Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 12. 2019,
19.59

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

učitelj stavka Hrvaška

Ponedeljek, 2. 12. 2019, 19.59

4 leta, 4 mesece

Hrvaški šolski sindikati po 36 dneh stavke dosegli kompromis z vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Zagreb protest učiteljev | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hrvaška vlada in šolski sindikati so danes dosegli kompromis o zvišanju količnikov in dodatkov zaposlenim v hrvaških šolah. S tem se je končala tudi stavka, ta se je danes v hrvaških osnovnih in srednjih šolah nadaljevala že 36. dan. V torek bo v vseh šolah znova pouk, so napovedali sindikati.

Teran
Novice Vojna za teran #video

Hrvaška vlada in šolski sindikati so dogovor dosegli, potem ko so danes nadaljevali pogajanja, ki so bila sicer tudi v nedeljo zvečer.

Končno dosegli kompromis

"Pogajanja so končana, dosežen je kakovosten kompromis, ki omogoča ustavitev stavke od torka zjutraj," je povedal hrvaški premier Andrej Plenković na novinarski konferenci po današnjih pogovorih v Banskih dvorih. Povedal je, da je kompromis sklenjen predvsem v dobro otrok.

Hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću je uspelo skleniti kompromis s šolniki.  | Foto: Reuters Hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću je uspelo skleniti kompromis s šolniki. Foto: Reuters

Plenković je pojasnil, da bo vlada z uredbo na četrtkovi vladni seji zvišala količnike zahtevnosti dela učiteljev za šest odstotkov, in sicer v treh korakih. Kot je dejal, bodo triodstotno zvišanje količnikov učiteljem nakazali z decembrsko plačo v januarju 2020. Naslednji odstotek bodo učitelji dobili s plačo 1. junija prihodnje leto, še dva odstotka pa s 1. januarjem 2021.

Premier je zaradi današnjih pogajanj s sindikati odpovedal udeležbo na konferenci pogodbenic Okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah, ki je v Madridu. Tudi sindikati so dejali, da gre za "dober kompromis", ker so dosegli svoje zahteve, da bi z zvišanjem količnikov za šest odstotkov dosegli plače preostalih zaposlenih v javnih službah.

Joachim Löw
Sportal Če se bo Srbiji posrečilo, jo na Euru čaka zgodovinski spopad s Hrvaško

Zaradi stavke izgubili 16 delovnih dni

Sredi Zagreba so bili prejšnji ponedeljek množični protesti nezadovoljnih učiteljev, ker je hrvaška vlada zavrnila sprejetje zahteve sindikatov o zvišanju količnikov zahtevnosti dela učiteljev za 6,11 odstotka. Člani sindikatov so potem tudi na internem referendumu z veliko večino zavrnili prejšnjo ponudbo vlade, ker ni vsebovala sprememb spornih količnikov.

Zagreb protest učiteljev | Foto: Reuters Foto: Reuters

Hrvaška vlada in sindikati so se danes dogovorili, da bodo administrativnemu in preostalemu osebju v šolstvu zvišali dodatek na plačo v enakem znesku, kot so učiteljem zvišali količnike. V svežnju je tudi dogovor, da bodo vsem stavkajočim plačali dneve med stavko, ne bo pa dodatnega denarja za nadomestilo zamujenega pouka.

Z današnjim dnem so v hrvaških osnovnih in srednjih šolah zaradi stavke izgubili 16 delovnih dni. Sprva je bila stavka krožna, vsak dan v drugih županijah, od 19. novembra pa je bila na območju vse države.

Zagreb protest učiteljev | Foto: Reuters Foto: Reuters

S hrvaškega ministrstva za znanost in izobraževanje so v petek sporočili, da bo zaradi izgubljenih dni pouka treba skrajšati šolske počitnice in podaljšati šolsko leto. Zimske počitnice naj bi tako trajale od 24. decembra do 6. januarja, spomladanske od 10. do 13. aprila, šolsko leto pa bi podaljšali do 26. junija. Maturantom bi pouk podaljšali za največ teden dni, do 29. maja.

Hrvaška Luka Modrić
Sportal Hrvaška prehitela evropske prvake, Kekova četa pa Albanijo
Hrvaška policija
Novice Na Hrvaškem aretirali 30 ljudi, tudi več policistov
Ne spreglejte