zdaj trdijo, da so protitelesa, pridobljena iz lame Winter, pri laboratorijskih testih oslabila virulenco okužb s koronavirusom, vključno z različicami.

Protitelesa iz lame po imenu Winter bi lahko pomagala pri zdravljenju bolezni covid-19. Protitelesa iz lame po imenu Winter bi lahko pomagala pri zdravljenju bolezni covid-19. Foto: Reuters

Lamina protitelesa lahko nudijo dobro obrambo

''Gre za tehnologijo, ki bi lahko pomagala, ne bi pa nadomestila cepljenja, za ljudi š šibkim imunskim sistemom, pripomogla pa bi tudi k zdravljenju okuženih z novim koronavirusom v bolnišnicah. To je potencialna sprememba igre z boleznijo covid-19,'' je dejala Dominique Tersago.

''Nenavadno majhna lamina protitelesa se lahko vežejo na določen del beljakovine virusa, in trenutno na tem mestu ne opažamo nobenih mutacij,'' je še povedala Tersagova. Protitelesa so pokazala tudi močno nevtralizacijsko aktivnost proti zelo nalezljivi različici delta, je še poudarila. 

Raziskovalci pričakujejo, da bodo klinična testiranja, ki so se začela prejšnji teden, enako uspešna tako pri zdravih prostovoljcih kot tudi pri hospitaliziranih bolnikih. 

Prednost protiteles je v njihovi majhnosti 

V primerjavi z drugimi lamami in člani družine kamel lama Winter proizvaja različice protiteles, ki so manjša, stabilnejša, se lažje razmnožujejo in so bolj vsestranska kot pri drugih sesalcih, pa je še dejal vodja skupine VIB-UGent Xavier Saelens. ''Njihova majhnost jim omogoča, da dosežejo cilje, dele virusa, ki so težko dostopni, s klasičnimi protitelesi,'' je še pojasnil. 

Skupina raziskovalcev je razvila posebno protitelo, ki se veže na protein, na katerega se veže tudi novi koronavirus sars-cov-2. Združili so dve kopiji posebnega protitelesa, ki so ga našli v lami Winter. Skupina raziskovalcev je razvila posebno protitelo, ki se veže na protein, na katerega se veže tudi novi koronavirus sars-cov-2. Združili so dve kopiji posebnega protitelesa, ki so ga našli v lami Winter. Foto: Reuters

Iskanje zdravljenja za bolezen covid-19 tako sledi raziskavam iz leta 2016 z laminimi protitelesi, ki so jih uporabili v boju proti virusoma mers in sars. Francoski Sanofi je denimo leta 2018 podjetju za medicinsko genetiko Ablynx plačal 3,9 milijarde evrov za raziskave laminih protiteles. 

Medtem pa Winter, čigar protitelesa lahko zdaj razmnožujejo v laboratoriju, uživa v pokoju v zasebnem umetniškem in živalskem parku Genk, še poročajo tuji mediji. 

Winter, katere protitelesa zdaj uporabljajo v raziskavah za zdravljenje covid-19, v parku v Genku, 23. avgusta 2021.
1 / 9 Winter, katere protitelesa zdaj uporabljajo v raziskavah za zdravljenje covid-19, v parku v Genku, 23. avgusta 2021.
2 / 9 Winter, katere protitelesa zdaj uporabljajo v raziskavah za zdravljenje covid-19, v parku v Genku, 23. avgusta 2021.
3 / 9 Winter, katere protitelesa zdaj uporabljajo v raziskavah za zdravljenje covid-19, v parku v Genku, 23. avgusta 2021.
4 / 9 Winter, katere protitelesa zdaj uporabljajo v raziskavah za zdravljenje covid-19, v parku v Genku, 23. avgusta 2021.
5 / 9 Xavier Saelens, vodja skupine VIB-UGent, Centra za medicinsko biotehnologijo v Gentu v Belgiji, prikazuje povečan 3D model beljakovine (modre barve), povezane s protitelesom (rdeče bareve), 23. avgusta 2021.
6 / 9
7 / 9
8 / 9 Dominique Tersago, glavna zdravstvena direktorica, ExeVir, Bio BV, 23. avgusta 2021.
9 / 9
AstraZeneca Novice Zdravilo AstraZenece nudi učinkovito zaščito pred koronavirusom Pfizer Novice Konec leta na trgu zdravilo proti covid-19 Covid-19 raziskave Novice Poceni zdravilo rešitev za prenatrpane bolnišnice zaradi covid-19? Donald Trump Digisvet Kakšno "čudežno zdravilo" proti koroni je prejel Donald Trump? Tamb George Yancopoulos in  Leonard Schleifer Novice Milijarderja, ki sta Trumpu dostavila eksperimentalno zdravilo Lipica konji konjereja kobilarna Digisvet V boju proti koronavirusu Argentina preizkuša konjski serum

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin