Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 8. 2024,
9.45

Osveženo pred

7 ur, 2 minuti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,61
mediji organizacija Rusija Vladimir Putin

Natisni članek

Petek, 9. 8. 2024, 9.45

7 ur, 2 minuti

Putin podpisal zakon, s katerim lahko katerokoli tujo organizacijo razglasi za "nezaželeno"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,61
Vladimir Putin | Moskva je od začetka invazije na Ukrajino februarja 2022 številne tuje, večinoma zahodne organizacije razglasila za "nezaželene". | Foto Reuters

Moskva je od začetka invazije na Ukrajino februarja 2022 številne tuje, večinoma zahodne organizacije razglasila za "nezaželene".

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek podpisal zakon, v skladu s katerim lahko Moskva katerokoli tujo organizacijo razglasi za "nezaželeno". Zakonodaja se tako sedaj po poročanju medijev poleg nevladnih organizacij nanaša tudi na subjekte, ki jih sponzorira država. Zakon sta pred tem že potrdila oba domova parlamenta.

Gre za razširitev zakona iz leta 2015, ki je uvedel nova pooblastila za generalnega državnega tožilca, da katerokoli nerusko nevladno organizacijo označi za "nezaželeno organizacijo".

"Organizacije, ki so jih ustanovile državne institucije ZDA, Združenega kraljestva in drugih evropskih držav, izvajajo protiruske dejavnosti. Njihova zajezitev je vprašanje varnosti in zaščite interesov naših državljanov," je ob predstavitvi zakonodaje junija dejal predsednik ruske dume Vjačeslav Volodin.

Tuja organizacija, nevladna ali ustanovljena s strani tujih uradnih ustanov, se lahko razglasi za "nezaželeno" v Rusiji, če se presodi, da njene dejavnosti med drugim ogrožajo ruski ustavni red ali obrambne zmogljivosti, izhaja iz sprejetega zakonodajnega besedila, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Zakon bi lahko uporabili tudi proti nekaterim medijem 

Zakon ne bo veljal za mednarodne medvladne organizacije, katerih članica je Rusija, ali za organizacije, ki so del vladne strukture tujih držav.

Strokovnjaki menijo, da bi lahko novo zakonodajo uporabili tudi proti medijem, ki jih podpira država, kot so BBC, Deutsche Welle in Radio Free Europe/Radio Liberty.

Moskva je od začetka invazije na Ukrajino februarja 2022 številne tuje, večinoma zahodne organizacije razglasila za "nezaželene" z obrazložitvijo, da zagovarjajo cilje, ki so v nasprotju z nacionalnimi interesi ali ogrožajo varnost države.

Vojna
Novice Rusija za obrambo pred ukrajinskim vdorom namešča dodatne vojaške enote #video
Ukrajinski vojaki
Novice "Zabredli smo v hladno vojno, ki gre na roko oboroževalni industriji"
Šah, šahistka
Novice Ruska šahistka suspendirana, potem ko je med tekmo zastrupila svojo tekmico #video
evro denar
Novice Podjetjema ruskih vohunov zaradi epidemije covid-19 tudi državni denar
Ne spreglejte