Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 8. 2021,
21.24

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

5

Natisni članek

cepljenje ukrepi zaprtje šol zaprtje trgovin vlada Nova Zelandija okužba Koronavirus

Torek, 17. 8. 2021, 21.24

2 leti, 8 mesecev

Prva okužba po šestih mesecih, Nova Zelandija zapira državo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

5

Nova Zelandija - Queenstown | Nova Zelandija je bila doslej deležna pohval za svoj odziv na širjenje novega koronavirusa, ki je temeljil na strogih zaprtjih javnega življenja.  | Foto Reuters

Nova Zelandija je bila doslej deležna pohval za svoj odziv na širjenje novega koronavirusa, ki je temeljil na strogih zaprtjih javnega življenja.

Foto: Reuters

Nova Zelandija bo po potrditvi prvega primera lokalnega prenosa okužbe z novim koronavirusom v šestih mesecih drevi za tri dni ustavila javno življenje, je danes napovedala premierka Jacinda Ardern. Pri okužbi naj bi šlo za bolj nalezljivo različico delta, zaradi česar je po njenih besedah hitro ukrepanje toliko bolj nujno.

21:23

ZDA

14:56

Avstrija

14:44

Češka

  • 21:23

    ZDA

    Ameriška vlada namerava kmalu sporočiti, da bodo Američani osem mesecev po prvem cepljenju potrebovali poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19, danes poročajo ameriški mediji.

    Poživitveni odmerek naj bi naprej prejeli oskrbovanci domov za starejše in zdravstveni delavci, nato bo sledila splošna javnost.

    Zaenkrat pa po poročanju medijev še ni bilo odločeno, ali bo tretji odmerek iste vrste cepivo kot prva dva. V ZDA sicer cepijo s cepivoma Pfizerja in Moderne ter s cepivom podjetja Johnson & Johnson. Pri slednjem je potreben le en odmerek, zaenkrat pa še ni jasno, ali bodo tudi cepljeni s tem cepivom potrebovali še en odmerek.

    Cepljenje s tretjim odmerkom se sicer naj ne bi začelo, dokler ne bo ustreznega dovoljenja za to izdala ameriška uprava za hrano in zdravila FDA.

    V ZDA se vse bolj širi varianta delta novega koronavirusa, strokovnjaki pa se bojijo, da se učinkovitost cepiv sčasoma zmanjšuje. S poživitvenim odmerkom naj bi učinkovitost izboljšali.

    Še v začetku poletja je sicer veljalo, da poživitveni odmerek ne bo potreben, a so se razmere od takrat spremenile. Že prejšnji teden so tako odobrili tretji odmerek za imunsko oslabljene osebe.

  • 14:56

    Avstrija

    V Avstriji so danes objavili priporočilo, da bodo za poživitveni odmerek pri cepljenju proti covidu-19 namenili le cepivi družb Pfizer in Moderna. Kot prvi bodo poživitveni odmerek prejeli starejši od 65 let, rizični bolniki in tisti, ki so bili cepljeni s cepivoma družb AstraZeneca in Johnson & Johnson.

    Minister za zdravje Wolfgang Mückstein je ob tem danes še enkrat pozval vse, naj se odločijo za cepljenje. "Cepljenje nam bo pomagalo, da dobro preživimo zimo," je dejal.

    Poživitveni odmerek bodo lahko osebe prejele, ko bo minilo od pol leta do devet mesecev od zadnjega cepljenja. Tako bi lahko že zdaj začeli cepiti s poživitvenimi odmerki. Je pa ministrstvo za zdravje opozorilo, da se morajo zvezne dežele še pripraviti in organizirati cepljenje.

    Ko bodo s poživitvenim odmerkom cepili vse iz prve skupine, bodo sledili tudi odrasli, ki so bili cepljeni s Pfizerjem ali Moderno. Mlajšim, ki so stari od 12 do 18 let, poživitvenega odmerka zaenkrat ne priporočajo.

  • 14:44

    Češka

    Na Češkem se bodo morali po koncu poletnih počitnic vsi šolarji testirati na novi koronavirus, v nasprotnem primeru so zanje predvidene določene omejitve pri pouku, je danes sporočila vlada. Ta je poleg tega za 1. september napovedala dodatno rahljanje ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. 

    V okviru testiranja za šolarje so predvideni trije testi v razmaku nekaj dni. Kdor bo testiranje zavrnil, pri pouku ne bo smel peti in sodelovati pri urah športa, prav tako bo moral nositi zaščitno masko, sta danes sporočili ministrstvi za zdravje in šolstvo. Testi ne bodo potrebni za polno cepljene mladostnike, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Vlada v Pragi je poleg tega danes sprejela odločitev o rahljanju protikoronskih ukrepov, ki bo začela veljati 1. septembra. Za bazene, stadione, koncertne dvorane, gledališča, muzeje in živalske vrtove po novem ne bodo več v veljavi nikakršne omejitve glede zasedenosti. Pogoj pa je, da so vsi obiskovalci cepljeni, testirani ali prebolevniki. V restavracijah bo lahko za skupno mizo sedelo šest namesto dosedanjih štirih ljudi.

"Drugod smo videli, kaj se lahko zgodi, če tega ne obvladamo. Imamo samo eno priložnost," je v televizijskem nagovoru danes povedala novozelandska premierka Jacinda Ardern. Čeprav uradno še ni potrjeno, naj bi najverjetneje šlo za različico delta, ki so jo doslej ugotovili pri vseh okuženih v izolaciji in karanteni, je še dejala.

Premierka je izrazila prepričanje, da se lahko tudi v boju z delto ukrepi, ki so jih uporabili že predhodno v pandemiji, izkažejo za učinkovite. "Strogo in hitro ukrepanje je pri nas že delovalo," je dejala. | Foto: Reuters Premierka je izrazila prepričanje, da se lahko tudi v boju z delto ukrepi, ki so jih uporabili že predhodno v pandemiji, izkažejo za učinkovite. "Strogo in hitro ukrepanje je pri nas že delovalo," je dejala. Foto: Reuters

Povezavo z okuženo osebo še iščejo

Novozelandske oblasti so se za zaprtje odločile, potem ko so danes potrdili prvi lokalni prenos novega koronavirusa po šestih mesecih. Okužbo so potrdili pri osebi v Aucklandu, morebitno povezavo z mejo ali kom v izolaciji pa še ugotavljajo.

Država s približno petimi milijoni prebivalcev je doslej skupaj zabeležila 2.570 okužb, umrlo je 26 ljudi. Pri cepljenju so sicer za zdaj manj uspešni – z vsemi potrebnimi odmerki je bilo cepljenih 20 odstotkov prebivalcev.

Ptič kivi
Novice Večina prebivalcev Nove Zelandije v zaprtju države vidi tudi pozitivne stvari
Novice Potovalni mehurček je odprt, na letališču veselje in solze sreče #video
seizmograf, potres
Novice Na Novi Zelandiji serija močnih potresov
Nesreča z balonom Nova Zelandija
Novice Neugoden pristanek: v balonarski nesreči poškodovanih 11 ljudi, dva huje #video
Ne spreglejte