Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 11. 2019,
16.02

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

vreme dež neurje sneg italija Avstrija

Nedelja, 17. 11. 2019, 16.02

4 leta, 5 mesecev

Benetke spet pod vodo, vas v Avstriji snežni plaz odrezal od sveta #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Benetke poplave | Foto Reuters

Foto: Reuters

Visoko morje je danes tretjič ta teden poplavilo Benetke. Malo po poldnevu se je raven morja dvignila na 150 centimetrov nad običajnim nivojem, je sporočil beneški župan Luigi Brugnaro. O težavah zaradi neurij in slabega vremena danes poročajo tudi z drugih delov Italije. Velike težave zaradi obilice snežnih padavin pa imajo tudi v sosednji Avstriji. Na Južnem Tirolskem je snežni plaz zadel vas in jo odrezal od sveta.

Tudi pri nas v Sloveniji močan dež povzroča nemalo nevšečnosti. Morje je prestopilo bregove, nekatere reke že poplavljajo. Več o trenutnih razmerah in napovedih za naslednje dni preberite TUKAJ.

V Benetkah je danes poplavilo okoli 70 odstotkov mestnega središča. Iz varnostnih razlogov so oblasti spet zaprle Markov trg, ki je najnižja točka v mestu. Zaprti so ostali tudi številni muzeji, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Beneški župan Luigi Brugnaro je pozval k največji previdnosti, a dodal, da so razmere pod nadzorom.

Šele v poznih popoldanskih urah naj bi se po ocenah vremenoslovcev razmere začasno umirile za nekaj dni. Je pa napovedano že novo deževje, a razmere v mestu naj ne bi bile več tako hude kot v torek, ko je voda segala 187 centimetrov nad običajno gladino, kar je največ v več kot 50 letih.

Novice Nočno neurje razdejalo Umag, Benetke še vedno pod vodo #video

Benetke poplave | Foto: Reuters Foto: Reuters

Skoraj vso Italijo so danes prizadela neurja z močnimi padavinami

O močnejšem deževju so poročali iz Furlanije-Julijske krajine, kjer je bilo najhuje v Trstu in Gradežu. Na preostalem delu države pa je bilo v mestu Ventimiglia ob meji s Francijo zaradi nevarnosti zemeljskega plazu od sveta odrezanih okoli 150 družin, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Dravograd ob reki Dravi
Novice V Dravogradu in Vuzenici se pripravljajo na napovedan povečan pretok Drave #foto

Tudi z juga države poročajo o vremenskih nevšečnostih. V Rimu je ponoči divjala nevihta, številna drevesa so se podrla. Eno drevo je padlo na avtomobil, v katerem je bil voznik. Zaradi hujših poškodb so ga prepeljali v bolnišnico.

V Firencah je nevarno narasla reka Arno, ki bi lahko prestopila bregove tudi v drugih toskanskih mestih.

Italijanska vlada bo danes na izrednem zasedanju razpravljala o neurjih, ki so pustošila po državi, in odločala, ali bodo sprostili dodatna sredstva za pomoč.

Sneg Avstrija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na Južnem Tirolskem v sosednji Avstriji medtem vlada snežni kaos

V Avstriji sneg in dež še naprej povzročata težave. Na Tirolskem se je sprožilo več snežnih plazov, ki pa niso terjali žrtev. Zaradi težav z oskrbo z električno energijo pa je bilo danes na Tirolskem brez elektrike okoli dva tisoč gospodinjstev. Tamkajšnje oblasti svetujejo, naj šole v ponedeljek raje ostanejo zaprte.

Začasno je bila zaprta tudi avtocesta Brenner, ki je najpomembnejša cesta med Italijo in Avstrijo. Za večino delov Južne Tirolske so razglasili 4. stopnjo nevarnosti pred snežnimi plazovi.

Na Tirolskem se je danes med drugim sprožil plaz pri vasi Prägraten, zaradi nevarnosti dodatnih plazov so prebivalce namestili v skupnostni center. Plaz pri ledeniku Stubaier pa je zadel avtomobil, a se je vseh šest ljudi v njem rešilo brez poškodb, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na območju kraja Murau na avstrijskem Štajerskem so danes zaradi nevarnosti zemeljskega plazu preventivno evakuirali 30 ljudi.

Zaradi obilnih padavin sicer v več delih države velja večja nevarnost plazov. Za nekatere dele Tirolske in Solnograškega velja druga najvišja stopnja nevarnosti pred snežnimi plazovi, zato vsem svetujejo, naj se izogibajo ogroženih območij. Zaradi nevarnosti pred snežnimi plazovi so na avstrijskem Koroškem zaprli tri doline, prebivalcem pa svetujejo, naj se ne gibljejo na prostem.

Ponoči naj bi se padavine počasi umirile in v noči na ponedeljek ponehale. Padavine naj bi Tirolsko in avstrijsko Koroško ponovno dosegle v noči na torek.

Poplave v Benetkah
Novice Benetke trepetajo pred novo vodno katastrofo #foto #video
Ne spreglejte