Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 1. 2023,
11.54

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

3

Natisni članek

Mir vojna Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan

Četrtek, 5. 1. 2023, 11.54

1 leto, 3 mesece

Erdogan Putina pozval k prekinitvi ognja v Ukrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

3

Putin, Erdogan | Erdogan si je večkrat prizadeval tudi, da bi Putina in Zelenskega pripeljal v Turčijo na mirovni vrh in ju spravil za pogajalsko mizo, čeprav pri tem za zdaj ni bil uspešen. | Foto Guliver Image

Erdogan si je večkrat prizadeval tudi, da bi Putina in Zelenskega pripeljal v Turčijo na mirovni vrh in ju spravil za pogajalsko mizo, čeprav pri tem za zdaj ni bil uspešen.

Foto: Guliver Image

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes ruskega kolega Vladimirja Putina pozval, naj razglasi enostransko prekinitev ognja v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Erdogan, ki se že od začetka vojne ponuja za posrednika v pogajanjih, naj bi se danes pogovarjal tudi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

"Predsednik Erdogan je dejal, da je treba pozive k mirovnim pogajanjem podpreti z enostransko prekinitvijo ognja in vizijo pravične rešitve," je Erdoganov urad navedel besede turškega predsednika, ki jih je v telefonskem pogovoru namenil Putinu.

Erdogan naj bi po pogovorih s Putinom danes opravil še ločen pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Turški voditelj je svoje dobre odnose tako z Moskvo kot s Kijevom že večkrat izkoristil za posredovanje v konfliktu med Rusijo in Ukrajino.

Turčija je med drugim gostila prva dva kroga mirovnih pogovorov med sprtima stranema in pomagala skleniti sporazum, ki so ga podprli Združeni narodi, s katerim je bila znova omogočena dobava ukrajinskega žita čez Črno morje.

Podoben poziv patriarha Kirila

Erdoganov današnji poziv je sledil podobnemu predlogu voditelja Ruske pravoslavne cerkve, patriarha Kirila. Ta je danes prav tako pozval k prekinitvi ognja v Ukrajini na pravoslavni božič, ki ga v soboto praznujeta obe državi.

"Jaz, Kiril, patriarh Moskve in vse Rusije, pozivam obe strani, vpleteni v konflikt, k prekinitvi ognja in vzpostavitvi božičnega premirja od 6. januarja ob 12. uri do 7. januarja ob polnoči, da bi se pravoslavni verniki lahko udeležili bogoslužja na božični večer in na dan Kristusovega rojstva," so njegovo izjavo navedli na uradni spletni strani Ruske pravoslavne cerkve.

76-letni patriarh Ruske pravoslavne cerkve je sicer odločen podpornik ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegove ofenzive v Ukrajini. Blagoslovil je ruske vojake, ki se borijo v Ukrajini, in imel več pridig, v katerih je ostro kritiziral Zahod in Ukrajino.

Joe Biden
Novice Biden o Putinovi prekinitvi ognja: Mislim, da poskuša najti nekaj kisika
Ukrajina
Novice Ukrajinci vse boljši pri sestreljevanju brezpilotnih letalnikov
Makijvka
Novice Ukrajinci izvedli najsmrtonosnejši napad. Rusi: Krivi so telefoni
Ukrajina
Novice Macron z novo obljubo Zelenskemu
Andrew Tate
Trendi Ukrajinska begunka vzela v bran aretiranega nasilneža in šovinista
Ne spreglejte