SiolNET. Novice Svet
0,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trump meni, da ga je Muellerjevo poročilo opralo krivde

0,37

termometer

Donald Trump
Ameriški predsednik Donald Trump je po objavi povzetka poročila o preiskavi ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve leta 2016 poudaril, da je popolnoma oproščen krivde. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je po objavi povzetka poročila posebnega tožilca Roberta Muellerja o preiskavi ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve v nedeljo poudaril, da je popolnoma oproščen krivde. Demokrati v ameriškem kongresu pa so zahtevali objavo celotnega dokumenta in poudarili, da poročilo Trumpa ni eksplicitno opralo krivde.

Donald Trump Novice Sirija: Trumpovo stališče o Golanski planoti ne upošteva mednarodnega prava

Robert Mueller je poročilo o svoji preiskavi, ki se je začela spomladi leta 2017, predal v petek. Pravosodni minister ZDA William Barr je v nedeljo v povzetku poročila zapisal, da Mueller ni sklenil, da je predsednik ZDA Donald Trump zagrešil kaznivo dejanje, vendar pa ga tudi ni opral krivde. Poročilo je zaupno, pravosodni minister Barr pa je za zdaj poslal kongresu le povzetek na štirih straneh.

Muellerjeva preiskava Trumpa ni oprala krivde

Barr v povzetku med drugim piše, da preiskava ni odkrila, da je predsednik Trump ali kdo iz njegove kampanje sodeloval v zaroti z Rusijo za vplivanje na predvolilno kampanjo leta 2016. Barr obenem pravi, da Muellerjeva preiskava Trumpa ni oprala krivde oziroma ga razglasila za nedolžnega oviranja pravosodja oziroma kaznivega dejanja. Mueller prav tako ni našel dovolj dokazov, da bi Trumpovi sodelavci pomagali Rusom pri vpletanju v volitve 2016.

Demokrati v ameriškem kongresu medtem poudarjajo, da poročilo ameriškega predsednika Donalda Trumpa ni eksplicitno opralo krivde. Demokrati v ameriškem kongresu medtem poudarjajo, da poročilo ameriškega predsednika Donalda Trumpa ni eksplicitno opralo krivde. Foto: Reuters

Trump je v odzivu na objavo povzetka v nedeljo razglasil popolno in celovito oprostitev ter poudaril, da ni bilo nobenega sodelovanja z Rusi in nobenega oviranja pravosodja. Preiskavo je znova razglasil za nezakonit poskus strmoglavljenja oblasti in menil, da je škoda, da je morala Amerika to prestajati.

Vodja senatne večine, republikanec Mitch McConnell, je sporočil, da je imel predsednik Trump prav, ko je zanikal sodelovanje kampanje z Rusi. Poudaril je še, da je vpletanje Rusije v ameriške politične ustanove, ki se nadaljuje, nevarno in moteče. Vodja Trumpove kampanje za ponovno izvolitev Brad Parscale je zatrdil, da je Mueller Trumpa popolnoma opral vse krivde, teorija zarote o sodelovanju z Rusi je razkrita kot prevara, demokrati pa so ujeti v mrežo laži in zavajanj.

Rusija še vedno zanika vmešavanje v ameriške volitve

V Rusiji so po objavi povzetka poročila posebnega tožilca Roberta Muellerja, v katerem ta ugotavlja, da obstajajo prepričljivi dokazi o ruskem vmešavanju v predsedniške volitve v ZDA leta 2016, danes znova zanikali vpletanje v ameriške volitve.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je izjavil, da ni videl Muellerjevega poročila, a dodal, da je načelno stališče Rusije glede tega vprašanja znano: "Naša država se ne vmešava v notranje zadeve drugih držav, vključno z ZDA." Zatrdil je še, da so obtožbe o vmešavanju, ki še vedno letijo na Rusijo, neutemeljene.

Kongresni demokrati zahtevajo javno objavo celotnega dokumenta

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je danes sporočila, da Trump nima nobenih težav z objavo celotnega poročila. "Menim, da predsednik nima nobenih težav s tem. Več kot vesel je, če bo to prišlo ven, ker točno ve, kaj se je zgodilo in kaj ne, in zdaj, odkrito rečeno, to ve tudi preostala Amerika," je poudarila Sandersova.

Predsednik odbora za pravosodje v predstavniškem domu kongresa Jerrold Nadler je sporočil, da bo izdal poziv za objavo celotnega Muellerjevega poročila, ne le povzetka. Predsednik odbora za obveščevalne zadeve Adam Schiff pa je napovedal poziv za zaslišanje Roberta Muellerja. Nadler je zatrdil, da Muellerjevo poročilo prav gotovo ni jasno in eksplicitno opralo Trumpa krivde. Barrov povzetek naj bi le kazal, da ni bilo dokazov za oviranje pravosodja, ki bi bili brez sence dvoma.

Vsi drugi demokrati, na čelu s predsedniškimi kandidati, so po objavi povzetka pozvali k javnemu zaslišanju tako Barra kot Muellerja ter objavi celotnega poročila. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je zavrnila možnost zaupne predaje poročila in zahteva objavo vsega.

Izraelska zastava Novice Trump: Čas je, da ZDA priznajo izraelsko suverenost nad Golansko planoto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin