Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2024,
6.08

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

Natisni članek

Češka trčenje vlak

Četrtek, 6. 6. 2024, 6.08

2 tedna

Huda nesreča: v trčenju vlakov na Češkem več mrtvih in ranjenih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

V trčenju potniškega in tovornega vlaka v čeških Pardubicah so umrli najmanj štirje ljudje, več deset jih je poškodovanih, poročajo češki mediji.

Hitri vlak iz Prage z okoli 300 potniki, med katerimi so bili številni tujci,  je v sredo zvečer malo pred 23. uro na poti v slovaške Košice trčil v tovorni vlak v Pardubicah. Tiskovna predstavnica lokalnih reševalnih služb je za češko televizijo povedala, da so v nesreči umrli štirje ljudje, več deset jih je ranjenih, nekateri huje.

Vlaka sta trčila čelno 

Po podatkih uprave železnic sta vlaka trčila na novi postaji Pardubice Centrum, zaradi trka pa je bil prekinjen promet na koridorju proti Moravski. Z objavljenih fotografij in videoposnetkov je razvidno, da sta vlaka trčila čelno, najmanj en vagon potniškega vlaka pa se je iztiril in delno prevrnil.

Na prizorišče je prispelo devet reševalnih vozil, dva helikopterja in več kot 60 gasilcev. Glede na navedbe enega od njih so se težko prebili do ranjenih zaradi močno poškodovanega prvega vagona.

Z vlakom sicer upravlja zasebno podjetje Regiojet, bil pa je na poti v mesto Čop na zahodu Ukrajine. Tja naj bi glede na urnik po prečkanju Slovaške prispel danes zgodaj dopoldne.

Na kraj nesreče sta takoj odšla minister za notranje zadeve Vit Rakušan in minister za promet Martin Kupka, tragedijo pa je komentiral tudi premier Petr Fiala.

"Trčenje dveh vlakov v Pardubicah je velika nesreča. Vsi mislimo na žrtve. Izražam iskreno sožalje vsem," je Fiala zapisal na omrežju X.

Preiskava nesreče že poteka, je dejal minister za promet Martin Kupka in napovedal večurno zaprtje glavne železniške povezave med Prago in Brnom ter Ostravo.

Prav v Pardubicah se je že leta 1960 zgodila najhujša železniška nesreča v zgodovini Češke, ko je v trčenju dveh potniških vlakov umrlo 118 ljudi, še okrog 100 je bilo poškodovanih, še piše AFP.
Češka
Novice Na Češkem udarila strela in poškodovala 18 ljudi
letalska nesreča na mitingu
Novice Huda nesreča v zraku: trčili sta letali, eno je strmoglavilo #video
Ulična dirka v Osijeku
Novice Huda nesreča v Osijeku: avto zletel s steze in trčil v množico ljudi #video
GRZS
Novice V Soči našli truplo kajakaša
Ne spreglejte