Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2024,
14.11

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

Natisni članek

požar Boeing letalo

Ponedeljek, 17. 6. 2024, 14.11

1 teden, 1 dan

Nov incident z Boeingom: potniško letalo zagorelo kmalu po vzletu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

​ ​

Potniško Boeingovo letalo je kmalu po vzletu z letališča Queenstown moralo zasilno pristati, saj se je, kot poroča CBS News, zaradi trka ptice pokvaril eden od motorjev in je letalo začelo goreti. Požar so na srečo hitro opazili, zato je pilot letalo preusmeril in zasilno pristal na novozelandskem letališču. V incidentu ni bil nihče poškodovan. 

Boeing 737-800 Virgin Australia je z letališča Queenstown letel v Melbourne v Avstraliji, vendar je zaradi incidenta moral zasilno pristati v novozelandskem mestu Invercargill.

"Incident je bil morda posledica trka ptic," je dejal Stuart Aggs, glavni operativni direktor letalske družbe. Posledice trkov s pticami se razlikujejo glede na velikost ptic, odziv pilota in v kateri del letala je trčila ptica. Plamen na letalu so opazili kmalu po vzletu z letališča Queenstown.

V dogodku ni bil nihče poškodovan. Na letalu je bilo 67 potnikov in šest članov posadke. Aggs je sporočil, da bodo potniki čez noč nastanjeni v Invercargillu in da bodo organizirali nove polete.

Več informacij o tem, kaj se je zgodilo, še ni in jih še zbirajo. 

Vrsta težav z Boeingom

To je le eden v nizu incidentov, v katere so bila vpletena Boeingova letala. Včeraj se je izvedelo za primer iz 11. aprila, ko je Boeing 737 Max 8 družbe Southwest Airlines med poletom začel nenadoma padati in se ustavil šele na približno 120 metrih nad Tihim oceanom.

Prejšnji teden so poročali, da je bilo maja v ločenem incidentu prav tako letalo Boeing 737 Max poškodovano zaradi t. i. nizozemskega obrata. To se nanaša na situacijo, v kateri letalo zaniha z ene konice krila na drugo konico krila, ime pa izvira iz gibanja nizozemskega drsalca, ki ga letalo posnema v zraku.

Januarja je ameriška zvezna uprava za letalstvo (FAA) ukazala, da skoraj 200 letal Boeing 737 Max 9 preneha leteti, potem ko je nekemu letalu med poletom odpadel del. Kljub številnim incidentom so letala po obsežnem pregledu vrnili v uporabo.

s
Novice Novi incident: Boeing treščil v pristajalno stezo #video
Boeing zapeljal z vzletne steze
Novice Boeing v Senegalu zapeljal z vzletne steze, poškodovanih 11 ljudi #video
Letalo
Novice Še en incident na Boeingovem letalu: kmalu po vzletu je zagorel motor #video
Ne spreglejte