SiolNET. Novice Svet
1,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Izredne razmere zaradi razlitja nafte. Škode za 270 nogometnih igrišč. #video #foto

1,27

termometer

V Peruju so v soboto za obalno območje razglasili izredne okoljske razmere zaradi razlitja nafte, ki so ga povzročili valovi po vulkanskem izbruhu na jugu Tihega oceana. Zaradi razlitja nafte v bližini perujske prestolnice Lima so onesnažene plaže, poginile so ptice, prizadeti sta ribiška in turistična industrija.

Močan izbruh podvodnega vulkana v bližini Tonge je preteklo soboto sprožil cunami v Tihem oceanu, ki je dosegel celo ZDA.

S perujskega ministrstva za okolje so sporočili, da je zaradi razlitja prizadeta površina morja, plaž in naravnih rezervatov v velikosti 174 hektarjev, kar ustreza 270 nogometnim igriščem. Čiščenje razlitja poteka že več dni.

Razlitje nafte med razkladanjem sodčkov 

Perujska vlada je izdala odlok o 90-dnevnih izrednih okoljskih razmerah, še poroča STA, ki naj bi omogočil "trajnostno upravljanje" 21 plaž, ki so onesnažene zaradi šest tisoč sodčkov nafte. Ti so se razlili s tovorne ladje, ki so jo preteklo soboto razkladali v rafineriji. Eden od ciljev odloka je boljša organiziranost različnih agencij in ekip, ki delujejo po nesreči, so sporočili s perujskega ministrstva za okolje.

Perujski minister za zunanjo trgovino in turizem Roberto Sanchez je v soboto ocenil, da gospodarska izguba znaša več kot 50 milijonov ameriških dolarjev. Perujska vlada je od španskega energetskega velikana Repsol, ki je lastnik rafinerije, že zahtevala plačilo odškodnine.

Repsol trdi, da je razlitje nafte posledica valov, ki jih je povzročil izbruh vulkana. Družba trdi, da ni odgovorna za razlitje, ker vlada ni izdala opozorila, da bi lahko podvodni izbruh vulkana povzročil nemirno morje.
1 / 5 Repsol trdi, da je razlitje nafte posledica valov, ki jih je povzročil izbruh vulkana. Družba trdi, da ni odgovorna za razlitje, ker vlada ni izdala opozorila, da bi lahko podvodni izbruh vulkana povzročil nemirno morje.
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5
nafta Kalifornija Novice Sanjske plaže se spreminjajo v črno grožnjo #video #foto Naftni embargo leta 1973 Novice Zaradi pomanjkanja bencina so se začeli prevažati s konji Grenlandija Novice Grenlandija: Nafte je še veliko, a iskanja ne dovolimo več Avtomoto Tovorna ladja je nasedla in se razpolovila #video bencinska črpalka, bencin, nafta Avtomoto Vse dražji energenti: so podražitve res neizbežne?
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin