Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 11. 2019,
10.46

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

poplave Drava dež padavine

Nedelja, 17. 11. 2019, 10.46

4 leta, 5 mesecev

V Dravogradu in Vuzenici se pripravljajo na napovedan povečan pretok Drave #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Dravograd ob reki Dravi | V Dravogradu se pripravljajo na napovedan povišan pretok reke. | Foto STA

V Dravogradu se pripravljajo na napovedan povišan pretok reke.

Foto: STA

V Dravogradu in Vuzenici so v pripravljenosti na napovedan povečan pretok reke Drave, ki bo po napovedih najvišji v noči na ponedeljek, predvidoma po polnoči. Po popoldanski hidrološki napovedi Agencije RS za okolje (Arso) bo pretok Drave predvidoma dosegel 1200 kubičnih metrov na sekundo, kar je manj od prvotnih napovedi.

Po napovedih Arsa se bo ponoči povečala tudi vodnatost pritokov Drave v Sloveniji. Drava bo ob tem poplavljala na več mestih ob strugi, napovedujejo hidrologi.

V Dravogradu in Vuzenici so že v soboto aktivirali štaba civilne zaščite in začeli razdeljevati protipoplavne vreče. Civilna zaščita, prostovoljni gasilci in druge službe pa so v pripravljenosti tudi danes že ves dan.

Arso vode opozorilo nedelja | Foto: zajem zaslona/Arso Foto: zajem zaslona/Arso V Dravogradu že od včeraj nared za poplave

Predstavniki dravograjske občine in štaba civilne zaščite so se dopoldne sestali s kolegi v sosednji avstrijski občini Labot, s katerimi so stalno v stiku in si izmenjujejo podatke. V Labotu so opoldne za tovornjake zaprli most čez Dravo proti Pliberku. Popoldne pa so po podatkih slovenskega prometnoinformacijskega centra za državne ceste zaradi poplavljenega cestišča na avstrijski strani za promet zaprli tudi cesto Dravograd–Vič prek mejnega prehoda Vič, ki vodi do Labota.

Kot je za STA zvečer povedal podžupan Občine Dravograd in član civilne zaščite Anton Preksavec, zadnje napovedi agencije za okolje sicer kažejo, da bo pretok Drave predvidoma dosegel 1200 kubičnih metrov na sekundo, a imajo z avstrijske strani še vedno podatke, da naj bi pretok dosegel 1600 kubičnih metrov na sekundo, tako da se v skladu s temi napovedmi tudi pripravljajo. Največji val vode pričakujejo v drugi polovici noči na ponedeljek.

Benetke poplave
Novice Benetke spet pod vodo, vas v Avstriji snežni plaz odrezal od sveta #video

Zato so danes čez dan postavili dodatne protipoplavne prepreke, napolnili še več protipoplavnih vreč in uvedli nočno dežurstvo. "To pomeni, da bodo gasilci izvajali obhode ob reki Dravi na najbolj ogroženih mestih," je pojasnil Preksavec. S preprekami so zaščitili deset objektov ob Dravi na Ribiški poti, v blokovskem naselju Meža pa je izdano opozorilo, da v primeru sirene prebivalci izvedejo samozaščitne ukrepe. Omenjeno blokovsko naselje je namreč na območju med sotočjem Meže in Mislinje in reko Dravo, v katero se skupaj izlivata.

V primeru, da bo pretok Drave v Dravogradu dosegel 1200 kubičnih metrov na sekundo, se bo namreč tam preventivno sprožila sirena z alarmom za nevarnost, ki traja dve minuti. To za prebivalce ob Dravi in pritokih Meži in Mislinji pomeni, da morajo spremljati obvestila v medijih in ravnati samozaščitno. Vrednejše predmete morajo premakniti v višje ležeče prostore in z območij, kjer bi lahko poplavljalo, umakniti tudi avtomobile, je pojasnil Preksavec.

Narasla Drava v Dravogradu. | Foto: STA , Narasla Drava v Dravogradu. Foto: STA ,

Pri pretoku reke Drave okoli 1400 metrov na sekundo se Drava pod Hidroelektrarno Dravograd že prelije na Ribiško pot in lahko začne zalivati prve hiše. A naj bi prepreke, ki so jih nastavili in jih še bodo, pri takem pretoku to še preprečevale, medtem ko pri pretoku okoli 1600 kubičnih metrov na sekundo prepreke ne zmorejo več zagotavljati neprepustnosti, je pojasnil Preksavec.

V Dravogradu so prepreke, napolnjene z vodo, že v soboto postavili na več točk, prav tako so napolnili in na kritične točke postavili protipoplavne vreče s peskom. Danes čez dan so s tem nadaljevali. Doslej so v Dravogradu napolnili več kot tisoč protipoplavnih vreč.

plaz
Novice Na Koroškem močan veter in več plazov

V pripravljenosti pred poplavami tudi v Vuzenici

Tudi v Vuzenici, kjer so se, podobno kot v Dravogradu, novembra 2012 spopadali z velikim poplavljanjem Drave, so v pripravljenosti, dopoldne se je vnovič sestal tudi štab civilne zaščite. Kot je za STA zvečer povedal župan Občine Vuzenica Franjo Golob, jih veseli, da so zdaj napovedi Arsa glede pretoka Drave bolj optimistične, za Vuzenico je namreč kritična meja pretoka 1800 kubičnih metrov na sekundo. Vseeno so tudi v Vuzenici intervencijske službe v pripravljenosti, ta konec tedna so za občane med drugim pripravili več kot 500 protipoplavnih vreč.

Danes ob 18.20 je bil pretok Drave pri Hidroelektrarni Dravograd 852, pri Hidroelektrarni Vuzenica pa 895 kubičnih metrov na sekundo, kažejo podatki na spletni strani družbe Dravske elektrarne Maribor (DEM).

V času najhujših poplav 5. in 6. novembra 2012 se je pretok reke Drave na tem območju gibal med okoli 2500 in skoraj 3000 kubičnimi metri na sekundo, v Zlatoličju pa je po podatkih DEM takrat presegel 3000 kubičnih metrov na sekundo.

Radarska slika padavin:

Nevarnost zemeljskih plazov

Gruškovje plaz | Foto: policija Foto: policija Geološki zavod Slovenije obvešča, da je danes zaradi napovedanih močnih nalivov in padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov na celotnem ozemlju Slovenije. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Po opozorilu Arsa bodo sredi dneva in popoldne v zahodni polovici Slovenije nastajali močnejši krajevni nalivi.

Morje poplavilo v Izoli in Piranu, a brez hujših posledic

Zaradi povečanega plimovanja je danes zjutraj morje spet poplavilo nižje predele obale, a brez hujših posledic. V Piranu je poplavilo Tartinijev trg, ni pa voda zalivala objektov. V Izoli so vodne pregrade uspešno zajezile plimovanje.

V Izoli, kjer so začasno zaprli promet proti Sončnemu nabrežju in naprej proti staremu mestnemu jedru, so na terenu gasilci tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva. Sicer pa so postavili vodne pregrade, s katerimi jim je uspelo zajeziti večji del plimovanja, je povedal namestnik poveljnika izolske civilne zaščite Denis Udovič.

Petkovo dogajanje na Obali.


V Izoli tako ni zalilo nobenega objekta, voda pa se že počasi umika, je dodal Udovič.

V Piranu je poplavilo osrednji Tartinijev trg, vendar voda ni prodrla do hiš, saj so zaščitene s protipoplavnimi vrečami, so pojasnili v Prostovoljnem gasilskem društvu Piran. Tudi v Piranu naj bi se voda v kratkem začela umikati.

Fotogalerija
1 / 8

Najhuje je bilo v sredo

Tako so se tudi danes uresničile napovedi Agencije RS za okolje o vnovičnem poplavljanju nižjih delov Obale. Zaradi povečanega plimovanja je morje v tednu že večkrat poplavilo. Najhuje je bilo v noči na sredo, ko so zabeležili največje plimovanje v zadnjega pol stoletja, gasilci pa so tedaj opravili okoli 60 intervencij.

Poplave v Piranu | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

V izolski občini so že v četrtek napovedali, da bodo šli v najavo naravne nesreče. Sicer pa so v zadnjih dneh očitno zalegli tudi pozivi občanom, naj sami zavarujejo svoje premoženje. Prebivalstvu na ogroženih območjih so razdelili več tisoč protipoplavnih vreč.

Začetek tedna sončen

Danes bo na zahodu pretežno oblačno, občasno bo ponekod deževalo. Na vzhodu bo občasno nekaj sonca. Dež se bo popoldne na zahodu okrepil in še širil proti vzhodu. Vmes bodo tudi posamezne nevihte z nalivi. Ob morju bo pihal jugo, drugod jugovzhodni veter, ki bo močnejši na Primorskem. Temperature bodo od 11 do 16, ob morju okoli 18, v Zgornjesavski dolini okoli šest stopinj Celzija.

Dež bo do jutra povsod ponehal, od zahoda se bo jasnilo. Ponekod bo zapihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od tri do devet, v Zgornjesavski dolini okoli nič stopinj Celzija.

Novice Nočno neurje razdejalo Umag, Benetke še vedno pod vodo #video

V ponedeljek bo sprva povsod dokaj sončno, čez dan bo spet več oblačnosti v zahodni in osrednji Sloveniji. Na Primorskem in Notranjskem bo občasno rahlo deževalo. V Prekmurju in na Štajerskem ter ponekod v višjih legah bo pihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od devet do 15, na severozahodu okoli sedem stopinj Celzija.

V torek bo v zahodni in deloma osrednji Sloveniji občasno deževalo, na vzhodu pa bo dokaj sončno vreme. Ob morju bo pihal jugo. V sredo bo oblačno. Padavine bodo na zahodu oslabele, kakšna kaplja bo možna tudi na vzhodu.

Ne spreglejte