Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 3. 2022,
7.22

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

114

Natisni članek

noad vojna Rusija Ukrajina

Sobota, 19. 3. 2022, 7.22

2 leti, 1 mesec

Zelenski poziva k takojšnjim pogovorom: To je edina možnost za Rusijo #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

114

Volodimir Zelenski | Foto Twitter

Foto: Twitter

(SPREMLJAMO DOGAJANJE V UKRAJINI.) Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozval k smiselnim mirovnim in varnostnim pogovorom z Moskvo, in to brez zadržkov. "To je edina možnost za Rusijo, da zmanjša škodo zaradi lastnih napak v invaziji. Čas je, da se srečamo, čas je za pogovor, čas je za obnovitev ozemeljske celovitosti in pravic Ukrajine. V nasprotnem primeru bodo izgube Rusije takšne, da boste potrebovali več generacij, da si opomorete," je v svojem nočnem videonagovoru povedal ukrajinski predsednik. Iz Mariupola še naprej prihajajo poročila o grozljivih razmerah. Ljudem zmanjkuje vode in hrane, ni elektrike in ogrevanja, na ulicah ležijo trupla, poroča AFP. V ruskem napadu je bila v petek popolnoma uničena vojašnica v mestu Mikolajiv na jugu Ukrajine, v kateri je bilo nameščenih okoli 200 mladih ukrajinskih vojakov. "Rusi so strahopetno napadli vojake, ki so spali," je danes povedal guverner mikolajivske regije Vitalij Kim. Dodal je, da reševalna akcija še poteka, bojijo se, da je smrtnih žrtev zelo veliko. Nekateri mediji poročajo o najmanj 80 smrtnih žrtvah.

Dnevni pregled dogajanja:

21.10 Na poti v Ukrajino več ameriških raket
21.00 Iz ukrajinskih mest evakuirali več kot šest tisoč oseb 
20.50 Iz Ukrajine odšlo več kot 3,3 milijona beguncev 
17.50 Rusija svari pred minami v Črnem morju
17.20 Američani potrdili: Rusi izstrelili prve hiperzvočne rakete
16.50 ZDA bodo v Bolgarijo napotile vojaški kontingent v okviru Natove bojne skupine
16.40 Kijev poziva Peking k obsodbi ruske agresije
16.31 Na poti v Ukrajino konvoj gasilskih vozil in na tisoče kosov opreme
16.15 Tragedija v Lugansku: pod ruševinami našli žensko in dva mrtva otroka
14.27 Ruski kozmonavti v ukrajinskih barvah na Mednarodni vesoljski postaji
13.00 Rusi obtoženi ugrabitve ukrajinske novinarke 
12.44 Poljska za popolno ustavitev trgovanja z Rusijo
12.29 Ruske sile popolnoma uničile vojašnico v Mikolajivu
11.05 ZN: V drugem valu iz Ukrajine prihajajo bolj travmatizirani ljudje
10.55 Ukrajina potrdila, da je izgubila dostop do Azovskega morja
9.29 V Ukrajini umrlo že 112 otrok
9.08 Rusija v Ukrajini prvič uporabila hipersonične rakete
7.34 Odprtje humanitarnega koridorja v regiji Lugansk
7.00 V topniškem napadu ubit ruski vojaški poročnik
5.15 Zelenski poziva k smiselnim pogovorom z Rusijo
6.21 Nekdanja ameriška predsednika izrazila podporo Ukrajini

21.10 Na poti v Ukrajino več ameriških raket

ZDA bodo Ukrajini v nekaj dneh poslali več ameriških raket Javelin in Stinger, po poročanju agencije Reuters trdi ukrajinski uradnik.

21.00 Iz ukrajinskih mest evakuirali več kot šest tisoč oseb 

Po humanitarnih koridorjih so iz ukrajinskih mest danes evakuirali 6.623 ljudi. To je precej manj kot v petek, ko je uspelo pobegniti več kot devet tisoč ljudem. Samo oblegani Mariupol je zapustilo 4.128 ljudi, je povedal Kirilo Timošenko, namestnik vodje predsednikovega urada.

20.50 Iz Ukrajine odšlo več kot 3,3 milijona beguncev 

Na Zahod je iz Ukrajine pobegnilo že več kot 3,3 milijona beguncev, je dejala podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. Še dva milijona je razseljenih znotraj države, je še povedala, poroča Reuters.

17.50 Rusija svari pred minami v Črnem morju

Rusija je danes posvarila pred minami, ki jih je po njihovih trditvah v Črno morje namestila Ukrajina in jih lahko zanese do Bosporja ter naprej v Sredozemsko morje, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Ukrajinska mornarica je okoli pristanišč Odesa, Črnomorsk, Ošakov in Južni namestila mine," je sporočila ruska obveščevalna služba FSB. Dodali so, da gre za zastarele mine iz prve polovice 20. stoletja.

Ker so se kabli, ki mine povezujejo s sidri, ponekod pretrgali, zdaj mine prosto plavajo po morju, veter in tokovi pa jih zanašajo proti Bosporju, trdijo v Moskvi. Dodali so, da zato ni nemogoče, da mine zaidejo tudi v Sredozemlje.

Dodali so, da je na mine v petek opozorila ruska črnomorska flota.

17.20 Rusi izstrelili prve hiperzvočne rakete

Američani so potrdili, da je Rusija prejšnji teden proti Ukrajini izstrelila hiperzvočne rakete. To je prva znana uporaba takšnih raket v boju, so za CNN še potrdili ameriški uradniki. 

Vladimir Putin
Novice Izstrelitev hiperzvočne rakete, Putin: To je nova generacija oborožitve #video

ZDA so izstrelitve hiperzvočnih raket lahko spremljale v realnem času, še navajajo neimenovani viri. Izstrelitev na vojaško skladišče streliva na zahodu Ukrajine so danes potrdili tudi na ruskem obrambnem ministrstvu. CNN ob tem dodaja, da te trditve ne more neodvisno preveriti.

16.50 ZDA bodo v Bolgarijo napotile vojaški kontingent v okviru Natove bojne skupine

Združene države Amerike bodo v Bolgarijo napotile kontingent vojakov, da bi pomagali okrepiti vzhodno krilo Nata med vojno v Ukrajini, je dejal bolgarski premier Kiril Petkov. Premier je to sporočil po pogovorih z ameriškim obrambnim ministrom Lloydom Austinom, ki so potekali danes v Sofiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriški vojaški kontingent Stryker bo del Natove bojne skupine v Bolgariji, so sporočili z bolgarskega obrambnega ministrstva.

Petkov je zagotovil, da Bolgarija Ukrajini ne bo dobavljala orožja. "Nikakor nismo govorili o vojaški podpori Ukrajini," je dejal na novinarski konferenci. Bolgarija bo Ukrajincem še naprej zagotavljala humanitarno pomoč, je dodal.

Pred Austinovim obiskom je v Bolgariji završalo zaradi poročil v mednarodnih medijih, da naj bi Bolgarija Ukrajini predala svoj sistem zračne obrambe S-300 sovjetske izdelave. Bolgarski predsednik Rumen Radev je posvaril pred dobavo orožja Ukrajini, češ da bi se s tem Bolgarija bolj neposredno vključila v konflikt.

Austin in Petkov sta v petek obiskala bolgarsko in ameriško vojaško osebje, ki se usposablja v vojaškem kompleksu v vzhodni Bolgariji.

16.40 Kijev poziva Peking k obsodbi ruske agresije

Kijev je danes Kitajsko pozval, naj se pridruži Zahodu pri obsodbi ruske agresije na Ukrajino, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Kitajska je lahko pomemben element globalnega varnostnega sistema, če bo sprejela pravo odločitev in podprla koalicijo civiliziranih držav ter obsodila rusko barbarstvo," je na Twitterju zapisal svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak.

Peking doslej ruskega napada ni obsodil, v Generalni skupščini ZN pa se je pri glasovanju o resoluciji, s katero so obsodili agresijo, vzdržal.

Kitajski predsednik Xi Jinping se je v petek po telefonu pogovarjal z ameriškim predsednikom Joejem Bidenom. Ta ga je opozoril, da bo cena, ki jo bo Kitajska plačala, če bo v vojni podpirala Rusijo, visoka.

Rusija naj bi po ameriških navedbah Kitajsko zaprosila za vojaško in gospodarsko pomoč, kar so sicer v Pekingu zanikali.

16.31 Na poti v Ukrajino konvoj gasilskih vozil in na tisoče kosov opreme

Iz Združenega kraljestva je na poti v Ukrajino 22 gasilskih vozil z vso opremo. Odprava sledi prvotnemu konvoju, ki je pod vodstvom Mika Pitneyja proti Ukrajini odšel 11. marca iz Ashforda v Kentu pod okriljem projekta Charity Fire Aid in Nacionalnega sveta gasilskih poveljnikov. Oprema, ki je na poti v Ukrajino, je v Združenem kraljestvu dosegla konec svoje življenjske dobe, vendar je "popolnoma uporabna", je dejala vodja projekta Claire Hoyland

16.15 Tragedija v Lugansku: pod ruševinami našli žensko in dva mrtva otroka  

Po poročanju ukrajinskih medijev je po obstreljevanju mesta Rubižne v regiji Lugansk umrla mati z dvema otrokoma. Tretjega otroka so izvlekli izpod ruševin, njegovo stanje je stabilno. 

14.27 Ruski kozmonavti v ukrajinskih barvah na Mednarodni vesoljski postaji

Ruski kozmonavti so danes na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prispeli oblečeni v ukrajinske barve, s čimer naj bi, kot piše BBC, izrazili nasprotovanje ruski invaziji v Ukrajino. Trojica so prvi prišleki na ISS, odkar je Rusija prejšnji mesec napadla Ukrajino, na krovu pa so jih prisrčno sprejeli ameriški, ruski in nemški člani posadke.

Ruski kozmonavti Denis Matvejev, Oleg Artemjev in Sergej Korsakov so po triurnem poletu iz ruskega izstrelišča v Kazahstanu pristali na ISS. Nekaj ur pozneje so vsi trije, drug za drugim, vstopili v vesoljsko postajo v živo rumenih kombinezonih z modrimi poudarki. Standardna ruska uniforma je sicer navadno modra, piše BBC.

Rusija | Foto: Reuters Foto: Reuters

13.00 Rusi obtoženi ugrabitve ukrajinske novinarke

Ukrajinsko generalno tožilstvo trdi, da sta Zvezna varnostna služba ali varnostno-obveščevalna služba FSB ugrabili novinarja ukrajinskega časopisa Hromadske v Berdjansku v jugovzhodni regiji Zaporožje. V izjavi imena niso razkrili, so pa uvedli kazensko preiskavo.

Iz časopisa so sicer sporočili, da so v petek izgubili kontakt z novinarko Viktorio Roščijno. Rusija obtožb še ni komentirala. 

12.44 Poljska za popolno ustavitev trgovanja z Rusijo

Poljski premier Mateus Morawiecki je danes EU pozval, naj uvede popolno prepoved trgovanja z Rusijo zaradi njene agresije na Ukrajino. Po poročanju poljske tiskovne agencije PAP je dejal, da si želi kar najhitrejše uvedbe popolne kopenske in pomorske trgovinske blokade Rusije.

"Če bi Rusijo popolnoma odrezali, bi jo morda prisilili v razmislek, ali ne bi bilo bolje ustaviti te krute vojne. Pokazati moramo odločnost in moč do Rusije, sicer bomo v prihodnosti plačali visoko ceno," je dejal poljski premier.

EU je od začetka agresije že uvedla več svežnjev sankcij proti Rusiji, v pripravi pa so še nove. O njih naj bi govorili na vrhu Unije prihodnji teden.

12.29 Ruske sile popolnoma uničile vojašnico v Mikolajivu

V ruskem napadu je bila v petek popolnoma uničena vojašnica v mestu Mikolajiv na jugu Ukrajine. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, se bojijo, da bo število smrtnih žrtev zelo visoko, vendar uradnih podatkov za zdaj ni. Poslopje je popolnoma uničeno, potem ko ga je zadelo šest ruskih raket.

BBC, ki se sklicuje na belgijskega novinarja s kraja dogodka, poroča, da je žrtev najmanj 80, verjetno jih bo še več. Ukrajinske oblasti števila žrtev niso potrdile, ker gre za vojaški objekt, tako da poročil ni mogoče neodvisno preveriti. Agencija AFP medtem poroča, da je njihov poročevalec danes videl tri trupla.

"Rusi so strahopetno napadli vojake, ki so spali," je danes povedal guverner mikolajske regije Vitalij Kim. Dodal je, da reševalna akcija še poteka, drugih podrobnosti pa ni navedel. Po poročanju AFP, ki se sklicuje na vojake v mestu, je bilo v vojašnici nameščenih okoli 200 mladih ukrajinskih vojakov.

Župan Mikolajiva Oleksander Senkevič je povedal, da ruske sile, ki nadzorujejo sosednji Herson, od tam stalno bombardirajo mesto z okoli pol milijona prebivalci. Pojasnil je, da se napadi vrstijo tako hitro, da sploh ne uspejo razglasiti alarma.

Mikolajiv ima strateški položaj na jugu Ukrajine in je zadnje veliko mesto na črnomorski obali pred Odeso. Znano je po ladjedelnicah.

11.05 ZN: V drugem valu iz Ukrajine prihajajo bolj travmatizirani ljudje

Begunci, ki zdaj bežijo pred rusko invazijo na Ukrajino, so "bolj travmatizirani", kot so bili tisti, ki so pobegnili v prvi fazi vojne, so v petek sporočili ZN. Številni begunci, ki so se za odhod odločili zgodaj, so imeli za razliko od drugega vala beguncev stike zunaj države in načrt, kje bodo lahko bivali. 

Tiskovni predstavnik visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) Matthew Saltmarsh je dejal, da ljudje, ki bežijo zdaj, potrebujejo več pomoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajino je od 24. februarja, ko se je začela obsežna ruska invazija, zapustilo že 3,27 milijona ljudi, navaja UNHCR. Na Poljsko se je zateklo že okoli dva milijona beguncev, poroča poljska obmejna straža.

10.55 Ukrajina potrdila, da je izgubila dostop do Azovskega morja, grozljive razmere v Mariupolu

Potem ko je ruska vojska v petek sporočila, da se obroč okoli obleganega mesta Mariupol oži, je danes ukrajinska vojska priznala, da so "začasno" izgubili dostop do Azovskega morja, poročajo tuje tiskovne agencije. "Okupatorji so na območju Donecka deloma uspešni, začasno so Ukrajini onemogočili dostop do Azovskega morja," je zapisano v sporočilu ukrajinske vojske.

Rusija je sicer že od začetka marca trdila, da so njene sile ukrajinski vojski onemogočile dostop do Azovskega morja, ob katerem leži strateško pristanišče Mariupol.

Ruska stran je v petek sporočila tudi, da boji že potekajo v samem mestu Mariupol. Danes je predstavnik ukrajinskega notranjega ministrstva Vadim Denisenko povedal, da trenutno potekajo boji za jeklarno Azovstal, ki leži na obrobju mesta.

"Ena največjih jeklarn v Evropi se uničuje," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Iz Mariupola še naprej prihajajo poročila o grozljivih razmerah. Ljudem zmanjkuje vode in hrane, ni elektrike in ogrevanja, na ulicah ležijo trupla, poroča AFP. Ukrajinski poslanec Dmitro Gurin, čigar starši so ujeti v mestu, je za BBC razmere opisal kot srednjeveške. "Ljudje so brez hrane in, kar je še huje, brez vode, tanki obstreljujejo bloke, tako da ne morejo ven. Sedijo v kleteh in čakajo, da bodo umrli," je dejal.

Po navedbah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega so iz zaklonišča pod ruševinami gledališča v mestu, ki so ga v sredo bombardirale ruske sile, doslej rešili 130 ljudi. V zaklonišču naj bi jih bilo sicer preko tisoč, večinoma žensk in otrok.

Prizadevanja za rešitev ljudi otežujejo ulični boji, je danes sporočil župan Vadim Bojčenko. Pojasnil je, da mesto nenehno obstreljujejo s tanki in topništvom, poroča BBC.

9.29 V Ukrajini umrlo že 112 otrok

Od začetka invazije je bilo ubitih 112 otrok, 140 otrok je bilo ranjenih, so sporočile ukrajinske oblasti. V Lvivu so v petek pripravili tihi protest in za vsakega mrtvega otroka na osrednji trg pripeljali en otroški voziček.

9.08 Rusija v Ukrajini prvič uporabila hipersonične rakete

Rusija je danes sporočila, da so v Ukrajini v petek prvič uporabili hipersonične rakete. Z njimi naj bi po lastnih trditvah uničili skladišče orožja na območju Ivano-Frankivska na zahodu Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Letalski raketni sistem kinžal s hipersoničnimi raketami je uničil veliko podzemno skladišče raket in letalskega orožja," je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Hipersonične rakete spadajo med novo orožje, ki ga razvija Rusija, predsednik Vladimir Putin pa jih je ob predstavitvi označil za nepremagljive. Na preizkusih leta 2018 naj bi rakete kinžal - beseda v ruščini pomeni bodalo - zadele vse cilje v oddaljenosti več kot tisoč kilometrov. Nameščene so na letalih mig-31.

Rusija je sicer hipersonično orožje začela razvijati za izogibanje obrambnim sistemom, kot je ameriški protiraketni ščit v Evropi, piše AFP.

7.34 Odprtje humanitarnega koridorja v regiji Lugansk

Guverner vzhodne ukrajinske regije Lugansk je dejal, da bodo pozneje v soboto odprli koridor za evakuacijo. Ob 9. uri po lokalnem času, bodo prebivalcem omogočili evakuacijo iz več mest, poroča BBC.

"Rusi nadaljujejo z obstreljevanjem naših mest. Ob 9. uri bo stekla evakuacija prebivalcev iz regije Lugansk. Upam, da bodo Rusi dogovor spoštovali."

7.00 V topniškem napadu ubit ruski vojaški poročnik

V ukrajinskem mestu Černobajevka je bil po topniškem napadu ubit ruski vojaški poročnik, je na Facebooku objavil ukrajinski generalštab oboroženih sil. Umrl je generalpodpolkovnik Andrej Mordvičev, poveljnik 8. kombinirane armade južnega vojaškega okrožja ruskih oboroženih sil, poroča BBC.

V zadnjih 24 urah se razmere niso bistveno spremenile. Ukrajinske sile so uspele uničiti več kolon z ruskim vojaškim osebjem v regijah Mikolajv in Sumi, so še sporočili z generalštaba.

6.21 Nekdanja ameriška predsednika izrazila podporo Ukrajini

Nekdanja predsednika ZDA Bill Clinton in George Bush sta v znak podpore ukrajinskemu ljudstvu obiskala ukrajinsko cerkev v Chicagu. Pri katoliški cerkvi svetega Vladimirja in Olhe so položili sončnice, ovite z modrimi in rumenimi trakovi.

5.15 Zelenski poziva k pogovorom z Rusijo

 Ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski je Rusijo danes pozval k mirovnim pogajanjem. "Čas je, da se srečamo. Čas je, da se pogovarjamo. Čas je, da vzpostavimo ozemeljsko celovitost in pravice Ukrajine," je dejal v videonagovoru. "Pogajanja o miru in varnosti v Ukrajini so edina možnost za Rusijo, da zmanjša škodo, ki jo je povzročila z lastnimi napakami," je dodal in opozoril, da bodo posledice teh napak še dolgo nosile generacije Rusov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Razmere so najhujše v Mariupolu, ki ga ruske sile oblegajo že več tednov. Zelenski je povedal, da so izpod ruševin gledališča, ki so ga v sredo bombardirale ruske sile, rešili 130 ljudi, med katerimi je več huje ranjenih. Dodal je, da za zdaj nimajo podatkov o smrtnih žrtvah.

Ukrajinski predsednik je tudi povedal, da je po humanitarnih koridorjih doslej na varno odšlo okoli 180 tisoč ljudi, od tega devet tisoč v Mariupolu.

"Vendar pa okupator še naprej blokira dostavo humanitarne pomoči. To je znana taktika. To je vojni zločin. Rusija bo zanj odgovarjala. Stoodstotno," je dejal Zelenski v videonagovoru, objavljenem na družbenih omrežjih.

Ukrajinski predsednik se je v nagovoru odzval tudi na petkovo dogajanje v Moskvi, ko je ruski predsednik Vladimir Putin na prireditvi ob osmi obletnici ruske zasedbe polotoka Krim na stadionu Lužniki pred zbrano množico "posebno vojaško operacijo v Ukrajini" označil za herojsko. Zelenski je dejal, da 100.000 ljudi pred stadionom in 95.000 ljudi na njem ustreza številu ruskih vojakov, ki sodelujejo v napadu na Ukrajino.

"Zdaj pa si predstavljate, da je na stadionu 14.000 trupel, poleg več deset tisoč ranjenih in pohabljenih," je dodal. Toliko ruskih vojakov naj bi bilo namreč po ukrajinskih trditvah od 24. februarja ubitih ali ranjenih v vojni v Ukrajini.

Vladimir Putin Aleksander Vučić
Novice Od kod srbska ljubezen do Putina? #intervju
Andrej Černic
Mnenja Italija: Vsi za Ukrajino, a hkrati glavobol
arnold Schwarzenegger
Trendi Schwarzenegger v sporočilu ruskim vojakom: Moram vam povedati resnico #video
Prams
Novice Ukrajina žaluje, to se je znašlo na trgu #vŽivo
Janez Janša
Novice Janša: To cenijo tudi v državah, ki lahko Ukrajini pošljejo orožje #video
Sovjetski tanki v Budimpešti leta 1956
Novice Kako je Moskva poslala tanke nad našo sosedo

 

Ne spreglejte