Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 4. 2024,
12.58

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,81

Natisni članek

Bližnji vzhod Benjamin Netanjahu Iran

Nedelja, 14. 4. 2024, 12.58

2 tedna, 1 dan

Skrajneži Iranu čestitali za napad #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,81

Iran je v soboto z več kot 300 droni in raketami napadel Izrael, vendar so jih 99 odstotkov sestrelili, je sporočila izraelska vojska. Smrtnih žrtev ni bilo, prav tako ne omembe vredne škode, pri obrambi so izraelskim silam pomagale zavezniške vojske. Skrajno šiitsko gibanje Hezbolah je medtem čestitalo Iranu za nočno vojaško operacijo proti Izraelu. Voditelji držav skupine G7 pa so na današnji videokonferenci ostro obsodili nočni napad Irana na Izrael in vse strani pozvali k zadržanosti.

"Iran je sinoči proti Izraelu izstrelil več kot 300 balističnih raket, dronov in manevrirnih izstrelkov," je  sporočil tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari. Pojasnil je, da od izstreljenih 170 dronov in 30 manevrirnih raket nobeden od njih ni dosegel Izraela, so pa izraelsko ozemlje dosegle nekatere od 110 izstreljenih balističnih raket. Izraelska vojska je v ločeni izjavi medtem sporočila, da so identificirali več deset izstrelitev raket zemlja-zemlja. Kot so dodali, so večino od njih prestregli, preden so dosegle izraelsko ozemlje.

Proiransko skrajno šiitsko gibanje Hezbolah je medtem čestitalo Iranu za nočno vojaško operacijo proti Izraelu, ki jo je označilo za kakovosten napad brez primere. Ob tem je pohvalilo "pogumno in modro odločitev" Teherana za odločen odgovor na izraelski napad na iranski konzulat v Damasku. "Islamska republika je kljub grožnjam, ustrahovanju in pritiskom uveljavila svojo naravno in zakonito pravico ter s pogumom brez primere in veliko modrostjo uresničila svojo iskreno obljubo," je gibanje zapisalo v sporočilu za javnost.

Voditelji držav skupine G7 pa so na današnji videokonferenci ostro obsodili nočni napad Irana na Izrael in vse strani pozvali k zadržanosti, je sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. 

Med ranjenimi tudi sedemletna deklica

Med 12 ranjenimi v napadu je bila tudi sedemletna deklica iz beduinske skupnosti v bližini južnega mesta Arad, ki je po podatkih zdravstvenega centra, ki jo je sprejel, na intenzivni negi.

Izraelski premier Netanjahu o morebitnih povračilnih ukrepih po iranskem napadu doslej še ni spregovoril. Na omrežju X pa je zapisal: "Prestregli smo, odbili smo. Skupaj bomo zmagali." | Foto: Reuters Izraelski premier Netanjahu o morebitnih povračilnih ukrepih po iranskem napadu doslej še ni spregovoril. Na omrežju X pa je zapisal: "Prestregli smo, odbili smo. Skupaj bomo zmagali." Foto: Reuters

Iran: Dosegli smo svoje cilje

Iranska vojska je danes sporočila, da je z napadom z droni in raketami na Izrael dosegla vse svoje cilje. Načelnik štaba iranskih oboroženih sil Mohamad Bagheri je dejal, da sta bila tarča povračilnega napada obveščevalni center in letalska baza, iz katere so po navedbah Teherana vzletela izraelska letala F-35 in napadla konzulat v Damasku.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je medtem posvaril Izrael in njegove zaveznike pred kakršnimikoli "nepremišljenimi" dejanji po iranskem napadu z droni in raketami. "Če bodo sionistični režim ali njegovi podporniki ravnali nepremišljeno, bodo dobili odločen in veliko močnejši odgovor," je izjavil.

Iransko zunanje ministrstvo je sicer danes poklicalo na zagovor nemškega, francoskega in britanskega veleposlanika v Teheranu zaradi odzivov njihovih držav na iranski napad.

Ostanki izstrelka v bližini mesta Arad | Foto: Reuters Ostanki izstrelka v bližini mesta Arad Foto: Reuters

"Oba centra sta bila precej uničena in onemogočena," je dejal Bagheri, čeprav Izrael trdi, da je napad povzročil le manjšo škodo. Bagheri je poudaril, da je zanje ta operacija končana in da je ne nameravajo nadaljevati. Pri tem je še pozval Izrael, naj se izogne nadaljnjim ukrepom proti Iranu, saj da bi ti povzročili veliko večji odziv.

Izraelski državni vrh po iranskem napadu prepričan o zmagi

Izraelski predsednik Jicak Hercog se je za pomoč pri obrambi pred nočnimi iranskimi napadi zahvalil koaliciji držav z ZDA na čelu. "Sile dobrega bodo premagale sile zla," je ob tem zapisal na omrežju X. Prepričanost o zmagi je izrazil tudi premier Benjamin Netanjahu.

Pred srečanjem vojnega kabineta je napade za radio izraelskih oboroženih sil komentiral tudi izraelski zunanji minister Izrael Kac. Kot je povedal, oblasti preučujejo svoje možnosti. "Dejali smo: če Iran napade Izrael, bomo napadli Iran. In ta komentar je še vedno veljaven," je pojasnil.

Izrael ob Hamasovi zavrnitvi premirja nadaljeval z napadi na Gazo

Palestinsko gibanje Hamas je zavrnilo zadnji izraelski predlog za prekinitev ognja v Gazi, je medtem sporočila izraelska obveščevalna služba Mosad. Ob tem so napovedali nadaljevanje vojne v Gazi, kjer so izraelske sile tudi ponoči nadaljevale z vojaškimi operacijami. Mosad, ki se je v egiptovskem Kairu udeleževal pogajanj o premirju, je Hamas obtožil, da noče humanitarnega premirja ter si namesto tega v luči napetosti v zvezi z Iranom prizadeva za zaostritev regionalnega konflikta. "Izrael si bo še naprej z vso silo prizadeval za uresničitev ciljev vojne s Hamasom," je prek omrežja X še sporočil Mosad in spomnil na usodo 133 talcev, ki naj bi še bili v Gazi. 

Na območju Gaze je od začetka vojne po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra doslej umrlo najmanj 33.729 ljudi, 76.371 je bilo ranjenih, so danes sporočili z ministrstva za zdravje v enklavi. Najmanj 43 ljudi je po navedbah ministrstva bilo ubitih v zadnjih 24 urah.

Izrael po iranskih napadih znova odprl zračni prostor

Izrael je danes preklical splošno nevarnost, ob 7.30 po lokalnem času pa je znova odprl zračni prostor, ki je bil pred tem spričo iranskih napadov z droni in raketami zaprt od sobote zvečer. Zračni prostor so odprli tudi v sosednji Jordaniji ter v Iraku.

Delovanje izraelskega protiraketnega sistema v Aškelonu | Foto: Reuters Delovanje izraelskega protiraketnega sistema v Aškelonu Foto: Reuters

"Medtem ko smo večino vojaških groženj prestregli, pa smo pripravljeni na nadaljnje scenarije. Storili bomo vse za obrambo Izraelcev," je zagotovil in napovedal, da bodo šole v Izraelu ostale zaprte tudi danes.

Dodal je še, da so izraelska vojaška letala že izvedla napade v Libanonu, od koder je gibanje Hezbolah izstrelilo nekaj raket na sever zasedene Golanske planote.

Biden: Izraelu smo pomagali uničiti skoraj vsa brezpilotna letala in rakete

Ameriški predsednik Joe Biden je najostreje obsodil sobotni iranski napad na Izrael in napovedal, da bo imel danes pogovor s kolegi voditelji držav skupine G7 za uskladitev enotnega diplomatskega odziva, je sporočila Bela hiša. "Danes je Iran s posredniki v Jemnu, Siriji in Iraku izvedel zračni napad na vojaške objekte v Izraelu, kakršnega še ni bilo. Te napade najostreje obsojam," je poudaril Biden.

"Na moj ukaz je ameriška vojska v podporo izraelski obrambi v minulem tednu v regijo premestila letala in rušilce za obrambo pred balističnimi raketami. Zahvaljujoč tem napotitvam in izredni spretnosti naših vojakov smo Izraelu pomagali uničiti skoraj vsa brezpilotna letala in rakete," je sporočil ameriški predsednik.

Nočno zasedanje v Beli hiši | Foto: Reuters Nočno zasedanje v Beli hiši Foto: Reuters

Kot še navajajo v Beli hiši, je Biden govoril z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in mu ponovno potrdil neomajno zavezo varnosti Izraela. "Povedal sem mu, da je Izrael pokazal izjemno sposobnost obrambe in porazil celo te napade brez primerjave. S tem je svojim sovražnikom poslal jasno sporočilo, da ne morejo učinkovito ogroziti njegove varnosti."

"Sklical bom svoje kolege voditelje skupine G7, da bi uskladili enoten diplomatski odziv na drzen iranski napad. Moja ekipa bo sodelovala s kolegi iz celotne regije, z izraelskimi voditelji pa bomo ostali v tesnem stiku. Čeprav danes nismo bili priča napadom na naše sile ali objekte, bomo še naprej pozorni na vse grožnje in bomo brez oklevanja sprejeli vse potrebne ukrepe za zaščito naših ljudi," je zagotovil Biden.

Sklicana seja Varnostnega sveta ZN

Izrael je zaradi iranskega napada zahteval izredno zasedanje Varnostnega sveta (VS) ZN, predsedujoča v aprilu Malta je zasedanje sklicala za danes ob 22. uri po srednjeevropskem času. VS ZN je na zahtevo Irana zasedal tudi dan po napadu na konzulat v sirski prestolnici, vendar na koncu ni sprejel nobenega sklepa.

Napad so obsodili tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, visoki zunanjepolitični predstavnik EU Joseph Borrell in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. EU odločno obsoja nesprejemljiv iranski napad na Izrael, je na družbenem omrežju X zapisal Borrell, Michel pa je poudaril, da je treba narediti vse, da se prepreči nadaljnje zaostrovanje v regiji. "Vsi akterji se morajo vzdržati nadaljnje eskalacije in si prizadevati za ponovno vzpostavitev stabilnosti v regiji," je na X pozvala tudi von der Leynova.

Izstrelki nad Jeruzalemom | Foto: Reuters Izstrelki nad Jeruzalemom Foto: Reuters

Slovenija ostro obsoja napad Irana na Izrael (dopolnjeno)

Slovenija ostro obsoja napad Irana na Izrael, je danes na družbenem omrežju X sporočilo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Premier Robert Golob je ob tem pozval k takojšnjem končanju vseh vojaških aktivnosti in trajnemu premirju, tako v Gazi kot povsod drugod na Bližnjem vzhodu.

"Zaostritev spopadov na Bližnjem vzhodu nas navdaja z veliko zaskrbljenostjo. Napad Irana na Izrael je nesprejemljivo stopnjevanje konflikta. Skrajni čas je za takojšnje končanje vseh vojaških aktivnosti in trajno premirje, tako v Gazi kot povsod drugod na Bližnjem vzhodu," je sporočil predsednik vlade Golob. Kot piše v premierjevi izjavi, ki jo je prenesel urad vlade za komuniciranje (Ukom), bo to tudi zahteva Slovenije na današnjem izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN na to temo.

Slovenija ostro obsoja napad Irana na Izrael ter poziva k umirjanju razmer in zadržanosti, da bi preprečili nadaljnjo destabilizacijo, je pred tem MZEZ še zapisalo na X.

Slovence v Iranu pozivajo, naj se javijo veleposlaništvu v Teheranu

Vse slovenske državljane, ki se nahajajo v Iranu, so pozvali, naj se javijo slovenskemu veleposlaništvu v Teheranu na dežurno številko +98 9120671408, na sloembassy.tehran@gov.si ali na dežurno številko MZEZ +386 1 478 22 19.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v odzivu izrazil globoko zaskrbljenost zaradi resne nevarnosti širjenja spopada po vsej regiji in pozval vse strani, naj se izogibajo dejanjem, ki bi lahko vodila v velik vojaški spopad na več frontah.

Tudi nemški kancler Olaf Scholz je "najostreje" obsodil silovite iranske letalske napade na Izrael. "S tem neodgovornim in neupravičenim napadom Iran tvega regionalni požar," je dejal Scholz, ki se sicer mudi na obisku na Kitajskem. "V teh težkih urah Nemčija tesno stoji ob strani Izraelu. O nadaljnjih odzivih bomo zdaj tesno razpravljali z našimi partnerji in zavezniki iz skupine G7," je še poudaril.

Britanski premier Rishi Sunak je obsodil lahkomiselne napade, ki tvegajo s podžiganjem napetosti in destabilizacijo regije. "Iran je znova pokazal, da je odločen sejati kaos po lastnem dvorišču," je sporočil premier.

Obsodbe so prišle tudi iz regije in drugih delov sveta. Zunanji ministrstvi Savdske Arabije in Egipta sta izrazili zaskrbljenost zaradi stopnjevanja sovražnosti in pozvali k zadržanosti.

Egiptovsko zunanje ministrstvo je izrazilo "globoko zaskrbljenost" zaradi zaostrovanja sovražnosti in pozvalo k "čim večji zadržanosti". Opozorilo je tudi na "nevarnost regionalne širitve spora" in dodalo, da bo Egipt "v neposrednem stiku z vsemi stranmi v konfliktu, da bi poskušal obvladati razmere".

Savdska Arabija pa je VS ZN pozvala, naj prevzame odgovornost za vzdrževanje mednarodnega miru in varnosti.

s
Novice Napad, kakršnega še ni bilo: Iran z raketami in droni kamikazami nad Izrael #video
Novice Iranski specialci zasedli ladjo, povezano z Izraelom
Ne spreglejte