SiolNET. Novice Slovenija
5,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Konec leta na trgu zdravilo proti covid-19

5,02

termometer

Pfizer |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Farmacevtska korporacija Pfizer, ki je prva razvila cepivo proti covid-19, je v boju proti pandemiji naredila nov korak. Že nekaj časa namreč razvija zdravilo, s katerim bi zdravili okužbo s koronavirusom. Po besedah slovenskega biokemika Romana Jerala so do zdaj znani javni podatki o razvoju obetavni. Zdravilo pa bo lahko na trgu že konec leta.

Razvoj zdravila je v polnem teku. Kot je za STA povedal strokovnjak s Kemijskega inštituta Roman Jerala, gre za razvoj zaviralcev proteaz, ki so učinkovine za zdravljenje ali preprečevanje virusnih okužb.

Po doslej znanih podatkih farmacevtske korporacije Pfizer gre za tableto, ki bi jo ljudje zaužili takoj, ko bi zboleli, oziroma bi dobili prve simptome. Okuženi bi jo zaužili dvakrat na dan, pet dni zapored. Slednja bi virusu preprečevala razmnoževanje v telesu, s tem pa omilila simptome bolezni.

Poteka druga faza testiranja

Končano predklinično testiranje je, kot pravi Jerala, pokazalo, da zdravilo dobro deluje. Podjetje Pfizer trenutno začenja drugo fazo kliničnega testiranja. "Potekalo bo na okoli dva tisoč pacientih," je povedal.

Nova Zelandija - Queenstown Novice Prva okužba po šestih mesecih, Nova Zelandija zapira državo

Poudaril je, da bi testiranje končali proti koncu leta, prve rezultate pa pričakujejo že v oktobru. Že aprila letos je predsednik uprave Pfizer Albert Bourla za ameriško televizijsko mrežo CNBC povedal, da bi bilo lahko zdravilo na trgu že konec leta.

Kot je še izpostavil Jerala, so pri Pfizerju prav tako testirali druge vrste sorodnih koronavirusov. Rezultati so pokazali, da bi z zdravilom lahko inhibirali tudi druge skupine virusov iz družine koronavirusov.

Po poročanju časnika Večer so prejšnji četrtek predstavniki farmacevtske korporacije Pfizer oziroma njene ljubljanske podružnice izrazili interes za sestanek s predstavniki ministrstva za zdravje, kjer bi se pogovarjali o programu razvoja zdravila. Slednje je prošnjo odobrilo. Predstavniki Pfizerja naj bi tako o nadaljnjem razvoju razpravljali konec avgusta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin