Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 11. 2023,
14.55

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,22

Natisni članek

energija železnica Švica elektrika

Petek, 17. 11. 2023, 14.55

5 mesecev, 2 tedna

Črn scenarij: vlaki bodo obstali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,22
Vlaki Švicarske zvezne železnice SBB | Švicarske zvezne železnice se že pripravljajo na najbolj črn scenarij – veliko pomanjkanje elektrike to zimo. | Foto Guliverimage

Švicarske zvezne železnice se že pripravljajo na najbolj črn scenarij – veliko pomanjkanje elektrike to zimo.

Foto: Guliverimage

Švicarski javni prevoz se pripravlja na električno krizo. Poleg drastičnih posledic za potnike se panoga boji velikih finančnih izgub. Švicarska zvezna železnica SBB je z zvezno vlado že pripravila načrt stopenjskih ukrepov v primeru pomanjkanja elektrike.

Vojna v Ukrajini, ki se je začela februarja lani, je dvignila cene energije, švicarske sosede niso hotele več dobavljati toliko elektrike kot prej, domači rezervoarji pa so bili komaj polni, piše švicarski medij Watson.

Švicarji se pripravljajo na morebitno pomanjkanje energije

Zaradi mile zime ni bilo velike energetske krize, a nevarnost tudi letos ni odpravljena. Zvezna vlada in zasebni sektor sta zato določila ukrepe za preprečitev nadaljnjih nenadzorovanih izpadov električne energije. Ti še posebej zadevajo približno 34 tisoč velikih porabnikov, katerih potrebe po električni energiji bi zvezni svet v primeru krize omejil s kvotami.

Švica
Novice Nenavadna švicarska skrivnost, ki vas bo presenetila

Eden od teh odjemalcev je tudi švicarska zvezna železnica SBB. Ta je v sodelovanju z Zveznim uradom za promet in drugimi deležniki razvila tako imenovani model upravljanja. Pred kratkim uvedeni koncept je namenjen celovitemu nadzoru in zmanjšanju povpraševanja po električni energiji v javnem prevozu. Krizni načrt predvideva spodnje scenarije oziroma stopnje ukrepov (stopnja je odvisna od tega, kako hudo bo pomanjkanje energije).

Prva stopnja

Nebistvena razsvetljava, kot so panoji, bo izklopljena. "Poleg tega je treba pričakovati omejitve turistične ponudbe, prometa za prosti čas in posebnih potovanj," piše v dokumentu, ki ga navaja Watson.

Druga stopnja

Vozni red bo skrčen. Najprej bo ukinjena dodatna storitev v času prometnih konic in odstranjene bodo nepotrebne stranske prikolice. Nato bodo skrajšali vlakovne kompozicije in električne trolejbuse zamenjali z dizelskimi avtobusi.

Samo krčenje voznega reda in skrajševanje vlakovnih kompozicij po mnenju SBB ni dovolj. Potreben je tudi poziv prebivalstvu, naj manj potuje. "V nasprotnem primeru obstaja tveganje, da celotnega sistema zaradi preobremenitve ne bo več mogoče vzdrževati in bo varen promet onemogočen." Da bi to preprečili, bi bil verjetno potreben nepozaben klic kot med pandemijo, ko je minister za zdravje Alain Berset stopil pred medije in izjavil: "Ostanite doma."

Tretja in četrta stopnja

Zvezni svet mora močno omejiti javno življenje, da prepreči zaustavitve prometa v določenih regijah. Za javni promet to pomeni, da je treba potniški železniški promet ustaviti. Pri potniškem prometu na standardnem tirnem omrežju, "hrbtenici javnega prometa", se lahko zmogljivost zmanjša le do tretjine – nadaljnje varčevanje vodi v propad. Po tem scenariju bi tudi tovorni promet skrčili in po potrebi omejili na nujno blago.

Peta stopnja

Ta stopnja bo aktualna v primeru hudega pomanjkanja energije. Uvedena bo takojšnja ustavitev, kot navaja krizni načrt. Železniški promet bo postopoma ukinjen. Avtobusi in tramvaji skoraj ne vozijo več. Če bo prišlo do izpada električne energije, bo treba še hitreje ustaviti celoten železniški sistem. Po mnenju SBB bi morali nato kantoni "poskrbeti za veliko število ljudi, ki ne bi mogli potovati". Ponovna vzpostavitev normalnega delovanja bi verjetno trajala več mesecev.

Čokolade Läderach
Novice Velika švicarska čokoladna afera
Švica kanton Freiburg
Novice Evropska država, katere prebivalstvo zaradi priseljencev najbolj narašča
Švica Luzern
Novice Odgovori, na katere Slovenci čakajo že več kot 30 let
Banka UBS
Novice So to pošasti iz prihodnosti?
Švicarska bolnišnica
Novice Šef zdravstvene zavarovalnice: Imamo preveč bolnišnic. Treba jih bo zapirati.
Ne spreglejte