SiolNET. Novice Svet
3,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Britanska vlada namerava ujeti rok za brexit konec oktobra

3,88

termometer

Britanski parlament
Foto: Reuters

Britanska vlada namerava ujeti rok za brexit konec oktobra, čeprav je moral premier Boris Johnson zaprositi EU za nov trimesečni odlog. Zunanji minister Dominic Raab je prepričan, da bo vlada v naslednjem tednu v parlamentu dobila dovolj podpore za potrditev ločitvenega dogovora in odhod Združenega kraljestva iz unije do predvidenega roka.

Johnson je sicer v Bruselj poslal "pismo parlamenta", pod katerega se ni podpisal, hkrati pa dodal tudi pismo ostalim voditeljem, v katerem meni, da naj brexita pravzaprav ne preložijo in da bi bilo to napaka.

Tudi sicer na Downing Streetu menijo, da ni razlogov za odlašanje. Minister Raab je v pogovoru za britansko televizijo BBC izrazil prepričanje, da bodo že v prihodnjem tednu izpolnili zahteve parlamenta za potrditev ločitvenega sporazuma in da ima Johnson "za seboj tudi številke".

Raab je za BBC tudi potrdil namero vlade, da bo zakonodaja v parlamentu že v ponedeljek. Poslanci bi o njej lahko glasovali že isti dan, je prepričan. A to je odvisno od parlamenta samega; odločitev o tem bo predsednik parlamenta John Bercow predvidoma sporočil v ponedeljek popoldne, so sporočili iz parlamenta v Londonu.

"Šlo je za zelo kratko in normalno srečanje veleposlanikov EU, da bi začeli nove korake za ratifikacijo sporazuma v EU," je dejal Michel Barnier. "Šlo je za zelo kratko in normalno srečanje veleposlanikov EU, da bi začeli nove korake za ratifikacijo sporazuma v EU," je dejal Michel Barnier. Foto: Reuters Na današnjem zasedanju veleposlanikov EU o Johnsonovem pismu niso govorili

Se pa medtem v članicah nadaljujejo ratifikacijski postopki prenovljenega ločitvenega dogovora. Danes so na to temo zasedali tudi stalni predstavniki članic pri EU, da bi dogovor lahko že v ponedeljek romal v Evropski parlament. Ta začenja svoje redno zasedanje, ki bo trajalo do četrtka. Vmes pa naj bi tudi postalo jasno, ali bo britanski parlament dogovor podprl ali ne.

Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier je po današnjem zasedanju stalnih predstavnikov članic EU sicer sporočil le, da je šlo "za zelo kratko in normalno srečanje veleposlanikov EU, da bi začeli nove korake za ratifikacijo sporazuma v EU". O Johnsonovem pismu pa po navedbah diplomatskih virov niso govorili.

Tusk je pismo za odlog brexita prejel v soboto pozno zvečer

Novico, da je prejel pismo s prošnjo za vnovični odlog brexita, je predsednik Evropskega sveta Donald Tusk sporočil v soboto okoli 23. ure. "Prošnja za podaljšanje je ravnokar prispela. Zdaj bom začel posvetovanje z voditelji EU, kako se odzvati," je na Twitterju zapisal Tusk.

Trenutno ni jasno, kako se bo ta proces posvetovanja nadaljeval. Morda bo prišlo celo do novega vrha.

Britanski poslanci so po peturni sobotni burni razpravi podprli dopolnilo, s katerim so preložili dokončno potrditev dogovora o brexitu do sprejetja potrebne zakonodaje. Za dopolnilo je glasovalo 322, proti pa 306 poslancev. 

Johnson vztraja, da se brexit ne preloži

Pisma Tusku, v katerem so zaprosili za podaljšanje, po navedbah virov na britanski vladi sicer ni podpisal britanski premier Boris Johnson. So pa z Downing Streeta v Bruselj poslali še dva dokumenta. V prvem pojasnjujejo, da je pismo z zahtevo za preložitev izstopa v skladu z zakonom, v katerem so poslanci zahtevali preložitev, če dogovor o brexitu ne bo potrjen do 19. oktobra.

V tretjem dopisu pa Johnson pojasnjuje, da bi nova preložitev pomenila napako, saj da bi škodila tako interesom Združenega kraljestva kot preostalih članic EU. Voditelje EU naj bi prosil tudi, da britanske poslance pozovejo k ponovnemu premisleku o svoji odločitvi in k podpori dogovoru. Pod to pismo pa se je Johnson podpisal.

Boris Johnson Foto: Reuters

Britanski premier tako vztraja, da ne želi preložiti brexita, ki je trenutno predviden za 31. oktober. Zatrjuje tudi, da se o tem ne bo pogajal z Brusljem. Vendar pa je bil, potem ko je v soboto britanska poslanska zbornica izglasovala dopolnilo, s katerim so preložili dokončno potrditev dogovora o brexitu do sprejetja potrebne zakonodaje, v skladu z zakonom primoran zaprositi za podaljšanje.

Preložitev brexita morajo zdaj potrditi voditelji 27 držav članic EU. Predsednik Evropskega sveta bi lahko sklical izredni vrh voditeljev. Viri pri EU sicer menijo, da bi lahko odločitev sprejeli tudi prek diplomatskih poti, objavil pa bi jo Bruselj. Eden od virov je povedal, da bi lahko posvetovanje trajalo nekaj dni.

Brexit Novice Tusk: Temelji za dogovor o brexitu so pripravljeni

Preložitev ni v "interesu nikogar"

Johnson naj bi že govoril z voditelji Francije, Nemčije in Nizozemske. V Parizu so že opozorili, da nova odložitev brexita "ni v interesu nikogar".

Stalni predstavniki članic EU so se sicer danes že sestali. A ne še glede prošnje po odlogu brexita, ampak glede novega ločitvenega sporazuma, ki ga je dosegel britanski premier Johnson. Razpravljali naj bi o ratifikaciji tega dogovora v naslednjih dneh, torej še pred 31. oktobrom.

Poleg tega naj bi o novem ločitvenem dogovoru odločal tudi Evropski parlament. Teoretično naj bi se to zgodilo že v četrtek. Britanski premier naj bi sicer, medtem ko bodo voditelji članic EU odločali, ali bodo novi prošnji Londona ugodili, pripravil zakonodajo za urejen izhod iz Unije, ki jo zahteva parlament, preden bo glasoval o Johnsonovem dogovoru z EU.

Boris Johnson Foto: Reuters

Britanska vlada naj bi tako zakonodajo o implementaciji ločitvenega dogovora v parlament poslala že v ponedeljek, poslanci pa bi o njem lahko glasovali že v torek.

Johnson naj bi tako še vedno ohranjal upanje, da bi ujel rok 31. oktobra za brexit. Vendar pa nič ne kaže, da bi lahko v parlamentu zbral zadostno podporo za dogovor. Laburisti so Johnsonov ločitveni dogovor označili za še slabšega od tistega, ki ga je parlament že trikrat zavrnil, podobno pa mu nasprotujejo tudi severnoirski unionisti.

brexit Novice Barnier: Dogovor o brexitu še mogoč ta teden, a pot do njega vse težja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin