Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 3. 2022,
7.35

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

102

Natisni članek

Volodimir Zelenski Vladimir Putin vojna noad Rusija Ukrajina

Nedelja, 20. 3. 2022, 7.35

2 leti, 1 mesec

Grozljive razmere v Mariupolu. Zelenski: To je teror, ki se ga bomo spominjali stoletja.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

102

Mariupol | Razmere v mestu Mariupol so grozljive. Ruska vojska je obkolila mesto, na ulicah potekajo spopadi.  | Foto Reuters

Razmere v mestu Mariupol so grozljive. Ruska vojska je obkolila mesto, na ulicah potekajo spopadi.

Foto: Reuters

(SPREMLJAMO DOGAJANJE V UKRAJINI.) 25. dan ruske invazije na Ukrajino so prebivalce mnogih mest zjutraj prebudili zdaj že vsakdanji zvoki zračnih siren. Ukrajinska vojska trdi, da Rusija na območjih, ki jih zasedajo, namerno ustvarja pogoje za humanitarno krizo. Sinoči so namreč preprečili, da bi konvoj pomoči prišel do Hersona, poroča BBC. Razmere v mestu Mariupol so grozljive. Ruska vojska je obkolila mesto, na ulicah potekajo spopadi. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da je dolgotrajni ruski napad na oblegano mesto teroristični napad, ki se ga bo spominjalo stoletja. V svojem nagovoru je med drugim opozoril na kopičenje trupel ruskih vojakov, ki jih nihče ne pride iskat. Ob tem priznava, da ima Rusija skoraj neomejeno rezervo vojakov, vendar se je začudil, da državljani Rusije ne opazijo vseh teh izgub. Rusi so v soboto v Mariupolu bombardirali šolo, kjer se je skrivalo okoli 400 ljudi, večinoma otroci, ženske in starejši. Medtem so z moskovskega obrambnega ministrstva sporočili, da so Ruske sile s Črnega morja izvedle drugi napad s hipersonično raketo. 

Dnevni pregled dogajanja:

22.30 Rusija zahteva, da ukrajinski vojaki odložijo orožje in zapustijo območje ob Azovskem morju
20.15 Siloviti spopadi se nadaljujejo, več mrtvih 
17.56 Zelenski nagovoril izraelski parlament 
17.50 Britanci: Rusi še nimajo premoči nad ukrajinskim zračnim prostorom 
16.45 Zelenski Putina znova pozval k pogajanjem 
16.25 V Rusiji na protestih proti vojni v Ukrajini nove aretacije
15.35 Iz Ukrajine zbežala že več kot četrtina prebivalstva 
11.34 Nekdanji britanski premier prispel na Poljsko 
13.29 Papež obsodil "nesmiseln masaker" v Ukrajini
11.07 V obstreljevanju uničena ena največjih evropskih tovarn jekla
10.32 Rusi izvedli drugi napad s hipersoničnimi raketami
9.00 Iz sirotišnice rešili 71 otrok
7.56 Ukrajina: Ruske sile bombardirale šolo, kamor se je zateklo 400 ljudi
5.29 Zelenski: To je teroristični napad, ki se ga bomo spominjali stoletja

22.30 Rusija zahteva, da ukrajinski vojaki odložijo orožje in zapustijo območje ob Azovskem morju 

Rusija je zvečer po poročanju nemške tiskovne agencije dpa od Ukrajine zahtevala, da njeni vojaki odložijo orožje in mesto ob Azovskem morju zapustijo v ponedeljek dopoldne.

Za umik bo med 8. in 10. uro po srednjeevropskem času oblikovan poseben koridor, je poudaril generalmajor ruske vojske Mihajl Misincev. Rusija od Ukrajine do 3. ure zjutraj po srednjeevropskem času terja pisni odgovor na te zahteve, z ukrajinske strani do zdaj odziva še ni bilo.

20.15 Siloviti spopadi se nadaljujejo 

Po raketnem napadu na vojašnico v Mikolajevu na jugu države tamkajšnje oblasti poročajo o najmanj 50 mrtvih, ki so jih izkopali iz ruševin. Skupno naj bi v času napada v stavbi spalo okoli 200 vojakov, okoli 60 ranjenih so prepeljali v bližnje bolnišnice.

Ruske sile so v soboto nadaljevale obsežno obstreljevanje Mikolajeva, so sporočile regionalne oblasti. Napadi se dogajajo tako hitro, da niti nimajo časa sprožiti alarma, pojasnjujejo. Ob tem niso podali informacij o razsežnosti napadov ali nastali škodi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V obleganem mestu Harkov je do zdaj umrlo 266 civilistov, od tega 14 otrok, so sporočile lokalne oblasti v soboto. Mesto je še naprej tarča obstreljevanja, v soboto so ruske sile zadele več stanovanjskih hiš, je poročala ukrajinska tiskovna agencija Unian. V obstreljevanju večnadstropne stanovanjske hiše danes zjutraj pa je umrlo še najmanj pet ljudi, med njimi devetletnik, so sporočile lokalne oblasti.

O katastrofalnih razmerah poroča tudi župan Černigiva na severu države. Ruske sile še naprej obstreljujejo stanovanjska naselja, pri čemer umirajo mirni ljudje, je sporočil župan mesta Vladislav Atrašenko. Opozarja, da mesto nima elektrike, ogrevanja ali tekoče vode.

17.56 Zelenski nagovoril izraelski parlament 

Predsednik Zelenski je pozval Izrael, naj Ukrajini posreduje orožje, in obenem vprašal, zakaj ni uvedel sankcij proti Rusiji. V videonagovoru v izraelskem parlamentu je Zelenski rusko invazijo na Ukrajino primerjal z dokončno rešitvijo - izrazom, ki so ga nacisti uporabili za pregon in poboje Judov. Zelenski, ki je tudi sam Jud, je pozval Izraelce, naj pomagajo ukrajinskemu uporu proti ruski vojski.

Dodal je, da ima Izrael najboljšo zračno obrambo na svetu, in dejal, da "lahko zagotovo pomagate našim ljudem, rešite življenja Ukrajincev. Izbira je vaša, bratje in sestre, a živeti boste morali s svojo odločitvijo, Izraelci," je še dejal. 

17.50 Britanci: Rusi še nimajo premoči nad ukrajinskim zračnim prostorom 

Z britanskega obrambnega ministrstva so sporočili, da ruskim silam še ni uspelo pridobiti premoči nad ukrajinskim zračnim prostorom, poroča CNN.

"Ukrajinske zračne sile in sile protizračne obrambe še naprej učinkovito branijo ukrajinski zračni prostor," so sporočili z ministrstva. Povedali so, da je Rusija odvisna od orožja, ki ga "uporablja varnost ruskega zračnega prostora za napad na cilje v Ukrajini".

"Pridobitev nadzora nad zračnim prostorom je bil eden od glavnih ciljev Rusije v prvih dneh konflikta, njihov nadaljnji neuspeh pa je znatno zmanjšal njihov operativni napredek," so sporočili z ministrstva.

16.45 Zelenski Putina znova pozval k pogajanjem 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes ponovno izpostavil pogajanja z Rusijo kot edini način za končanje vojne v Ukrajini. "Pripravljen sem na pogajanja z njim," je dejal, pri čemer je mislil na ruskega predsednika Vladimirja Putina, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je svoj poziv k pogajanjem s Putinom izrekel v pogovoru za ameriško televizijo CNN. "Mislim, da brez pogajanj ne moremo končati te vojne," je dejal.

Ukrajinski predsednik in drugi predstavniki države so Rusijo v preteklih dneh obtožili vojnih zločinov. Ruska vojska je v soboto v obleganem ukrajinskem mestu Mariupol bombardirala šolo, kjer se je skrivalo okoli 400 ljudi, so sporočile tamkajšnje mestne oblasti.

"Ruske sile so prišle, da nas iztrebijo, nas ubijejo," je dejal Zelenski.

Da je Rusija v Ukrajini zagrešila genocid, je zatrdila tudi podpredsednica ukrajinske vlade Olga Stefanišina, ki je spregovorila za britansko televizijo Sky News. Na vprašanje, ali meni, da je Rusija v njeni državi zagrešila genocid, je odgovorila: "To ni vprašanje, to je realnost, s katero se soočamo." Dodala je, da je tožilstvo odprlo dva tisoč preiskav proti ruskim vojakom, vključno s preiskavami posilstev in umora.

Ukrajinski voditelj Zelenski, ki je z javnim uporom proti Putinu in njegovim silam dosegel status narodnega heroja, pa je govoril tudi o ukrajinskem uporu proti ruski vojski in sporočil, da je v boju do zdaj umrlo več tisoč ruskih vojakov. "Če obstaja le en odstotek možnosti, da ustavijo to vojno, mislim, da moramo zgrabiti to priložnost," je dejal in pozval k pogajanjem in pogovorom s Putinom. "Če ti poskusi propadejo, bo to pomenilo tretjo svetovno vojno," je dodal.

Turčija je medtem danes sporočila, da sta Rusija in Ukrajina dosegli napredek v pogajanjih o zadržanju invazije in da sta strani blizu dogovoru. "Seveda ni lahko doseči dogovora, medtem ko teče vojna, ko civilisti umirajo, a radi bi rekli, da smo dosegli zakon," je dejal turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu.

Cavusoglu je ta teden obiskal tako Rusijo kot Ukrajino, saj ima Turčija z obema stranema tesne vezi. Skušal je nastopiti kot posrednik v pogovorih. Ankara je prejšnji teden tudi gostila zunanja ministra Rusije in Ukrajine.

Ruski in ukrajinski pogajalci so se v zadnjem tednu srečavali prek videopovezave. Kot je danes poročal časnik Ukrajinska pravda, naj bi se pogovori prek spleta nadaljevali v ponedeljek. Ob tem so navajali še vodjo poslanske skupine Služabnik naroda Davida Arahamia, ki je pojasnil, da pogovori potekajo vsak dan, tudi danes.

16.25 V Rusiji na protestih proti vojni v Ukrajini nove aretacije

Na protestih proti vojni v Ukrajini so v Rusiji po navedbah nevladnikov do popoldneva pridržali najmanj 937 protestnikov v 38 mestih, je sporočila organizacija OWD-Info. Protesti so med drugim potekali v Moskvi, Sankt Peterburgu, Jekaterinburgu in Vladivostoku. Protesti proti ruski invaziji so bili tudi v Nemčiji in Ukrajini.

Ruske oblasti s trdo roko zatirajo protestnike, ki nasprotujejo Kremlju. Od začetka ruskega napada na Ukrajino 24. februarja so po navedbah OWD-Info zabeležili več kot 15 tisoč aretacij, nekatere so pridržali več kot enkrat. Nekatere aretirane doletijo odvzem prostosti in denarne kazni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obenem oblasti protestnike preganjajo pred sodiščem. Odprtih naj bi bilo že najmanj 37 procesov proti 43 ljudem.

Na družbenih omrežjih so se medtem pojavile fotografije in posnetki protestov, ki danes potekajo v okupiranih ukrajinskih mestih Herson, Kahovka in Berdjansk. Vsa mesta nadzoruje ruska vojska. 

V Berlinu so umetniki pred Brandenburškimi vrati pripravili akcijo Zvok za mir, s katero želijo zbrati čim več sredstev za podporo žrtvam vojne v Ukrajini.

V Belinu pričakujejo 20-tisočglavo množico, ki bo prisluhnila glasbenikom, kot so Clueso, Michael Patrick Kelly, Sarah Connor ter David Garrett. Nagovorila jih bo tudi Natalija Kličko, žena kijevskega župana in nekdanjega boksarskega prvaka Vitalija Klička. | Foto: Reuters V Belinu pričakujejo 20-tisočglavo množico, ki bo prisluhnila glasbenikom, kot so Clueso, Michael Patrick Kelly, Sarah Connor ter David Garrett. Nagovorila jih bo tudi Natalija Kličko, žena kijevskega župana in nekdanjega boksarskega prvaka Vitalija Klička. Foto: Reuters

V Hamburgu je medtem danes več tisoč ljudi protestiralo proti ruskemu napadu na Ukrajino. K protestu so pozvali podmladki več političnih strank, podnebno gibanje Petki za prihodnost in ukrajinska diaspora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Protest v Hamburgu. | Foto: Reuters Protest v Hamburgu. Foto: Reuters

Po navedbah pobudnikov se je zbralo okoli pet tisoč ljudi, policija je udeležbo ocenila na tri tisoč protestnikov. Protest je potekal mirno.

15.35 Iz Ukrajine zbežala že več kot četrtina prebivalstva 

V Ukrajini je od začetka ruske invazije pred skoraj enim mesecem svoje domove zapustilo že več kot deset milijonov ljudi, kar je več kot četrtina prebivalstva, so danes sporočili iz visokega komisariata ZN za begunce. Od teh, ki so zapustili svoje domove, jih je 3,4 milijona zapustilo tudi Ukrajino. Pri ZN so do zdaj potrdili še smrt 902 civilistov.

Ukrajino je od 24. februarja zapustilo 3.389.044 oseb, od tega v zadnjem dnevu 60.352. Preostalih okoli sedem milijonov ljudi pa je razseljenih znotraj Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na fotografiji ukrajinski begunci v Krakovu na Poljskem.  | Foto: Reuters Ukrajino je od 24. februarja zapustilo 3.389.044 oseb, od tega v zadnjem dnevu 60.352. Preostalih okoli sedem milijonov ljudi pa je razseljenih znotraj Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na fotografiji ukrajinski begunci v Krakovu na Poljskem. Foto: Reuters

Vodja visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) Filippo Grandi je opozoril, da je trpljenje civilistov, ki morajo zapustiti domove, odgovornost tistih, ki vodijo vojno.

Okoli 90 odstotkov vseh, ki so zbežali, so ženske in otroci. Moški, stari med 18 in 60, morajo namreč ostati v državi in jo braniti. Med tistimi, ki so zbežali v tujino, je po ocenah Sklada ZN za otroke več kot 1,5 milijona otrok.

Pred začetkom konflikta je na območjih, ki jih nadzoruje Kijev, živelo okoli 37 milijonov ljudi.

Visoki komisariat Združenih narodov za človekove pravice pa je danes sporočil, da so od 24. februarja potrdili smrt 902 civilistov, poroča britanski BBC. Ker vsako smrt pri uradu neodvisno potrdijo, opozarjajo, da je pravo število mrtvih verjetno večje.

Vladimir Putin
Novice Putinovi plačanci v Ukrajini povezani z neonacisti

11.34 Nekdanji britanski premier prispel na Poljsko 

Po nekaj dneh na poti je nekdanji britanski premier David Cameron prispel na Poljsko. Na pot se je odpravil zato, da ukrajinskim beguncem osebno dostavi donacije, kot so oblačila, posteljnina, plenice in kompleti za prvo pomoč. Donacije so zbrali v okviru projekta v Oxfordshiru.

13.29 Papež obsodil "nesmiseln masaker" v Ukrajini

Papež Frančišek je v molitvi angelus danes obsodil vojno v Ukrajini kot "nesmiseln masaker". Označil jo je za nečloveško in bogoskrunstvo, ker ne spoštuje svetosti človeškega življenja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot uteho je papež Frančišek označil dejstvo, da lahko prebivalci, ki se skrivajo pred bombami, še naprej prejemajo duhovno podporo. Z nekaterimi duhovniki v Ukrajini je papež, kot je dejal, govoril po telefonu. Zahvalil se jim je za pričevanje in bratstvo ter za konkretno podporo, ki jo pogumno dajejo obupanemu ljudstvu.

Poglavar katoliške cerkve je ob tem pozval h konkretnejši podpori ukrajinskim beguncem. "Ne smemo se navaditi na vojno in nasilje. Ne smemo postati utrujeni od sprejemanja beguncev, tudi v prihodnjih mesecih," je dejal Frančišek. Njegove besede je zbrana množica na Trgu sv. Petra v Vatikanu pozdravila z aplavzom.

Papež je vernike pozval, da se 25. marca pridružijo molitvi za mir. Papež bo na ta dan v Vatikanu vodil slovesnost spokoritve, na isti dan pa bo ta slovesnost potekala tudi v Fatimi na Portugalskem, ki velja za enega najpomembnejših svetovnih romarskih središč, posvečenih Mariji.

11.07 V obstreljevanju uničena ena največjih evropskih tovarn jekla

Ukrajinski poslanci pa so danes sporočili, da je bila v ruskem obstreljevanju uničena ena največjih evropskih tovarn jekla, tovarna Azovstal. Da so zadeli tovarno, je potrdil tudi generalni direktor, vendar ni razkril, kakšna je razsežnost škode.

10.32 Rusija v Ukrajini znova uporabila hipersonične rakete

Rusija je v Ukrajini znova uporabila hipersonične rakete kinžal, so danes sporočili iz Moskve. Z njimi naj bi uničila skladišče goriva na jugu države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prav tako je rusko obrambno ministrstvo poročalo, da je v napadu na center za urjenje v mestu Ovruč na severu Ukrajine umrlo več kot 100 pripadnikov ukrajinskih specialnih enot in "tujih plačancev".

"Raketni sistem kinžal s hipersoničnimi balističnimi raketami je uničil veliko skladišče goriva in maziv ukrajinskih oboroženih sil" v regiji Mikolajiv, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Po navedbah Moskve so se v skladišču nahajale glavne zaloge goriva za ukrajinska vojaška vozila na jugu države.

Hipersonične rakete je Rusija po lastnih navedbah izstrelila iz zračnega prostora nad polotokom Krim pod ruskim nadzorom. Prav tako je iz Kaspijskega morja izstrelila rakete kalibr, ki so prav tako ciljale skladišče.

Rusija naj bi hipersonične rakete v Ukrajini prvič uporabila v petek ter z njimi uničila skladišče orožja na območju Ivano-Frankivska na zahodu Ukrajine nedaleč od meje z Romunijo.

9.00 Iz sirotišnice rešili 71 otrok

"Uspelo nam je rešili 71 otrok. Iz srca sem hvaležen za izkazano skrb za naše malčke. Hvala vsem, ki ste to omogočili! Varno zavetišče, zdravniško oskrbo in daleč stran od vojne. Zmagali bomo in otroke vrnili v njihov rodni Sumi," je na Facebooku napisal guverner severovzhodne ukrajinske regije Sumi Dmitro Živicki

7.56 Ukrajina: Ruske sile bombardirale šolo, kamor se je zateklo 400 ljudi

Ruska vojska je v soboto v obleganem ukrajinskem mestu Mariupolu bombardirala šolo, kjer se je skrivalo okoli 400 ljudi, so danes sporočile mestne oblasti. Podatkov o žrtvah še ni. V šoli so se skrivali otroci, ženske in starejši. 

O smrtnih žrtvah medtem poročajo iz drugih ukrajinskih mest, ki so prav tako tarče silovitega ruskega obstreljevanja, med drugim iz Mikolajeva in Harkova. V mestu Harkov je do zdaj umrlo 266 civilistov, od tega 14 otrok, so sporočile lokalne oblasti v soboto. Mesto je še naprej tarča obstreljevanja, v soboto so ruske sile zadele več stanovanjskih hiš, je poročala ukrajinska tiskovna agencija Unian.

O katastrofalnih razmerah poroča tudi župan Černigiva na severu države. Ruske sile še naprej obstreljujejo stanovanjska naselja, pri čemer umirajo mirni ljudje, je sporočil župan mesta Vladislav Atrašenko. Opozarja, da mesto nima elektrike, ogrevanja ali tekoče vode.

Po raketnem napadu na vojašnico v Mikolajevu na jugu države poročajo tamkajšnje oblasti o najmanj 50 mrtvih, ki so jih izkopali iz ruševin. Skupno naj bi v času napada v stavbi spalo okoli 200 vojakov, okoli 60 ranjenih so prepeljali v bližnje bolnišnice. Ruske sile so sicer v soboto nadaljevale obsežno obstreljevanje Mikolajeva, so sporočile regionalne oblasti. Napadi se dogajajo tako hitro, da niti nimajo časa sprožiti alarm, pojasnjujejo. Ob tem niso podali informacij o razsežnosti napadov ali nastali škodi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

5.29 Zelenski: To je teroristični napad, ki se ga bomo spominjali stoletja

Ukrajinski predsednik je v novem videosporočilu, objavljenem na Facebooku dejal, da se bo Mariupol zapisal v zgodovino kot primer vojnih zločinov. "Da naredite to mirnemu mestu, kar so naredili okupatorji, je groza, ki se jo bodo spominjali še stoletja," je dejal.

Zelenski je še sporočil, da je ukrajinski varnostni svet medtem prepovedal 11 proruskih strank, nekatere naj bi bile povezane tudi z rusko državo. Kot je pojasnil, bo prepoved v veljavi do izteka vojnega stanja.

V državi pa je trenutno blokiranih tudi okoli 1.500 medijev, ki so širili rusko propagando, je poročala ukrajinska podružnica tiskovne agencije Interfax. Po ocenah ukrajinske policije je prepovedane medije spremljajo okoli 15 milijonov ljudi, poroča britanski BB

Zelenski je v svojem nagovoru med drugim opozoril na kopičenje trupel ruskih vojakov, ki jih nihče ne pride iskat. Ob tem priznava, da ima Rusija skoraj neomejeno rezervo vojakov, vendar se je začudil, da državljani Rusije ne opazijo vseh teh izgub. Kot je pojasnil, čez trupla nato pošiljajo nove enote in vojake. 

Po navedbah ukrajinskih oblasti je doslej od ruske invazije na Ukrajino umrlo 14.000 ruskih vojakov. Ruske oblasti so medtem pred približno enim tednom poročale o 1.300 mrtvih ruskih vojakih. Kot opozarja dpa, nobenih navedb ni možno neodvisno preveriti.

"Na žariščih predvsem hudih spopadov so naše prednje obrambne linije praktično zasute s trupli ruskih vojakov," je dejal Zelenski. "In teh trupel, teh teles nihče ne pride iskat," je dodal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruska vojska je obkolila mesto, na ulicah potekajo spopadi. Lokalne oblasti so sporočile, da so ruske enote deportirale in nasilno odpeljale več tisoč prebivalcev. Ujete prebivalce so odpeljali v taborišča, kjer so Rusi preverjali njihove telefone in dokumente, so sporočili iz mestnega sveta. Nato so jih preusmerili v oddaljena ruska mesta, poroča CNN. 

Oblegano mesto Mariupol je po besedah ​​majorja ukrajinske vojske skoraj nenehno bombardirano, primanjkuje vode in hrane, na ulicah ležijo trupla.

Novice Poziv iz Mariupola: Macron in Biden, obljubila sta pomoč! Kje je? #video
Janez Janša
Novice Janša: To cenijo tudi v državah, ki lahko Ukrajini pošljejo orožje #video
Sovjetski tanki v Budimpešti leta 1956
Novice Kako je Moskva poslala tanke nad našo sosedo
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski poziva k takojšnjim pogovorom: To je edina možnost za Rusijo #vŽivo
Borut Pahor
Novice Pahor: BiH se mora čim prej pridružiti EU
Rado Pezdir
Novice Rado Pezdir: Tudi če Putin jutri kapitulira …
Ne spreglejte