Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
1. 11. 2017,
13.45

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,58

7

bogastvo socializem Švica

Natisni članek

Sreda, 1. 11. 2017, 13.45

6 let, 8 mesecev

Nenavadna švicarska skrivnost, ki vas bo presenetila

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,58

7

Švica | Foto Reuters

Foto: Reuters

Švica že od 19. stoletja spada med najbogatejše države na svetu. A država, ki velja za kapitalistično zgodbo o uspehu, je tudi zahodnoevropska država, v kateri so bili socialisti oziroma socialdemokrati najdlje nepretrgoma najbolj priljubljena politična stranka.

Švicarska socialdemokratska stranka je prvič dobila največ glasov na švicarskih parlamentarnih strankah leta 1928 in nato dobivala največ glasov na vseh volitvah do leta 1983, ko so jih prehiteli liberalni Svobodni demokrati. 



Kar 55 let neprekinjeno najbolj priljubljena stranka

Socialdemokratska stranka, ki se je zavzemala za odpravo kapitalizma, je bila torej najbolj priljubljena stranka nepretrgoma kar 55 let. To v Zahodni Evropi ni uspelo nobeni drugi socialistični ali socialdemokratski stranki.

A to ne pomeni, da so švicarski socialdemokrati bogati alpski državi tudi nepretrgano vladali 55 let. Na številnih volitvah, čeprav so dobili največ glasov, zaradi volilnega sistema niso dobili tudi največ sedežev v švicarskem Državnem oziroma Nacionalnem svetu, to je parlamentu.

Ena od socialdemokratskih programskih točk, ki se je uveljavila v Švici, je bila uvedba splošne ženske volilne pravice na referendumu leta 1971. Švicarski socialdemokrati so bili najglasnejši zagovorniki uvedbe te pravice in so jo podpirali, ko jo je večina švicarskih strank zavračala. | Foto: Getty Images Ena od socialdemokratskih programskih točk, ki se je uveljavila v Švici, je bila uvedba splošne ženske volilne pravice na referendumu leta 1971. Švicarski socialdemokrati so bili najglasnejši zagovorniki uvedbe te pravice in so jo podpirali, ko jo je večina švicarskih strank zavračala. Foto: Getty Images

Prvič dobijo največ sedežev v parlamentu leta 1943

Prvič so tako največ sedežev dobili šele na volitvah leta 1943. Ta uspeh so do zdaj ponovili še na naslednjih volitvah, leta 1955, ter v letih 1963, 1967, 1975, 1995 (takrat so znova postali najbolj priljubljena stranka in spet dobili največ sedežev) in 1999. V letih 1959 in 1979 so si prvo mesto v številu sedežev delili z liberalnimi Svobodnimi demokrati.

Kljub veliki priljubljenosti in osvojitvi največ sedežev v švicarskem parlamentu pa švicarski socialdemokrati Švice niso mogli spremeniti po svoji volji, saj v Nacionalnem svetu nikoli niso imeli več kot polovico sedežev. 

Sistem vladanja omejeval moč socialdemokratov

Poleg tega ima Švica od leta 1848 zelo poseben sistem vladanja, ki preprečuje kakšne radikalne preobrate ali skrajnosti. Nacionalni svet namreč izvoli sedemčlanski Zvezni svet, ki je obenem vlada in predsedstvo države. 

Švedski socialdemokrati nikoli niso bili tako dolgo nepretrgoma najbolj priljubljena stranka, kot je to uspelo njihovim švicarskim kolegom, a za razliko od alpskih socialdemokratov so skandinavski socialdemokrati prevzeli oblast in skrojili Švedsko po svoji meri. | Foto: Reuters Švedski socialdemokrati nikoli niso bili tako dolgo nepretrgoma najbolj priljubljena stranka, kot je to uspelo njihovim švicarskim kolegom, a za razliko od alpskih socialdemokratov so skandinavski socialdemokrati prevzeli oblast in skrojili Švedsko po svoji meri. Foto: Reuters

V Zveznem svetu so socialdemokrati prvič dobili predstavnika šele leta 1943. Leta 1959 jim je prvič uspelo, da so dobili dva sedeža v Zveznem svetu, toliko jih imajo tudi trenutno.

Kar ni uspelo švicarskim socialdemokratom, je uspelo švedskim

Tako švicarskim socialdemokratom ni nikoli uspelo, da bi uveljavili socialistično usmerjeni program, kot so ga na primer britanski laburisti po zmagi leta 1945, ali kot je uspevalo švedskim socialdemokratom, ki so med drugim švedsko vlado nepretrgoma vodili med letoma 1932 in 1976.

Ne spreglejte