SiolNET. Novice Svet
2,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Grenlandija: Nafte je še veliko, a iskanja ne dovolimo več

2,16

termometer

Grenlandija
Foto: Reuters

Grenlandija je zaradi okoljskih pomislekov prenehala izdajati nova dovoljenja za iskanje in črpanje nafte ter plina, so ta teden sporočili iz tamkajšnjega ministrstva. Odločitev je ob upoštevanju vpliva iskanja in črpanja nafte ter plina na podnebje in okolje temeljila tudi na ekonomskih izračunih.

"Grenlandska vlada meni, da je cena iskanja in črpanja nafte previsoka," so ocenili na ministrstvu za mineralne surovine. Za ta korak so se odločili zaradi varovanja tamkajšnje narave, ribištva, turističnega sektorja in usmerjanja poslovanja k bolj trajnostnim potencialom.

Zalog nafte je še veliko, a kljub temu usmeritev v obnovljive vire energije

Na ministrstvu se sicer zavedajo, da ima Grenlandija še veliko neodkritih zalog nafte. A ministrica za naravne surovine Naaja H. Nathanielsen meni, da je za Grenlandijo bolje, da se usmeri v trajnostni razvoj in obnovljive vire energije.

Minister za okolje in energijo Kalistat Lund je izpostavil, da trenutna vlada resno jemlje podnebne spremembe. "Posledice v naši državi lahko vidimo vsak dan. Pripravljeni smo prispevati k globalnim rešitvam v boju proti podnebnim spremembam," je dejal.

"Prihodnost ni v nafti. Prihodnost pripada obnovljivim virom energije in kar se tega tiče, imamo veliko več za pridobiti," so prepričani v grenlandski vladi. Grenladnija sicer uradno spada pod Kraljevino Dansko, a večinoma deluje avtonomno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin