Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 7. 2024,
9.43

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,94

Natisni članek

Natisni članek

nesreča nesreča kazen ZDA sodišče Boeing

Ponedeljek, 8. 7. 2024, 9.43

3 mesece

Boeing bo priznal krivdo za strmoglavljenje letal max

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,94
Boeing max 737 | Ministrstvo je Boeingu 30. junija ponudilo sporazum o priznanju krivde in dalo podjetju čas do konca tedna, da ga sprejme. V nasprotnem primeru bi sledilo sojenje. | Foto Guliverimage

Ministrstvo je Boeingu 30. junija ponudilo sporazum o priznanju krivde in dalo podjetju čas do konca tedna, da ga sprejme. V nasprotnem primeru bi sledilo sojenje.

Foto: Guliverimage

Ameriški proizvajalec letal Boeing je sporočil, da je z ameriškim pravosodnim ministrstvom dosegel dogovor glede dveh nesreč letala 373 max, v katerih je umrlo 346 ljudi. Sodni dokumenti razkrivajo, da bo letalski velikan priznal krivdo, plačal pa bo tudi 243,6 milijona dolarjev (okoli 225 milijonov evrov) kazni.

Dogovor je bil sklenjen, potem ko je pravosodno ministrstvo maja sklenilo, da je Boeing kršil prejšnjo poravnavo iz leta 2021, povezano z nesrečama, ki sta se v razmiku petih mesecev zgodili v letih 2018 in 2019. Boeing je po navedbah ministrstva ignoriral sporazum o odloženem pregonu, potem ko po strmoglavljenju letal ni uvedel ustreznega programa za skladnost in etiko za preprečevanje goljufij.

Kot je poročala francoska tiskovna agencije AFP, jim je Boeing potrdil, da je dosegel načelni dogovor o poravnavi s pravosodnim ministrstvom.

Letalo
Novice Nov incident z Boeingom: potniško letalo zagorelo kmalu po vzletu #video

Denarna kazen

V sodnih dokumentih, ki so bili predloženi v nedeljo v Teksasu, je navedeno, da se je podjetje strinjalo, da bo priznalo krivdo "zarote za goljufanje ZDA" med certificiranjem letal Max.

Boeing bo glede na dogovor denarno kaznovan, v naslednjih treh letih pa mora vložiti tudi najmanj 455 milijonov dolarjev v okrepitev "programov za skladnost in varnost", medtem ko bo odškodnino za družine prizadetih določilo sodišče.

Letalo
Novice Še en incident na Boeingovem letalu: kmalu po vzletu je zagorel motor #video

Sporazum o priznanju krivde

Ministrstvo je Boeingu 30. junija ponudilo sporazum o priznanju krivde in dalo podjetju čas do konca tedna, da ga sprejme. V nasprotnem primeru bi sledilo sojenje.

Družine žrtev v nesrečah so nad dogovorom "zelo razočarane," je po navedbah AFP dejala pravna pisarna Clifford Law, ki jih zastopa. Družine bodo tako na prihodnji obravnavi zaprosile sodišče, da dogovor zavrne.

Po podatkih preiskovalcev je bila za nesreči kriva programska oprema za podporo pilotom, ki je posegala v upravljanje letala v večji meri, kot bi bilo treba.

Boeing zapeljal z vzletne steze
Novice Boeing v Senegalu zapeljal z vzletne steze, poškodovanih 11 ljudi #video

Kritike

Boeing je bil tarča kritik, ker so ob pridobivanju certifikata ameriških pristojnih organov za ta model letala trdili, da posebno usposabljanje pilotov za omenjeno programsko opremo ni potrebno.

Boeing se je v zadnjem času večkrat znašel pod drobnogledom javnosti in oblasti, potem ko so bila letala te družbe udeležena v številnih incidentih. Podjetje preiskuje tudi ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA), ki od družbe zahteva, da dokaže izboljšanje delovanja in nadzora kakovosti. Na napake in malomarnosti pri proizvodnji Boeingovih letal so večkrat opozorili tudi žvižgači znotraj podjetja.

s
Novice Novi incident: Boeing treščil v pristajalno stezo #video
polet Starliner
Novice Polet Boeingovega plovila proti ISS odpovedan zaradi okvare
Boeing max 737
Novice Skrivnostna smrt Boeingovega žvižgača: bil je zdrav kot dren, nato pa zbolel in hitro umrl
Ne spreglejte