Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2024,
18.22

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,00

Natisni članek

kriminal ZDA Joe Biden Hunter Biden

Torek, 11. 6. 2024, 18.22

1 teden, 1 dan

Hunter Biden spoznan za krivega, oglasil se je oče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,00
Hunter Biden | Hunterja Bidna sicer septembra čaka še sodni proces zaradi utaje davkov. | Foto Guliverimage/AP

Hunterja Bidna sicer septembra čaka še sodni proces zaradi utaje davkov.

Foto: Guliverimage/AP

Porota zveznega sodišča v Wilmingtonu je sina ameriškega predsednika Hunterja Bidna v primeru nezakonitega nakupa pištole leta 2018 danes spoznala za krivega v vseh treh točkah obtožnice, poročajo ameriški mediji. Sodnik bo sodbo izrekel kasneje, Hunter pa bi lahko postal prvi otrok predsednika ZDA na položaju, ki so ga obsodili.

Po dvotedenskih razpravah, na katerih je bila večkrat navzoča prva dama ZDA Jill Biden, je 12-članska porota na sodišču v Wilmingtonu v zvezni državi Delaware presodila, da je Hunter Biden ob nakupu pištole leta 2018 lagal na obrazcu, ko je navedel, da ni odvisnik od mamil, in da je nezakonito posedoval strelno orožje.

Obtoženi, ki na sojenju ni pričal, se je izrekel za nedolžnega.

V najslabšem primeru mu grozi do 25 let zapora, navajajo tuje tiskovne agencije poročanje ameriških medijev. Ob tem izpostavljajo, da ni jasno, kako visoka kazen se mu obeta, kot olajševalno okoliščino pa omenjajo dejstvo, da med drugim nima policijske kartoteke.

Hunter Biden
Novice Na sojenju Hunterju Bidnu zaradi strelnega orožja zaslišali agentko FBI

Joe Biden napovedal, da sina ne bo pomilostil

Predsednik Joe Biden je doslej že večkrat javno povedal, da sina v primeru obsodbe ne bo pomilostil. Potem ko je bil njegov sin danes spoznan za krivega, je sporočil, da bo spoštoval sodni postopek. "Sprejel bom izid tega primera in še naprej spoštoval sodni postopek, ko bo Hunter razmišljal o pritožbi," je dejal.

Poudaril je, da številne družine, katerih bližnji so se soočali z odvisnostjo, razumejo občutek ponosa, ko vidijo, da nekomu, ki ga imajo radi, okrevanje uspeva. "Sem predsednik, vendar sem tudi oče," je dejal Biden, ki bo še danes odpotoval v Wilmington.

Hunterja Bidna sicer septembra čaka še sodni proces zaradi utaje davkov. Pregon bi se moral končati že lani, ko so odvetniki dosegli dogovor s tožilstvom o priznanju krivde za davčne utaje v zameno za pogojno kazen, pri čemer bi pozabili na nakup pištole. Vendar pa so republikanci začeli trditi, da je tožilstvo prizanesljivo do predsednikovega sina, in dogovor je padel v vodo.

Republikanci izvajajo preiskave Hunterja Bidna že več let oziroma odkar se je Joe Biden odločil za kandidaturo na predsedniških volitvah 2020. Doslej jim sinovih grehov z očetom ni uspelo povezati, pa tudi sojenje v Delawaru in septembrsko v Kaliforniji nimata nič opraviti z navedbami o domnevnih velikih poslih v Ukrajini in na Kitajskem zaradi očetovih političnih zvez.

Za republikance oziroma njim naklonjene ameriške medije je sojenje Hunterju sicer politično izjemno dobrodošlo po tem, ko je bil nekdanji predsednik Trump v New Yorku spoznan za krivega kaznivega ponarejanja poslovnih dokumentov.

Hunter Biden
Novice Začenja se sojenje proti Hunterju Bidnu. Joe Biden: Rad te imam.
Beau Biden, Hunter Biden in Joe Biden
Novice Nekdanji informator FBI obtožen laganja o Bidnovih poslih z Ukrajino
Ne spreglejte