Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 4. 2024,
22.01

Osveženo pred

2 tedna, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,03

Natisni članek

droni kamikaze Bližnji vzhod Iran

Sobota, 13. 4. 2024, 22.01

2 tedna, 3 dni

Napad, kakršnega še ni bilo: Iran z raketami in droni kamikazami nad Izrael #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,03

Iran je nad Izrael poslal okoli 100 manevrirnih izstrelkov in dronov kamikaz, ki naj bi v naslednjih urah dosegli njegovo ozemlje, a so jih že začeli prestrezati nad Sirijo in Jordanijo, pri čemer Izraelcem pomagajo tudi ameriška in britanska vojaška letala. Po prvem napadu z droni naj bi Iranci proti Izraelu sprožili še balistične rakete. Gre za sploh prvi neposredni napad Irana na izraelsko ozemlje. Ta predstavlja preizkušnjo tudi za izraelski protiraketni sistem Iron Dome, ki velja za zelo učinkovitega.

Izraelci pričakujejo, da bi se lahko droni, poimenovani Shahed, ki jih ne bodo uspeli prestreči, približali njihovemu ozemlju med 2.00 in 3.00 po njihovem času oziroma eno uro prej po našem. Prvemu valu dronov naj bi že nocoj sledili še drugi, pri čemer naj bi Iran proti Izraelu že sprožil tudi balistične rakete.

Droni naj bi poleteli tudi iz Jemna

Teheran je napad sprožil v odziv na izraelski napad na iranski konzulat v Damasku v Siriji v začetku meseca, v katerem so med drugim ubili generala iranske revolucionarne garde, čeprav izrael uradno ni potrdil, da stoji za napadom.

Drone, na vsakem naj bi bilo nameščenih 20 kilogramov eksploziva, so opazili nad jugom Iraka. Med drugim naj bi droni proti Izraelu poleteli tudi iz Jemna. Jordanija je medtem zaprla svoj zračni prostor in zatrdila, da bo sestrelila vse drone, ki bodo leteli nad njemim ozemljem.

Svoj zračni prostor sta zaprla tudi Egipt in Libanon.

Netanjahu: Smo pripravljeni

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je po navedbah ameriške televizije NBC dejal, da bo Izrael tesno sodeloval z ZDA in regionalnimi partnerji, da izstrelke prestreže. "Grožnjo spremljamo. Gre za grožnjo, ki bo potrebovala več ur, da doseže ozemlje države Izrael," je dejal Hagari.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je še pred uradno potrditvijo iranskega napada povedal, da so pripravljeni na neposreden napad iz Irana. "Naši obrambni sistemi so pripravljeni za katerikoli scenarij, tako obrambni kot napadalni," je dejal Netanjahu za izraelsko televizijo, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Dodal je, da ima Izrael podporo ZDA in številnih drugih držav.

Napad so potrdili tudi v Beli hiši. "Predsednik Joe Biden se sproti seznanja s položajem in se bo danes srečal s svojo ekipo za nacionalno varnost. Ekipa je v stalnem stiku z izraelskimi uradniki, pa tudi s partnerji in zavezniki. Ta napad se bo predvidoma odvijal več ur. Predsednik je bil jasen, da je naša podpora Izraelu trdna. ZDA bodo stale ob strani Izraelcem in jih bodo podpirale v obrambi pred grožnjami iz Irana," je sporočila tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson.

Iranski državni mediji so medtem poročali, da je iranska revolucionarna garda sprožila napad na Izrael. Proti Izraelu naj bi poleg dronov poslali tudi rakete. Iranski napad na Izrael je pričakovan glede na grožnje Teherana s povračilnim udarcem, potem ko naj bi Izrael 1. aprila uničil iranski konzulat v Damasku. Izrael napada, v katerem sta umrla tudi dva generala iranske revolucionarne garde, uradno ni potrdil.

Biden je v zadnjih dneh večkrat opozoril, da se obeta iranski napad, in zagotovil, da bodo ZDA Izraelu stale ob strani.

Joe Biden
Novice Biden: Iran bo prej ko slej napadel Izrael
Novice Iranski specialci zasedli ladjo, povezano z Izraelom
Iran in Pakistan
Novice "Do iranskega napada na Izrael bi lahko prišlo že v nekaj urah"
Ne spreglejte