SiolNET. Novice Svet
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trump zagrozil, da bi mejo z Mehiko lahko zaprl tudi za trgovino

0,11

termometer

Donald Trump
Ameriški predsednik Donald Trump je spet napovedal, da bo zaradi pritiska prebežnikov zaprl mejo z Mehiko. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je zagrozil, da bo prihodnji teden zaprl mejo z Mehiko, med drugim tudi za vso trgovino, če južna ameriška soseda ne bo preprečila prihajanja prebežnikov na mejo.

Kot je pojasnil ameriški predsednik Donald Trump, se v Srednji Ameriki oblikujeta novi karavani prebežnikov, ki se želijo prek Mehike prebiti proti ZDA. Od mehiških oblasti je zahteval, naj ljudi ustavijo.

"Če jih ne bodo ustavili, bomo zaprli mejo," je Trump dejal novinarjem na Floridi. "Zaprli jo bomo za dolgo časa," je poudaril in dodal, da bo mejo zaprl tudi za vso trgovino. Mehiki je postavil rok za ukrepanje do prihodnjega tedna.

Donald Trump Novice Trump meni, da ga je Muellerjevo poročilo opralo krivde

Trump že večkrat grozil, da bo zaprl mejo z Mehiko

Trump je sicer že v četrtek na Twitterju napadel Mehiko, da ne dela ničesar, da bi zaustavila tok nezakonitih migrantov v ZDA, ampak le obljublja. "Enako tudi Honduras, Gvatemala in Salvador že leta jemljejo naš denar, ne naredijo pa nič," je zapisal Trump. Ob tem pa je kritiziral še demokrate, češ da jih težava ne zanima, in zagrozil z zaprtjem meje z Mehiko.

S tem je Trump zagrozil že večkrat, a se za to še ni odločil. Ameriški predsednik vedno znova opozarja, da na ameriško-mehiški meji vlada katastrofalno stanje zaradi pritiska ilegalnih migrantov, ki v ZDA po njegovih besedah tihotapijo droge in prinašajo kriminal.

Pentagon je že odobril milijardo dolarjev za izgradnjo zidu na ameriško-mehiški meji. Pentagon je že odobril milijardo dolarjev za izgradnjo zidu na ameriško-mehiški meji. Foto: Reuters

Tovrstno prakso naj bi zaustavil zid, a ker mu kongres, v katerem imajo demokrati v spodnjem domu večino, ni odobril denarja za uresničitev njegove predvolilne obljube, je Trump na meji razglasil izredne razmere, da bi lahko denar dobil iz drugih proračunskih virov. Kot smo poročali, je Pentagon že odobril milijardo dolarjev za gradnjo zidu na meji.

Donald Trump meja Mehika zid ograja Novice Pentagon odobril milijardo dolarjev za Trumpov zid

Iz Srednje Amerike ljudje bežijo predvsem zaradi revščine in nasilja

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je v četrtek sicer izrazil razumevanje za kritike iz Washingtona. "Legitimno je, da se ne strinjamo in da se pritožbe izrazijo. Pomagali bomo, kjer lahko. Ne želimo si spora z ameriško vlado," je zatrdil mehiški predsednik, ki se je ob tem zavzel za to, da bi morali državam, iz katerih se ljudje podajajo na pot, pomagati, da bi lahko ustvarile boljše pogoje za življenje svojih prebivalcev.

Iz srednjeameriških držav, kot so Gvatemala, Honduras in Salvador, ljudje bežijo predvsem zaradi revščine in nasilja. Več tisoč se jih poskuša prebiti proti severu v ZDA. Samo v februarja je na južno mejo ZDA prišlo okoli 76 tisoč prebežnikov brez dokumentov, kar je največ v zadnjih 12 letih.

Donald Trump Novice Trump priznal izraelsko suverenost nad Golansko planoto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin