SiolNET. Novice Svet
0,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pentagon odobril milijardo dolarjev za Trumpov zid

0,67

termometer

Donald Trump meja Mehika zid ograja
Ker kongres Trumpu ni želel odobriti sredstev za gradnjo zidu na mejo z Mehiko, je predsednik pretekli mesec razglasil izredne razmere, s čimer je želel zaobiti kongres in pridobiti osem milijard dolarjev za gradnjo zidu. Foto: Reuters

Vršilec dolžnosti ameriškega obrambnega sekretarja Patrick Shanahan je v ponedeljek odobril milijardo dolarjev za gradnjo dela zidu, ki ga na meji z Mehiko obljublja predsednik ZDA Donald Trump.

Ministrstvo za domovinsko varnost je od Pentagona zahtevalo, naj na meji z Mehiko, kjer je Trump razglasil izredne razmere, postavi 92 kilometrov 5,5 metra visoke ograje, zgradi in izboljša ceste ter zagotovi razsvetljavo.

Kot so sporočili iz Pentagona, je Shanahan pooblastil poveljnika inženirskega korpusa ameriške vojske za začetek načrtovanja in izvedbe do milijarde dolarjev podpore ministrstvu za domovinsko varnost ter carinski in mejni službi.

Trumpov zid Novice Trump bi za zid namenil skoraj toliko, kot znaša slovenski letni proračun

Vršilec dolžnosti obrambnega sekretarja je ob tem dejal, da je podlaga za njegovo odločitev zvezni zakon, ki pooblašča obrambno ministrstvo za gradnjo cest in ograj ter postavitev razsvetljave za blokiranje koridorjev tihotapcev drog čez ameriške meje.

Trump z zlorabo položaja do zastavljenih ciljev

Ker kongres Trumpu ni želel odobriti sredstev za gradnjo zidu na mejo z Mehiko, je predsednik pretekli mesec razglasil izredne razmere, s čimer je želel zaobiti kongres in pridobiti osem milijard dolarjev za gradnjo zidu.

Donald Trump Novice Nov poizkus Trumpa za gradnjo zidu: razglasil je izredne razmere

Njegovo odločitev so kritizirali tako demokrati kot republikanci, ki so opozorili, da gre za zlorabo položaja. Po ameriški ustavi o razdeljevanju proračunskih sredstev odloča kongres razen v izjemnih primerih, ko predsednik določi, da gre za izredne razmere.

Trump je sredi marca podpisal veto na predlog kongresnega zakona proti razglasitvi izrednih razmer, ki jih je sam uvedel zaradi prerazporejanja proračunskih sredstev za gradnjo zidu na meji z Mehiko. Ameriški kongres bo danes ponovno glasoval o njegovem vetu na odpravo izrednih razmer na meji z Mehiko.

Donald Trump Novice Trump na mejo z Mehiko pošilja dodatne vojake

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin