SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenci največji nasprotniki cepljenja v Evropi

10

termometer

Cepljenje v Izraelu |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Raziskava Eurobarometra je pokazala, da imamo Slovenci med Evropejci najbolj odklonilen odnos do cepljenja.

Trditev v anketi se je glasila, da bi se morali vsi cepiti proti covid-19 in da je to državljanska dolžnost. Med sodelujočimi državami je Slovenija zasedla zadnje mesto, saj se največji delež prebivalstva ni strinjal s to izjavo. Za Slovenijo se je na drugo mesto po dvomih glede cepljenja uvrstil Ciper.

Med razlogi za dvome so Slovenci navedli, da so bila cepiva premalo testirana, ob tem pa mnoge skrbijo stranski učinki. Pri teh imajo večji strah le Portugalci.

Sviz napoveduje možnost stavke, če država ne bo plačala testiranj necepljenih učiteljev. Kdo bi moral po vašem plačati testiranje?

  • Učitelji sami. 10995 glasov
    86,45%
  • Država oziroma šole. 1723 glasov
    13,55%
Oddanih 12718 glasov
Bojana Beović Novice Beovićeva: Številke nikakor niso razlog za preplah
Raziskava Eurobarometra je bila narejena konec maja, vzorec pa je vključeval po tisoč ljudi iz vsake države, razen iz Luksemburga, Cipra in Malte, kjer je sodelovalo po 500 oseb. Raziskava je bila izvedena prek računalniško podprtega spletnega intervjuja (CAWI).

Cepljenih skoraj 49 odstotkov odraslih

Raziskava je sicer še pokazala, da smo Slovenci nasploh proti uporabi vseh cepiv, prav tako pa dvomimo o učinkovitosti cepiva proti covid-19. Tudi trditev, da lahko le cepivo konča epidemijo, nima veliko zaupanja v Sloveniji. Popolnoma se s to trditvijo strinja 27 odstotkov vprašanih, v EU se z njo manj strinjajo le še Latvijci.

V Sloveniji je bilo po zadnjih vladnih podatkih z enim odmerkom cepljenih 942.522 oseb, kar predstavlja 54 odstotkov starejših od 18 let, z dvema odmerkoma pa 846.449 oseb oziroma 49 odstotkov starejših od 18 let.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin