Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 11. 2019,
9.52

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

Natisni članek

dež poplave Luka Koper vreme

Sobota, 16. 11. 2019, 9.52

4 leta, 5 mesecev

Na Koroškem močan veter in več plazov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97
plaz | Foto STA

Foto: STA

Na območju Občine Črna na Koroškem od petka zvečer piha močan veter, ki je ponoči lomil in ruval drevesa, sprožilo se je tudi nekaj zemeljskih plazov. Plaz z gmoto dreves se je proti jutru sprožil proti stanovanjski hiši na Ludranskem vrhu, drevje pa je skozi okno vdrlo tudi v spalnico. Poškodovanih ni bilo, gasilci in drugi pristojni so na terenu.

V hiši, nad katero se je danes okoli 4.30 sprožil plaz, drevje pa je vdrlo tudi v notranjost, živijo skupaj štiri generacije, med njimi trije otroci. Mama z otroki, med njimi je dva meseca in pol stara dojenčica, je že odšla na varno, podobno vsaj do podane ocene strokovnjakov glede ogroženosti svetujejo tudi ostalim članom družine, je za STA povedala črnjanska županja Romana Lesjak.

"Zdaj pričakujemo izvedenca, ki bo dal navodila o tem, kakšna sanacija bo potrebna," je povedala županja.

Okoli 6. ure se je zemeljski plaz sprožil tudi na cesto Črna na Koroškem–Topla. Po podatkih centra za obveščanje so prostovoljni gasilci iz Črne razžagali in odstranili drevesa ter sprostili promet.

Močan veter zaprl koprsko pristanišče, plima tokrat nižja

Piran poplave | Foto: Alenka Suto Deu Foto: Alenka Suto Deu Zaradi visokega plimovanja morja in močnega vetra je tudi v petek poplavilo nekaj objektov in ulic na nižjih predelih obale v Občinah Koper, Piran in Izola, zato je bila zvečer sprožena sirena javnega alarmiranja v Piranu in Izoli. A vode ni bilo toliko kot v preteklih dneh, so pa zaradi močnega vetra zvečer za uro in pol zaprli koprsko pristanišče.

Kot poroča center za obveščanje uprave za zaščito in reševanje, so skupaj zabeležili osem dogodkov, v katerih so posredovali poklicni gasilci iz Kopra in prostovoljni gasilci iz Pirana, Izole in Pobegi-Čežarjev. Gasilci so postavljali vodne pregrade in protipoplavne vreče ter tako preprečili poplavljanje objektov. Gasilci iz koprske gasilske brigade so, kot so pojasnili za STA, še vedno na terenu.

Kljub temu pa poplavljanje morja večje škode ni povzročilo, saj vode ni bilo toliko kot v preteklih dneh. Poleg tega so se po besedah poveljnika Civilne zaščite Piran Egona Štibilja krajani dobro pripravili in namestili protipoplavne vreče.

Novice Nočno neurje razdejalo Umag, Benetke še vedno pod vodo #video

Zvečer zaprli koprsko pristanišče

So pa zaradi močnega vetra v soboto zvečer začasno zaprli koprsko pristanišče. Luka Koper je bila za tovorni promet zaprta med 20.40 in 22.15.

Pripadniki civilne zaščite sicer ostajajo v pripravljenosti tudi v prihodnjih dneh, čeprav tako visokega plimovanja morja ni pričakovati. Glede na napovedi meteorologov Štibilj pričakuje, da bodo bolj kot morje naraščale reke v zaledju Istre.

Petkovo dogajanje na slovenski obali:

Reke bodo naraščale

Po podatkih Agencije za okolje sicer naraščajo vodotoki v večjem delu Slovenije. Posamezne, zlasti manjše reke v osrednji, severozahodni in jugozahodni Sloveniji se razlivajo. Polnijo se tudi kraška polja.

reka sava | Foto: STA , Foto: STA , Ob intenzivnejših padavinah lahko ob koncu tedna pride do razlivanj manjših vodotokov in hudournikov. Danes bodo reke sicer prehodno upadale, zvečer in v noči na nedeljo pa znova naraščale. V nedeljo lahko pride do poplavljanja in razlivanja rek predvsem v osrednji in južni ter ponekod v vzhodni in severni Sloveniji, so opozorili na Arsu.

V nedeljo na Agenciji RS za okolje (Arso) pričakujejo zlasti večji porast reke Drave. Največje pretoke pa naj bi reka dosegla v začetku naslednjega tedna.

V prihodnjih dneh bo plimovanje morja še povišano in bo večkrat preseglo obalno črto in poplavljalo. Močneje bo povišana tudi plima v noči na nedeljo. Temperatura morja je sicer trenutno 17,5 stopinj Celzija.

Ne spreglejte