Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2019,
9.28

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

1

Natisni članek

Donald Trump Mehika prebežnik vojska

Ponedeljek, 4. 2. 2019, 9.28

5 let, 2 meseca

Trump na mejo z Mehiko pošilja dodatne vojake

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

1

Donald Trump | Ameriški predsednik Donald Trump je prve ameriške vojake na mejo z Mehiko napotil pred lanskimi novembrskimi kongresnimi volitvami. | Foto Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je prve ameriške vojake na mejo z Mehiko napotil pred lanskimi novembrskimi kongresnimi volitvami.

Foto: Reuters

ZDA bodo na mejo z Mehiko napotile dodatnih 3.750 vojakov, so v nedeljo sporočili predstavniki Pentagona. Dodatni vojaki bodo po navedbah pristojnih podpora enotam za varovanje meje, njihov mandat pa bo trajal tri mesece. S tem se bo število ameriških vojakov na ameriško-mehiški meji povečalo na 4.350.

Ameriški predsednik Donald Trump je prve vojake na mejo z Mehiko napotil pred lanskimi novembrskimi kongresnimi volitvami. To je storil kot odziv na prihod več tisoč prebežnikov iz Srednje in Južne Amerike, ki so s svojih domov pobegnili pred revščino in nasiljem.

Kritiki ameriškemu predsedniku očitajo, da je z napotitvijo vojakov želel samo ustvariti vtis krize, da bi pridobil sredstva za gradnjo zidu na meji z Mehiko, ki velja za eno od njegovih glavnih obljub pred predsedniškimi volitvami leta 2016. Novi vojaki bodo po napovedih Pentagona pomagali agentom na meji, patruljirali in namestili bodečo žico na okoli 240 kilometrih meje.

Donald Trump
Novice Trump popustil, čeprav ni dobil denarja za zid #video

Trump grozi z zaprtjem vlade, če ne bo dobil denarja za gradnjo zidu

Ameriško obrambno ministrstvo je novico o napotitvi novih vojakov sporočilo 12 dni pred rokom, ki ga je Trump postavil kongresu za dogovor o financiranju gradnje zidu na meji z Mehiko. Ameriški predsednik je začasno dovolil obnovo financiranja vlade do 15. februarja in poudaril, da bo vlado spet zaprl, če do tega roka ne bo dobil denarja za gradnjo zidu.

Trump vztraja, da bi z zidom na meji preprečili "nenadzorovano invazijo kriminalcev" v ZDA. "Ker skozi Mehiko proti naši državi korakajo karavane, morajo biti republikanci pripravljeni narediti vse, kar je potrebno za močno obrambo na meji. Demokrati ne naredijo ničesar. Če ni zidu, ni varnosti. Tihotapljenje ljudi, mamila in kriminal, ostanite zunaj," je prebivalcem ZDA sporočil Trump.

Roger Stone
Novice Aretirali nekdanjega Trumpovega sodelavca Stona

Pri Bahamih potonil čoln s prebežniki s Haitija

V morju pri Bahamih je potonil čoln s prebežniki s Haitija, pri čemer je umrlo najmanj 28 ljudi. Iz razburkanega morja so rešili 17 preživelih, je v nedeljo sporočila bahamska vojska. Reševalna akcija po navedbah oblasti še vedno poteka. Haitijski zunanji minister Bocchit Edmond je ob tragediji izrazil pretresenost. "To so naši bratje in sestre, ki iščejo boljše življenje, potem pa jih doleti takšna strašna smrt. To je zares žalostno," je dejal Edmond.

Ne spreglejte