Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 4. 2019,
11.41

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,44

23

Natisni članek

Velika Britanija WikiLeaks Julian Assange aretacija

Četrtek, 11. 4. 2019, 11.41

5 let

Britansko sodišče Assangea spoznalo za krivega kršitve pogojnega izpusta #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,44

23

Britanska policija je na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu danes aretirala ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea. Predstavniki policije so sporočili, da so Assangea aretirali, ker se ni pustil privesti pred sodišče, aretiran pa je bil tudi na podlagi naloga ZDA. Dodali so, da bodo žvižgača zdaj čim prej prepeljali pred sodnika. Ekvadorski predsednik Lenin Moreno je medtem sporočil, da je Ekvador Assangeu preklical azil.

Ključni poudarki:

- Juliana Assangea, ustanovitelja WikiLeaksa, so danes aretirali britanski policisti.
- Aretirali so ga na podlagi zapornega naloga iz junija 2012.
- Razlog je kršenje pogojnega izpusta.
- ZDA so že zahtevale izročitev Assangea.
- V ZDA je Assange obtožen zarote z nekdanjim ameriškim vojakom Bradleyjem Manningom (zdaj Chelsea Manning).
- Leta 2010 je na WikiLeaksu objavil zaupne depeše ameriških diplomatov in Pentagona.
- Od leta 2012 je živel na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.

V javnosti so se že pojavili prvi posnetki in fotografije aretacije ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, ki prikazujejo, kako policisti Assangea, ki ima dolgo brado, vodijo do policijskega vozila. S posnetkov in fotografij je razvidno, da se je Assange aretaciji upiral. Predstavniki londonske policije so sporočili, da so žvižgača aretirali, ker se ni pustil prepeljati pred sodišče.

Na aretacijo so se že odzvali pri WikiLeaksu, prek Twitterja so sporočili, da 47-letni Assange ni odkorakal z veleposlaništva, ampak je ekvadorski veleposlanik v Londonu britansko policijo povabil v prostore veleposlaništva, kjer so žvižgača kasneje tudi aretirali. S Scotland Yarda so po poročanju BBC medtem sporočili, da so bili v prostore veleposlaništva povabljeni, potem ko je ekvadorska vlada Assangeu preklicala azil.

Zaslišanje Assangea se je končalo nekaj po 16. uri. Sodnik je ugotovil, da je kršil pogoje pogojnega izpusta, in mu podaljšal pripor do 2. maja. Sodnik je med drugim dejal, da je Assange "narcis, ki ne more mimo svojih osebnih interesov."

Kaj mu očitajo?

Na Scotland Yardu so pojasnili, da so Assangea aretirali na podlagi naloga iz junija 2012, ki ga je izdalo londonsko sodišče, ker se tedaj ni udeležil tam predvidenega zaslišanja, s čimer je kršil določila pogojnega izpusta.

Ob tem je v ZDA obtožen zarote z nekdanjim ameriškim vojakom Bradleyjem Manningom (zdaj Chelsea). Assange naj bi pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije, zaradi česar mu grozi pet let zapora.

Bradleyja Manninga, ki je spremenil spol in je zdaj Chelsea, so leta 2010 aretirali v Iraku zaradi predaje zaupnih dokumentov WikiLeaksu. Chealsea je bila obsojena na 35 let zaporne kazni, vendar so jo po sedmih letih izpustili. Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama ji je pred koncem svojega mandata skrajšal kazen.

Assange je zaupne ameriške depeše in druge tajne dokumente iz leta 2010 objavil na spletni strani WikiLeaks.

Izročitev Assangea je želela tudi Švedska, kjer so ga leta 2010 obtožili posilstva, vendar so lani primer umaknili. Odvetnica Švedinje Elisabeth Massi bo zdaj švedsko tožilstvo zaprosila, da znova odpre primer.

Fotogalerija
1 / 15

Ekvador Assangeu preklical azil. WikiLeaks: Gre za kršitev mednarodnega prava.

Ekvadorski predsednik Lenin Moreno je v prvem odzivu na aretacijo ustanovitelja WikiLeaksa dejal, da je ekvadorska vlada Assangeu preklicala azil zaradi ponavljajočih se kršitev mednarodnih konvencij. Pri WikiLeaksu medtem poudarjajo, da je bil odvzem azila žvižgaču nezakonit in da gre pri tem za kršitev mednarodnega prava. Pred aretacijo so Asssangeu odvzeli tudi ekvadorsko državljanstvo, ki ga je dobil leta 2017.

julian assange
Novice Moreno: Assange bi lahko varno zapustil veleposlaništvo v Londonu

Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass je ob tem poudaril, da je od Velike Britanije dobil zagotovila, da Assangea ne bodo izročili državi, kjer bi ga lahko doletela smrtna kazen.

Britanski minister za Evropo in obe Ameriki Alan Duncan je po poročanju Sky News Assangeevo aretacijo komentiral z besedami, da je zdaj na potezi sodišče. "Absolutno je prav, da se Assange pred britanskim sodiščem na primeren način spoprime z obtožbami," je dejal Duncan.

Ostro se je na aretacijo Assangea odzvala tudi Pamela Anderson:

Ob tem se je britanski minister zahvalil ekvadorskemu predsedniku za uspešno akcijo in dodal, da bo današnjemu dogodku sledil obširen dialog med obema državama.

Assangea prijeli tudi po nalogu ZDA

Londonska policija je potrdila, da so Assangea danes aretirali tudi po nalogu ZDA. "Prijeli smo ga v imenu ameriških oblasti, potem ko je prispel na policijsko postajo," je sporočila.

Njegova odvetnika sta pred tem že izrazila bojazen, da bi ga lahko izročili ZDA.

Assangeev švedski odvetnik Per Samuelsson je za švedsko televizijo SVT izjavil, da obstaja veliko tveganje, da bodo Assangea izročili ZDA. "Seveda mislim, da je to povsem nesprejemljivo. Vidim pa jasne znake, ki kažejo, da ga želijo Američani obsoditi, ali pa so ga že obsodili," je dejal.

"Lahko pride do tajne zahteve Američanov za izročitev. To bomo izvedeli v prihodnjih dneh. Do zdaj so lahko ZDA skrivale svoje karte, a tega ne bodo mogle več početi," je dodal Samuelsson. "Cilj vsega, kar smo počeli, je bilo preprečiti ta scenarij. Mislim, da je zelo prizadet in razočaran nad Ekvadorjem, ki ga je pustil na cedilu," je še povedal švedski odvetnik.

Avstralija zahteva dostop do Assangea

Avstralija, katere državljan je Assange, je danes sporočila, da bo zahtevala konzularni dostop do Assangea. Ob tem je avstralska zunanja ministrica Marise Payne izrazila prepričanje, da bo Assange v Veliki Britaniji deležen pravične obravnave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

julian assange
Novice Britanski zaporni nalog za ustanovitelja Wikileaksa ostaja v veljavi

Ustanovitelju WikiLeaksa na Otoku že dalj časa grozila aretacija

Ali bodo britanske oblasti Assangea, ki je zadnjih sedem let preživel na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, izročile ZDA, kjer se bo moral spoprijeti z več obtožbami, za zdaj ni znano. V ZDA so sicer že večkrat nakazali, da bi žvižgača lahko obtožili veleizdaje. Assangeu, ki je odgovoren za objavo ameriških zaupnih depeš in drugih tajnih dokumentov iz leta 2010, je na Otoku sicer že nekaj časa grozila aretacija.

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange se je po objavi zaupnih depeš ameriških diplomatov in drugih zaupnih ameriških dokumentov na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu zatekel leta 2012, da bi se tako izognil morebitni izročitvi ZDA. | Foto: Reuters Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange se je po objavi zaupnih depeš ameriških diplomatov in drugih zaupnih ameriških dokumentov na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu zatekel leta 2012, da bi se tako izognil morebitni izročitvi ZDA. Foto: Reuters

Po poročanju BBC se današnja aretacija zgodila le dan po tem, ko so iz WikiLeaksa sporočili, da so razkrili obsežno obveščevalno operacijo, ki naj bi jo proti Assangeu vodili na ekvadorskem veleposlaništvu. Med ekvadorskimi oblastmi in žvižgačem je sicer že dalj časa prihajalo do sporov glede vprašanja, kaj Assange sme in česa ne sme početi v prostorih veleposlaništva.

WikiLeaks je že prejšnji četrtek poročal, da je neimenovani vir na ekvadorskem zunanjem ministrstvu zatrdil, da bo Assange kmalu izgnan z veleposlaništva. Ekvadorski zunanji minister Jose Valencia je omenjene navedbe po poročanju Sky News takrat označil za neutemeljene.

Theresa May
Novice Veliki Britaniji odobrili odlog, Šarec jezi podpornike brexita

Snowden: To je črn trenutek za medijsko svobodo

Rusija je danes ostro kritizirala Veliko Britanijo zaradi aretacije Assangea in jo označila za korak v nasprotju z demokratičnimi svoboščinami. London je obenem pozvala, naj spoštuje Assangeeve pravice. Odgovoru na vprašanje, ali je Rusija Assangeu pripravljena ponuditi zatočišče, se je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov izognil. Ameriški žvižgač Edward Snowden, ki mu Moskva daje zatočišče, je medtem dejal, da je aretacija Assangea "črn trenutek za medijsko svobodo".

To je črn trenutek za medijsko svobodo, je aretacijo Juliana Assangea iz Rusije komentiral žvižgač Edward Snowden. | Foto: Reuters To je črn trenutek za medijsko svobodo, je aretacijo Juliana Assangea iz Rusije komentiral žvižgač Edward Snowden. Foto: Reuters

"Posnetki, na katerih lahko vidimo, kako ekvadorski veleposlanik britansko tajno policijo povabi, da iz poslopja odvleče urednika nagrajenega novinarstva, pa naj nam bo to všeč ali ne, bodo odšli v zgodovinske knjige," je prek Twitterja sporočil Snowden, sicer nekdanji sodelavec ameriške agencije za nacionalno varnost NSA. Prav Snowden je leta 2013 razkril dokumente o spornem nadzoru nad telefonskimi in spletnimi komunikacijami v ZDA in po svetu.

Oglasil se je tudi nekdanji ekvadorski predsednik Rafael Correa, ki ima od leta 2017 azil v Belgiji. Svojemu nasledniku na položaju Leninu Morenu je prek Twitterja pripisal krivdo za aretacijo Assangea in ga označil "za največjega izdajalca v latinskoameriški zgodovini". Assangeevo življenje je namreč po mnenju Corree zdaj ogroženo, dejanje Morena pa naj bi ponižalo Ekvador.

Sisi in Trump
Novice Trump v Beli hiši pohvalil egiptovskega kolega Sisija

Na veleposlaništvu od leta 2012

Ustanovitelj WikiLeaksa se je po objavi zaupnih depeš ameriških diplomatov in drugih zaupnih ameriških dokumentov na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu zatekel leta 2012, da bi se tako izognil morebitni izročitvi ZDA. Assange se je sicer s tem poskušal izogniti izročitvi na Švedsko zaradi obtožb o posilstvu, ki so bile lani umaknjene.

Ne spreglejte