Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 11. 2019,
7.39

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,85

9

Natisni članek

vreme Umag neurje

Sobota, 16. 11. 2019, 7.39

4 leta, 5 mesecev

Nočno neurje razdejalo Umag, Benetke še vedno pod vodo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,85

9

Zvečer in ponoči je po hrvaški obali divjalo močno neurje, ki je največ škode povzročilo v Umagu in Splitu. Morje je že pred dnevi močno poplavilo tudi Benetke, ki jim za jutri napovedujejo nov dvig morske gladilne in posledično nove poplave. Medtem se v Avstriji in na jugovzhodu Francije spopadajo z drugačnimi vremenskimi nevšečnostmi – obilno količino snega.

Kot poročajo nekateri hrvaški mediji, je Umag včeraj zvečer zajela vodna tromba, ki je pustošila po obali. Visoki valovi in močan jugo so poskrbeli za škodo na ulicah, kjer so bili prevrnjeni stoli, kosi strešne kritine in zlomljene veje dreves. Morje je sicer poplavljalo tudi drugje na hrvaški obali.

Opozorila na hrvaški agenciji za okolje. | Foto: meteo.hr Opozorila na hrvaški agenciji za okolje. Foto: meteo.hr Za hrvaško obalo je bil izdan rdeči alarm od Južne Dalmacije pa vse do Kvarnerja. Zaradi slabih vremenskih razmer so odpovedali številne linije trajektov in katamaranov. O vodni trombi je poročal tudi hrvaški portal Istramet, vendar za zdaj še ni bilo uradne potrditve.

"Trajalo je le nekaj minut. Ljudje so se prestrašili. Ko je šla vodna tromba skozi mesto, je vse letelo po zraku. Padala so drevesa, uničene so terase lokalov, potonila je barka. Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje videl kaj takšnega," je dejal eden od domačinov za 24sata.

Tudi sobota bo na severnem Jadranu pestra, saj pričakujejo visoke valove, grmenje in obilne padavine. Kot poroča Slobodna Dalmacija, je v Splitu na avtomobil padlo drevo, veter pa je dosegel 105 kilometrov na uro.

Stanje na slovenski obali v petek:

Na slovenski obali tulila sirena

Številne težave, povezane z vremenom, smo imeli v zadnjem tednu tudi v Sloveniji. V sredo in petek je zaradi visoke plime morje poplavilo najnižje predele obale v Izoli in Piranu. V petek zjutraj se je oglasila sirena, vendar intervencije niso bile potrebne, saj so se v obeh mestih pripravili na morebitne poplave s protipoplavnimi vrečami.

Poplavljene ostajajo tudi Benetke

Povsem pod vodo so bile v tem tednu tudi Benetke, kjer so zaradi izrednih razmer zaprli šole, vrtce, univerze in Doževo palačo. Zaprli so tudi dostop do Markovega trga, ki je bil kot ena najnižjih točk v laguni močno poplavljen, ter evakuirali prebivalce in turiste. 

V noči na sredo so izmerili rekordnih 187 centimetrov nad običajno gladino morja, kar je največ v več kot 50 letih. To hkrati pomeni, da je bilo poplavljenih več kot 90 odstotkov Benetk.

Benetke poplave | Foto: Reuters Foto: Reuters

Markov trg in številni preostali deli mesta ostajajo poplavljeni tudi danes, čeprav se je gladina vode nekoliko znižala. Danes opoldne so plimni valovi dosegali 110 centimetrov, na Markovem trgu pa so namerili 20 centimetrov vode.

Pristojni organi so dovolili prebivalcem in turistom, da se vrnejo na Markov trg, čeprav napoved za jutri ni nič kaj obetavna. Vremenoslovci namreč znova napovedujejo močan veter in visoke plimne valove, poroča APTN.

Nekaj današnjih posnetkov iz Benetk si lahko ogledate v videu spodaj:

Sneg in dež težave še naprej povzročata tudi v Avstriji

Avstrija Sneg | Foto: Reuters Foto: Reuters S povsem drugačnimi težavami pa se spoprijemajo naši severni sosedi.

Na vzhodu avstrijske dežele Tirolska in severozahodu avstrijske Koroške sneg in deževje še naprej povzročata težave, zaradi česar so prekinjene prometne povezave, ljudje pa so brez elektrike. Obilno sneženje in deževje napovedujejo tudi za danes in nedeljo. Na poplave se pripravljajo tudi v kraju Labot ob meji s Slovenijo.

Ponoči je vzhod Tirolske zajelo obilno sneženje, zaradi česar so prebivalcem svetovali, naj se ne zadržujejo na prostem. Danes zjutraj sta se sneženje in dež umirila, tako da so se lahko lokalne oblasti in pristojne službe posvetile odpravi težav na električnem omrežju. Dopoldne je bilo na območju brez elektrike okoli 5.400 gospodinjstev.

Poplave v Piranu
Novice Na obali se je oglasila sirena, Tartinijev trg spet pod vodo #foto #video

Zjutraj so začeli odstranjevati tudi podrta drevesa, ki so padla pod težo mokrega snega in ovirajo promet. Številne ceste so iz varnostnih razlogov zaprte, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Moten je tudi železniški promet.

Obstaja tudi velika nevarnost snežnih plazov. Za vzhodni del Tirolske velja četrta stopnja nevarnosti plazov na petstopenjski lestvici.

Avstrijski vremenoslovci napovedujejo prihod nove fronte z dežjem in snegom

V noči na nedeljo in v nedeljo se bosta sneg in dež v sosednji Avstriji še okrepila, in sicer predvsem na zahodu in jugu države. Najhuje bo na vzhodu Tirolske in severozahodu avstrijske Koroške. Vremenoslovci so za to območje izdali rdeče opozorilo. V ponedeljek se bo vreme nekoliko umirilo, za torek pa so znova napovedane obilne padavine. Bolj suho vreme je pričakovati šele v sredo.

Sneg Avstrija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Se pa na poplave pripravljajo tudi v kraju Labot na jugovzhodu avstrijske Koroške, saj bodo zaradi napovedanega obilnega deževja znižali gladino akumulacijskega jezera pri Velikovcu. Tako bi lahko reka Drava začela poplavljati. V stiku so tudi s pristojnimi slovenskimi oblastmi.

Podžupan Občine Dravograd Anton Preksavec je to za STA potrdil. Kot je dejal, so postavili protipoplavne bariere ter aktivirali gasilce in civilno zaščito, vendar za zdaj ni nobenih težav. Večji val vode z avstrijske strani pričakujejo v nedeljo.

Poplave v Benetkah
Novice V Benetkah izredne razmere, Markov trg ostaja poplavljen #video

V zasneženi Franciji še vedno brez elektrike več tisoč odjemalcev

Ogromna pošiljka snega je nevšečnosti povzročila tudi na jugovzhodu Francije, kjer je še vedno več tisoč odjemalcev brez elektrike. Stanje se sicer nekoliko izboljšuje, a še vedno je prizadetih najmanj 145 tisoč gospodinjstev, je sporočilo elektropodjetje Enedis.

Najhuje so prizadeti departmaji Drôme, Isère, Rhône, Loire in Ardèche. Na terenu je več tisoč tehnikov, ki si prizadevajo ponovno vzpostaviti oskrbo z električno energijo.

Težave je povzročilo močno sneženje v noči na petek. Sprva je brez elektrike ostalo okoli 300 tisoč gospodinjstev. Snežno neurje je zahtevalo tudi smrtno žrtev, 63-letnega moškega je pod seboj pokopalo drevo. Pri tem je bil poškodovan še 27-letni moški, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Poplave v Benetkah
Novice Benetke trepetajo pred novo vodno katastrofo #foto #video
Ne spreglejte