Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 10. 2019,
6.31

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

1

Natisni članek

Velika Britanija brexit Boris Johnson parlament

Ponedeljek, 21. 10. 2019, 6.31

4 leta, 5 mesecev

Britanski poslanci danes ne bodo znova odločali o dogovoru o brexitu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

1

Boris Johnson | Britanska vlada naj bi britanskemu parlamentu danes posredovala predlog zakonodaje za implementacijo ločitvenega dogovora z EU. Na fotografiji britanski premier Boris Johnson. | Foto Reuters

Britanska vlada naj bi britanskemu parlamentu danes posredovala predlog zakonodaje za implementacijo ločitvenega dogovora z EU. Na fotografiji britanski premier Boris Johnson.

Foto: Reuters

Britanska poslanska zbornica danes ne bo znova glasovala o dogovoru o britanskem izstopu iz Evropske unije, je sporočil predsednik poslanske zbornice John Bercow. Dogovor je bil namreč na mizah poslancev že v soboto, je utemeljil svojo odločitev. Evropski parlament pa bo z odločanjem o dogovoru o brexitu počakal na London. 

Britanski parlament
Novice Britanska vlada namerava ujeti rok za brexit konec oktobra

Britanski poslanci so v soboto razpravljali o predlogu vlade, naj podprejo novi dogovor o brexitu, ki ga je London v četrtek dosegel z Brusljem. Poslanska zbornica je tedaj podprla dopolnilo, s katerim so preložili dokončno potrditev dogovora do sprejetja potrebne zakonodaje.

"Današnji predlog vlade je v bistvu enak sobotnemu in zbornica je odločala o zadevi," je pojasnil svojo odločitev, da ne bo dovolil glasovanja o dogovoru o brexitu. Tudi okoliščine, v katerih bi potekalo današnje glasovanje, so "v bistvu enake" okoliščinam na sobotnem zasedanju, je še povedal.

Nov zakon s katerim bi uzakonili izstopni sporazum

Argument, da so se razmere spremenile, ker je premier Boris Johnson v Bruselj poslal prošnjo za vnovično preložitev brexita, po njegovih besedah "ni prepričljiv". Vnovično glasovanje bi pomenilo ponavljanje, je poudaril po poročanju britanskega BBC.

Britanska vlada namerava ob tem danes v parlament vložiti zakon, s katerim bi uzakonili izstopni sporazum. Izstopni sporazum sicer skupaj s politično izjavo o prihodnjih odnosih sestavlja dogovor o brexitu. O zakonu bi lahko poslanci odločali v torek.

Če bo britanski parlament še pravočasno potrdil ločitveni dogovor med Londonom in Brusljem, bi Združeno kraljestvo EU lahko zapustilo 31. oktobra. | Foto: Reuters Če bo britanski parlament še pravočasno potrdil ločitveni dogovor med Londonom in Brusljem, bi Združeno kraljestvo EU lahko zapustilo 31. oktobra. Foto: Reuters

britanski poslanci London
Novice Brexit: poslanci po peturni burni razpravi preložili dokončno potrditev dogovora

Evropski parlament bo počakal na London  

Evropski parlament o novem dogovoru o brexitu ne bo glasoval, dokler ga ne bo potrdil britanski parlament, je danes v Strasbourgu povedal tiskovni predstavnik Evropskega parlamenta Jaume Duch. To pomeni, da evropski poslanci o dogovoru najverjetneje ne bodo odločali ta teden, je pa mogoče izredno zasedanje parlamenta o tem prihodnji teden.

Če se bo izkazalo, da je glasovanje potrebno pred 31. oktobrom, ko je trenutno določen rok za brexit, bo to pomenilo, da se bo Evropski parlament sestal prihodnji teden v Bruslju, je novinarjem še pojasnil Duch.

Brexit | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Evropski parlament ni tisti, ki bo uničil ali poskušal pospešiti ali upočasniti proces, ki je trenutno v rokah britanskih institucij," je dejal Duch. Poudaril je še, da bo Evropski parlament zadnji člen v procesu ratifikacije dogovora.

Nasvet, naj Evropski parlament z glasovanjem počaka na odločitev Westminstra, je vodjem političnih skupin dala posebna parlamentarna skupina za brexit. "Zdaj je na vrsti britanski parlament, da se odloči," je poudaril vodja posebne skupine Guy Verhofstadt.

Šarec bo s Tuskom govoril v prihodnjih dneh

Slovenski premier Marjan Šarec pa je danes napovedal, da bo s predsednikom Evropskega sveta o britanski prošnji za vnovično preložitev brexita govoril v prihodnjih dneh.

"Če so se na Otoku pač parlamentarci odločili, da mora premier zaprositi za podaljšanje, potem je to legitimna odločitev in se bomo v prihodnjih dneh tudi odločili," je povedal Šarec. "Je pa Slovenija pri tem vprašanju konstruktivna, kolikor je le lahko v teh kaotičnih razmerah," je Šarec poudaril.

Marjan šarec | Foto: Reuters Foto: Reuters

Izrazil je upanje, da bodo končno našli "rešitev, ki jo nekako vsi pričakujemo, in da ne bo brexita brez dogovora, ker to bi bilo pa najslabše". Za Slovenijo je sicer sprejemljiva vsaka rešitev, ki je sprejemljiva predvsem za Irsko, ki jo brexit najbolj zadeva, in pa tudi za dobrobit EU, je še pojasnil Šarec.

Iz premierjevega kabineta so pozneje sporočili, da Slovenija – upoštevajoč odločenost Združenega kraljestva, da zapusti EU – podpira urejen izstop. "Morebitna vnovična preložitev bi bila smiselna, v kolikor je utemeljena in pripomore k dosegu tega cilja," so poudarili.

Vlada je sicer na današnji dopisni seji sprejela stališče, da Slovenija podpira sklepa Sveta EU o sklenitvi in podpisu sporazuma o izstopu Združenega kraljestva iz Unije. To stališče je danes podprl tudi odbor DZ za zadeve Evropske unije.

Jean Claud Juncker
Novice Dogovor o brexitu je dosežen
Ne spreglejte