SiolNET. Novice Svet
0,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Biden pod plazom obtožb, spolnega nadlegovanja ga je obtožila že druga ženska

0,37

termometer

Joe Biden
Nekdanji ameriški podpredsednik Joe Biden se je znašel pod plazom obtožb o spolnem nadlegovanju žensk. Foto: Reuters

Potem ko je več vidnih predstavnikov demokratske stranke v ZDA že uradno najavilo kandidaturo za predsedniške volitve leta 2020, se nekdanji ameriški podpredsednik Joe Biden, ki se prav tako omenja kot možni kandidat, sooča z obtožbami o spolnem nadlegovanju. Bidna, ki se še ni izjasnil glede svoje kandidature, je neprimernega vedenja obtožila že druga ženska.

Amy Lappos po poročanju BBC trdi, da se je nekdanji ameriški podpredsednik Joe Biden pred desetimi leti njenega obraza dotikal z obema rokama, dotaknil pa naj bi se tudi njenega nosu. Njene obtožbe sledijo izpovedi Lucy Flores, ki zatrjuje, da jo je Biden v preteklosti na enem od dogodkov med predvolilno kampanjo poljubil na zadnjo stran glave.

Donald Trump Novice Kongresni demokrati vztrajajo pri objavi celotnega Muellerjevega poročila

Biden se brani, da nikoli ni ravnal neprimerno

Biden na drugi strani zatrjuje, da verjame, da nikoli ni ravnal neprimerno. Nekdanji senator iz Delawara, ki je kot podpredsednik ZDA služil v obeh mandatih predsednika Baracka Obame, sicer velja za enega od potencialnih favoritov v bitki za demokratsko predsedniško nominacijo na ameriških predsedniških volitvah prihodnje leto. Biden za zdaj sicer še ni povedal, ali bo kandidiral.

Joe Biden je kot ameriški podpredsednik služil v obeh predsedniških mandatih ameriškega predsednika Baracka Obame. Joe Biden je kot ameriški podpredsednik služil v obeh predsedniških mandatih ameriškega predsednika Baracka Obame. Foto: Reuters

Lapposova, sicer nekdanja svetovalka v ameriškem kongresu, navaja, da jo je Biden otipaval na donatorskem dogodku v Hartfordu leta 2009. Kot je pojasnila, je takratni ameriški podpredsednik vstopil v kuhinjo, da bi se zahvalil skupini svetovalcev, nato pa je začel z neprimernim dotikanjem. 43-letnica zdaj poziva Bidna, naj ne kandidira za ameriškega predsednika: "Nezaželena pozornost ni v redu. Pogled na ženske kot objekte ni v redu."

Donald Trump Novice Trump zagrozil, da bi mejo z Mehiko lahko zaprl tudi za trgovino

Žensko naj bi prijel za ramena, povohal njene lase in jo poljubil na zadnji del glave

Floresova, ki je leta 2014 kandidirala za namestnico guvernerja v Nevadi, pripoveduje, da je Biden prišel na dogodek, da bi podprl njeno kandidaturo. Ko se je pripravljala na odhod na oder, jo je z obema rokama od zadaj prijel za ramena, povohal njene lase in jo poljubil na zadnji del glave.

Biden medtem poudarja, da je v dolgih letih javnega življenja ponudil neštete stiske rok in objeme ter pokazal znake naklonjenosti, podpore in topline. "Verjamem, da niti enkrat nisem ravnal neprimerno. Na drugi strani verjamem, da je napočil pomemben čas, ko ženske lahko sproščeno govorijo o svojih izkušnjah, moški pa jim morajo prisluhniti. Jaz jim bom prisluhnil," je sporočil Biden.

Ameriška senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar je med tistimi, ki od Bidna zaradi očitkov o neprimernem vedenju do žensk zahtevajo konkretna pojasnila. Ameriška senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar je med tistimi, ki od Bidna zaradi očitkov o neprimernem vedenju do žensk zahtevajo konkretna pojasnila. Foto: Reuters

Njegovi predstavniki so ob tem obtožili desničarske komentatorje, da na spletu delijo fotografije Bidna z ženskami, ki naj bi služile kot lažni dokaz podpredsednikovega neprimernega odnosa do žensk.

Donald Trump meja Mehika zid ograja Novice Pentagon odobril milijardo dolarjev za Trumpov zid

Warrenova in Klobucharjeva od Bidna pričakujeta konkretna pojasnila

Na stran Floresove se je medtem že postavilo več demokratov, ki se bodo potegovali za predsedniško nominacijo na prihajajočih ameriških predsedniških volitvah. Elizabeth Warren je že dejala, da mora Biden v svoj zagovor "ponuditi odgovor", Amy Klobuchar pa je poudarila, da v politiki "ljudje sprožajo vprašanja, zato jih morajo ustrezno nasloviti".

Nekateri nekdanji sodelavci so se medtem že postavili na stran Bidna. Njegova nekdanja svetovalka Cynthia Hogan je poudarila, da jo je Biden vedno obravnaval spoštljivo in da je vztrajal pri tem, da tudi drugi ravnajo tako. Po navedbah anonimnega vira, ki je spregovoril za CNN, zadnje obtožbe ne bodo bistveno vplivale na Bidnovo odločitev o tem, ali bo kandidiral za ameriškega predsednika.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin