Torek,
17. 8. 2021,
21.24

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

5

Natisni članek

cepljenje ukrepi zaprtje šol zaprtje trgovin vlada Nova Zelandija okužba Koronavirus

Torek, 17. 8. 2021, 21.24

2 leti, 8 mesecev

Prva okužba po šestih mesecih, Nova Zelandija zapira državo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

5

Nova Zelandija - Queenstown | Nova Zelandija je bila doslej deležna pohval za svoj odziv na širjenje novega koronavirusa, ki je temeljil na strogih zaprtjih javnega življenja.  | Foto Reuters

Nova Zelandija je bila doslej deležna pohval za svoj odziv na širjenje novega koronavirusa, ki je temeljil na strogih zaprtjih javnega življenja.

Foto: Reuters

Nova Zelandija bo po potrditvi prvega primera lokalnega prenosa okužbe z novim koronavirusom v šestih mesecih drevi za tri dni ustavila javno življenje, je danes napovedala premierka Jacinda Ardern. Pri okužbi naj bi šlo za bolj nalezljivo različico delta, zaradi česar je po njenih besedah hitro ukrepanje toliko bolj nujno.

"Drugod smo videli, kaj se lahko zgodi, če tega ne obvladamo. Imamo samo eno priložnost," je v televizijskem nagovoru danes povedala novozelandska premierka Jacinda Ardern. Čeprav uradno še ni potrjeno, naj bi najverjetneje šlo za različico delta, ki so jo doslej ugotovili pri vseh okuženih v izolaciji in karanteni, je še dejala.

Premierka je izrazila prepričanje, da se lahko tudi v boju z delto ukrepi, ki so jih uporabili že predhodno v pandemiji, izkažejo za učinkovite. "Strogo in hitro ukrepanje je pri nas že delovalo," je dejala. | Foto: Reuters Premierka je izrazila prepričanje, da se lahko tudi v boju z delto ukrepi, ki so jih uporabili že predhodno v pandemiji, izkažejo za učinkovite. "Strogo in hitro ukrepanje je pri nas že delovalo," je dejala. Foto: Reuters

Povezavo z okuženo osebo še iščejo

Novozelandske oblasti so se za zaprtje odločile, potem ko so danes potrdili prvi lokalni prenos novega koronavirusa po šestih mesecih. Okužbo so potrdili pri osebi v Aucklandu, morebitno povezavo z mejo ali kom v izolaciji pa še ugotavljajo.

Država s približno petimi milijoni prebivalcev je doslej skupaj zabeležila 2.570 okužb, umrlo je 26 ljudi. Pri cepljenju so sicer za zdaj manj uspešni – z vsemi potrebnimi odmerki je bilo cepljenih 20 odstotkov prebivalcev.

Ptič kivi
Novice Večina prebivalcev Nove Zelandije v zaprtju države vidi tudi pozitivne stvari
Novice Potovalni mehurček je odprt, na letališču veselje in solze sreče #video
seizmograf, potres
Novice Na Novi Zelandiji serija močnih potresov
Nesreča z balonom Nova Zelandija
Novice Neugoden pristanek: v balonarski nesreči poškodovanih 11 ljudi, dva huje #video