Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 4. 2024,
8.26

Osveženo pred

3 tedne, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

nominacije Joe Biden Donald Trump predsedniške volitve ZDA

Sreda, 3. 4. 2024, 8.26

3 tedne, 6 dni

Biden in Trump slavila na strankarskih volitvah v štirih zveznih državah ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Donald Trumb in Joe Biden | Tekmeca Donald Trump in Joe Biden sta si z zmagami po državah zagotovila zadostno število delegatov za potrditev predsedniške kandidature na konvencijah, ki jo bodo imeli republikanci julija v Milwaukeeju (Wisconsin), demokrati pa avgusta v Chicagu (Illinois). | Foto Reuters

Tekmeca Donald Trump in Joe Biden sta si z zmagami po državah zagotovila zadostno število delegatov za potrditev predsedniške kandidature na konvencijah, ki jo bodo imeli republikanci julija v Milwaukeeju (Wisconsin), demokrati pa avgusta v Chicagu (Illinois).

Foto: Reuters

Ameriški predsednik, demokrat Joe Biden, in njegov republikanski izzivalec Donald Trump sta v torek brez težav osvojila vsak svoje strankarske volitve v New Yorku, Connecticutu, Rhode Islandu in Wisconsinu. Volitev se je udeležilo manjše število volivcev, saj sta Biden in Trump že osvojila nominaciji svojih strank.

Osvojitev nominacij jima je uspela že v začetku marca, še preden so svoje povedali strankarski volivci v polovici od 50 zveznih držav ZDA. Z zmagami sta si po državah zagotovila zadostno število delegatov za potrditev predsedniške kandidature na konvencijah, ki jo bodo imeli republikanci julija v Milwaukeeju (Wisconsin), demokrati pa avgusta v Chicagu (Illinois).

Nekaj glasov, vendar nič delegatov, je sinoči od republikancev dobila nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, ki je že odstopila od tekme. Pri demokratih je bilo nekaj protestnih glasov proti Bidnu, ki niso šli nobenemu kandidatu. Le v državi New York jih je po neuradnih izidih nekaj več kot 15 tisoč dobila aktivistka Marianne Williamson.

Na letošnjih volitvah v ZDA, ki bodo prvi torek v novembru, bo poleg Bidna in Trumpa sodeloval še nečak nekdanjega predsednika ZDA Johna F. Kennedyja, Robert Kennedy mlajši, ki sicer ne more zmagati, vendar lahko odvzame nekaj glasov enemu ali drugemu kandidatu velike stranke.

Pred dnevi je za CNN povedal, da je Biden večja grožnja demokraciji v ZDA kot Trump, ker je njegova vlada pritiskala na družbena omrežja, da izbrišejo nekatere sporne vsebine, kot so na primer dobro znane Kennedyjeve teorije zarote glede cepiv proti nalezljivim boleznim.

Luis Montenegro
Novice Na Portugalskem prisegla nova vlada
Recep Tayyip Erdogan
Novice Erdogan priznal poraz na lokalnih volitvah
Volišče
Novice Zakaj nas morajo tokratne volitve v evropski parlament res zanimati?
Christian Schmidt
Novice Schmidt prepovedal kandidaturo vojnih zločincev na volitvah v BiH
Joe Biden
Novice Biden Trumpov boj proti epidemiji označil za polomijo
Joe Biden
Novice Biden Trumpovo početje označil za "zlorabo oblasti"
Donald Trump
Novice Trump: Če izgubim na volitvah, bo v ZDA krvavi pokol
Ne spreglejte