Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 4. 2024,
13.00

Osveženo pred

2 tedna, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Iran Vojna v Izraelu Joe Biden

Sobota, 13. 4. 2024, 13.00

2 tedna, 3 dni

Biden: Iran bo prej ko slej napadel Izrael

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
Joe Biden | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek izrazil prepričanje, da bo Iran zaradi naraščajočih napetosti na Bližnjem vzhodu "prej ko slej" izvedel napad na Izrael. Podrobnosti ni pojasnil, na vprašanje o tem, ali so ameriški vojaki ogroženi, pa odgovoril, da so ZDA zavezane obrambi Izraela in ga bodo podprle.

Izrael je 1. aprila uničil iranski konzulat v Damasku in Teheran od takrat grozi z maščevanjem. Zaradi morebitnega povračilnega udarca Irana so ZDA že napovedale okrepitev vojaške navzočnosti na Bližnjem vzhodu.

"V regijo premeščamo dodatna sredstva, da bi okrepili regionalna prizadevanja za odvračanje in povečali zaščito ameriških sil," je v petek za nemško tiskovno agencijo dpa povedal ameriški obrambni uradnik, ki je želel ostati neimenovan.

Iran pred obalo Združenih arabskih emiratov zasegel ladjo

Pred obalo Združenih arabskih emiratov so "regionalne oblasti" zasegle ladjo, je danes sporočila agencija britanske pomorske trgovinske družbe. Iranski državni mediji so nato poročali, da je iranska revolucionarna garda v Perzijskem zalivu zasegla plovilo, povezano z Izraelom.

"Kontejnersko ladjo, imenovano MCS Aries, so zasegle pomorske posebne enote" med "operacijo, izvedeno s helikopterjem v bližini Hormuške ožine", je navedla iranska tiskovna agencija Irna. Po njenih navedbah ladja pluje pod portugalsko zastavo in jo upravlja izraelsko podjetje Zodiac, "usmerjena pa je bila proti teritorialnim vodam" Irana.

MZZ podrobno spremlja razmere v Iranu in regiji

Na slovenskem zunanjem ministrstvu podrobno spremljajo razmere v bližnjevzhodni regiji in bodo varnostno opozorilo za Iran v primeru dodatnih zaostrovanj dvignili na najvišjo možno stopnjo. Kot so na ministrstvu danes še pojasnili za STA, slovenskim državljanom sicer iz varnostnih razlogov odsvetujejo vsa potovanja v Iran.

Opozorila pred potovanjem v Iran je do zdaj že izdala vrsta držav, Nemčija in Avstrija pa sta pozvali svoje državljane, naj zapustijo Iran. Ameriško veleposlaništvo v Izraelu je zaradi razmer izdalo tudi varnostno opozorilo za svoje uslužbence.

Hamenej: Izrael je naredil napako, zaradi katere bo kaznovan

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je dejal, da je letalski napad na iranski konzulat, za katerega sicer Izrael uradno ni prevzel odgovornosti, enak napadu na iransko ozemlje. Že v sredo je dejal, da je Izrael naredil napako, zaradi katere mora biti kaznovan in tudi bo.

 

 

Iran in Pakistan
Novice "Do iranskega napada na Izrael bi lahko prišlo že v nekaj urah"
Ne spreglejte