SiolNET. Novice Svet
1,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zdravilo AstraZenece nudi učinkovito zaščito pred koronavirusom

1,01

termometer

AstraZeneca
Po navedbah podjetja gre za prvo preventivno zdravilo, ki ni cepivo in nudi učinkovito zaščito pred covid-19. Foto: Reuters

Novo zdravilo družbe AstraZenece glede na klinična testiranja varuje ljudi, da ne zbolijo za covid-19. Zdravilo je namreč kombinacija dveh vrst protiteles, ki delujejo dolgoročno. Za razliko od cepiva, ki spodbuja tvorjenje protiteles, se z zdravilom v telo vnese protitelesa. Zaščita naj bi delovala do 12 mesecev, so danes sporočili iz podjetja.

Zdravilo AZD7442 je namenjeno predvsem ljudem, ki se zaradi različnih razlogov ne smejo cepiti. V tretji fazi kliničnega testiranja je sredstvo zmanjšalo možnost, da bi oseba simptomatsko zbolela za covid-19, za 77 odstotkov. Nihče od udeležencev testiranja, ki so prejeli zdravilo, ni imel hujšega poteka bolezni ali pa umrl. V skupini, v kateri so dobili placebo, so imeli tri hude oblike bolezni in dva smrtna primera.

Zdravilo deluje tako, da ga vbrizgajo v mišico. Medtem ko cepiva spodbujajo tvorjenje protiteles, zdravilo že vsebuje kombinacijo protiteles, ki se jih v telo vnese od zunaj.

Po navedbah podjetja gre za prvo preventivno zdravilo, ki ni cepivo in nudi učinkovito zaščito pred covid-19. Zaščita naj bi delovala do 12 mesecev in naj bi bila učinkovita tudi proti različici delta. Še letos bodo predstavili obsežnejše in nove podatke klinične študije.

V klinično testiranje zdravila so vključili 5.172 ljudi iz Evrope in ZDA, ki jih niso cepili in niso bili pozitivni na novi koronavirus. Več kot 75 odstotkov oseb je imelo predhodne bolezni, zaradi česar odobrena cepiva ne bi nudila zadostne zaščite, ali pa jih niso smeli cepiti. Po oceni AstraZenece bi bilo zdravilo primerno za okoli dva odstotka prebivalstva na svetu.

moda, ulična moda, Ljubljana Novice IJS: Zaradi velike kužnosti delte do pomladi okužen skoraj vsak necepljeni Cepljenje v Izraelu Novice Slovenci največji nasprotniki cepljenja v Evropi Potrdilo o cepljenju Novice Farmacevt služil s prodajo ponarejenih potrdil Pfizer cepivo Novice ZDA odobrile poživitveni odmerek cepiva

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin