Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2024,
8.50

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Natisni članek

Joe Biden volilna kampanja ZDA volitve Donald Trump

Ponedeljek, 18. 3. 2024, 8.50

1 mesec, 1 teden

Trump: Če izgubim na volitvah, bo v ZDA krvavi pokol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03
Donald Trump | Domača avtomobilska proizvodnja bo po njegovem mnenju zaščitena le, če bo izvoljen. | Foto Reuters

Domača avtomobilska proizvodnja bo po njegovem mnenju zaščitena le, če bo izvoljen.

Foto: Reuters

Nekdanji predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump je v boju za predsedniško tekmo v soboto zvečer posvaril, da se bo v primeru poraza na letošnjih volitvah zgodil krvavi pokol za ameriško avtomobilsko industrijo in državo. "To bo konec ameriške demokracije," je dejal svojim podpornikom na shodu v Ohiu. 

Trump je sredi govora o carinah na uvožene avtomobile in tuji konkurenci za ameriško industrijo izjavil, da bo v primeru poraza sledilo prelivanje krvi za vso državo, s čimer je mislil na gospodarske posledice, so kasneje pojasnili organizatorji njegove kampanje.

"Če ne zmagamo na teh volitvah, mislim, da jih v tej državi ne boste imeli več," je dejal Trump in pred tem poudaril, da je bil njegov volilni poraz leta 2020 posledica goljufije.

Domača avtomobilska proizvodnja bo po njegovem mnenju zaščitena le, če bo izvoljen. Bidnova kampanja je njegov govor že označila za Trumpovo pretiravanje, žejo po maščevanju in grožnje s političnim nasiljem.

"Takšen je Donald Trump: poraženec, ki ga premaga več kot sedem milijonov glasov in potem, namesto da bi pritegnil širše množično občinstvo, podvoji svoje grožnje s političnim nasiljem," je v soboto zvečer dejal tiskovni predstavnik Bidnove kampanje James Singer. Trumpova kampanja je v soboto zvečer ustrelila nazaj, češ da je nekdanji predsednik govoril o avtomobilskih delavcih. "Bidnova politika bo ustvarila ekonomsko prelivanje krvi za avtomobilsko industrijo in avtomobilske delavce," je dejala tiskovna predstavnica Trumpove kampanje Karoline Leavitt.

Trump, ki se v Georgii spopada s kazenskimi obtožbami zaradi poskusa razveljavitve rezultatov tamkajšnjih volitev leta 2020, je ta teden na republikanskih primarnih volitvah dobil dovolj delegatov, da je matematično osvojil nominacijo stranke. Povratni dvoboj na volitvah z Bidnom bo verjetno zelo tesen.

Anketi Reutersa in Ipsosa sta prejšnji teden pokazali, da sta kandidata med registriranimi volivci statistično izenačena. Trump je svoj nagovor v Daytonu začel s poklonom svojim privržencem, ki so trenutno v zaporu zaradi napada na Kapitol v Washingtonu.

Donald Trump, Mike Pence
Novice Mož, ki bi ga Trumpovi podporniki najraje obesili, sprejel veliko odločitev
Donald Trump
Novice Skrivni ukaz Donalda Trumpa
Donald Trump, Joe Biden
Novice Biden in Trump sta si zagotovila predsedniški nominaciji strank
Ne spreglejte