Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 8. 2024,
14.27

Osveženo pred

18 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,48
JEK2 Zeleni prehod Zeleni prehod Rusija plin Vojna v Ukrajini Geoplin

Natisni članek

Petek, 9. 8. 2024, 14.27

18 minut

Geoplin: Morebitna prekinitev tranzita ruskega plina bi lahko povzročila nihanje cen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,48
Geoplin | "Če se zgodi prekinitev tranzita, bo Evropa morala trenutne količine ustrezno nadomestiti, predvidoma s severa in juga," ob prekinitvi dobave ruskega plina prek Ukrajine opozarjajo pri največjem slovenskem veletrgovcu s plinom Geoplin. | Foto STA

"Če se zgodi prekinitev tranzita, bo Evropa morala trenutne količine ustrezno nadomestiti, predvidoma s severa in juga," ob prekinitvi dobave ruskega plina prek Ukrajine opozarjajo pri največjem slovenskem veletrgovcu s plinom Geoplin.

Foto: STA

Morebitne motnje na operativni točki za transport ruskega zemeljskega plina v Evropo prek Ukrajine v ruski Sudži, kjer Ukrajina izvaja vojaške operacije, bi najverjetneje močneje vplivale na cenovno volatilnost manj likvidnih trgovalnih točk, so za STA ocenili v Geoplinu. Ukrajina je sicer že prej napovedala, da pogodbe o tranzitu ne bo podaljšala.

Ukrajinska stran že dolgo ponavlja, da pogodbe o tranzitu ruskega plina prek Ukrajine, ki poteče konec letošnjega leta, nima namena podaljšati, bo pa morebitnim evropskim interesentom pomagala pri prevzemu ruskega plina na ukrajinsko-ruski meji in tranzitu v Evropo. Če se zgodi prekinitev tranzita, bo Evropa morala trenutne količine ustrezno nadomestiti, predvidoma s severa in juga.

"Obe spremembi bosta najverjetneje močneje vplivali na cenovno volatilnost manj likvidnih trgovalnih točk, predvsem avstrijskega VTP, kljub dejstvu, da Avstrija sicer pospešeno spreminja strukturo svojih dobavnih virov. Trenutne vojaške operacije v bližini ukrajinske vstopne točke Sudža bi v primeru eskalacije in posledično motenj v transportu prek omenjene točke opisani učinek prinesle nekaj mesecev prej," so navedli pri največjem slovenskem veletrgovcu s plinom.

Geoplin
Novice Geoplin odgovarja Bruslju: Slovenija se ne zanaša več na ruski plin

Plinovodi: Oskrba Slovenije s plinom stabilna

Slovenija bi bila tudi v primeru prekinitve dobave ruskega zemeljskega plina prek ukrajinskega ozemlja najverjetneje nemoteno oskrbovana, pa so za STA ocenili v družbi Plinovodi. Ob tem so izpostavili dobro napolnjenost skladišč plina v EU in možnost dobav plina iz drugih virov.

Simulacije Evropskega združenja sistemskih operaterjev za plin (ENTSOG) glede morebitne popolne prekinitve tranzitnih poti ruskega plina prek Ukrajine v Evropo ob zadostni napolnjenosti skladišč plina, to je 90- in večodstotni, kažejo ustrezno visoko razpoložljivost evropske plinske infrastrukture za zagotavljanje plina odjemalcem v EU tudi prek zimskega obdobja iz drugih virov in dobavnih poti, denimo cevnih terminalov in terminalov za utekočinjeni plin, so zapisali v družbi Plinovodi, operaterju plinskega prenosnega sistema.

Kot so dodali, so skladišča v EU trenutno napolnjena 86-odstotno.

V Slovenijo prek Avstrije največ ruskega plina

Prek omenjene avstrijske točke – gre za veliko plinsko vozlišče Baumgarten na vzhodu države – plin prejema tudi Slovenija. Iz Avstrije je po podatkih agencije za energijo lani prejela 68,3 odstotka vsega uvoženega plina. Po oceni agencije je bil delež ruskega plina pri uvozu iz Avstrije lani še vedno prevladujoč.

Slovenija sicer plin dobiva iz različnih virov, lani pa je oskrbo poleg uvoza iz Avstrije zagotavljala predvsem z uvozom iz Alžirije. Od tam je prek Italije po podatkih agencije za energijo priteklo 28,3 odstotka vsega uvoženega plina.

Geoplin
Novice Geoplin sklenil prvi posel z azerbajdžanskim Socarjem

Iščejo alternativne poti

Geoplin je na podlagi nedavno podpisanega memoranduma o sodelovanju prejšnji teden sklenil tudi prvi posel za dobavo zemeljskega plina z azerbajdžanskim energetskim velikanom Socar. V Geoplinu so posel označili za prvi korak k potencialnemu dolgoročnejšemu sodelovanju.

Rusija je sicer že pred časom napovedala, da bo v primeru, če Ukrajina pogodbe o tranzitu ruskega plina prek svojega ozemlja ne bo podaljšala, našla alternativne dobavne poti. Med drugim omenja pošiljke v obliki utekočinjenega plina.

Ukrajinska vojska je operacije v ruski regiji Kursk, kamor spada tudi Sudža, začela v torek. Plinovod, katerega del je operativna točka v Sudži, je po poročanju tujih tiskovnih agencij lani v Evropo prenesel okoli 14,65 milijarde kubičnih metrov plina.

Geoplin
Novice Skupina Geoplin lani z 28,4 milijona evrov čiste izgube
Kursk
Novice Rusija za obrambo pred ukrajinskim vdorom namešča dodatne vojaške enote
Vladimir Putin
Novice Putin podpisal zakon, s katerim lahko katerokoli tujo organizacijo razglasi za "nezaželeno"

 

 

Ukrajinski vojaki
Novice "Zabredli smo v hladno vojno, ki gre na roko oboroževalni industriji"
Ne spreglejte