Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 11. 2019,
8.42

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

Natisni članek

morje Italija poplave Benetke

Petek, 15. 11. 2019, 8.42

4 leta, 5 mesecev

V Benetkah izredne razmere, Markov trg ostaja poplavljen #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

Po hudih poplavah v Benetkah so razmere v lagunskem mestu še vedno negotove. Danes dopoldne je gladina morja dosegla 154 centimetrov, okrepil se je tudi veter. "Še en dan izrednih razmer," je na Twitterju zapisal beneški župan Luigi Brugnaro in prebivalce pozval, naj bodo previdni. Poplave so po prvih ocenah povzročile že za milijardo evrov škode.

Šole, vrtci, univerze in Doževa palača v Benetkah ostajajo zaprte. Zaprli so tudi dostop do Markovega trga, ki je kot ena najnižjih točk v laguni močno poplavljen. V noči na sredo so izmerili rekordnih 187 centimetrov nad običajno gladino morja, kar je največ v več kot 50 letih. To hkrati pomeni, da je bilo poplavljenih več kot 90 odstotkov Benetk.

"20 centimetrov višja gladina je naredila razliko in uničila Benetke. Upam, da nas bo Sveti Marko (zaščitnik Benetk, op. a.) zaščitil. Vajeni smo pogostih poplav, ampak tokrat je drugače," je dejal župan Luigi Brugnaro. Dodal je, da škodo ocenjujejo na milijardo evrov.

V znamenitem mestu razglasili izredne razmere

Na seji italijanske vlade so v četrtek zvečer razglasili izredne razmere za Benetke, kar pomeni takojšnjo sprostitev sredstev za odstranjevanje škode po poplavah. Premier Giuseppe Conte je povedal, da bo vlada za to namenila 20 milijonov evrov. Zasebniki naj bi tako dobili do pet tisoč, podjetniki pa do 20 tisoč evrov takojšnje pomoči. Pri večjih škodah in podrobni oceni škode namerava država nameniti še dodatna sredstva.

Poleg tega so v Italiji začeli zbirati prostovoljne prispevke za financiranje škode v Benetkah. Italijanska veleposlaništva in konzulati v tujini bodo začeli z ustreznimi akcijami, je napovedal zunanji minister Luigi Di Maio. Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je ob tem večja mesta po svetu pozval, naj podprejo Benetke s prostovoljnimi prispevki.

Zaradi visokih vetrov je morje doseglo višino 187 centimetrov, kar je najvišja zabeležena raven morja po letu 1966.  | Foto: Reuters Zaradi visokih vetrov je morje doseglo višino 187 centimetrov, kar je najvišja zabeležena raven morja po letu 1966. Foto: Reuters

Območje je danes obiskal tudi vodja opozicijske Lige Matteo Salvini in vlado v Rimu pozval, naj čimprej dokonča projekt zaščitnih pregrad Mose, ki naj bi ubranile beneško laguno pred poplavami. "Benetke kričijo na pomoč. Mose moramo končno dokončati," je dejal Salvini v gumijastih škornjih med prečkanjem Markovega trga.

Ministrica za infrastrukturo Paola De Micheli je medtem dejala, da je za dokončanje tega sistema zaščitnih zapornic, ki bi se ob naraščanju gladine morja avtomatično dvignile na treh vhodih v laguno, potrebnih še okoli 400 milijonov evrov. Sistem bi sicer lahko dokončali že prihodnje leto, je napovedala.

Položaj še ne bo kmalu izboljšal

Projekt, ki je vreden okoli 5,5 milijarde evrov, bi sicer moral biti dokončan že leta 2017, a je leta 2014 zastal zaradi nasprotovanja dela politike in velikega korupcijskega škandala. Zaradi te afere so tudi zaprli tedanjega beneškega župana Giorgia Orsonija

Zaradi poplav ne trpijo le Benetke, ampak praktično celotna italijanska severna obala ob Jadranu. Morje poplavlja tudi Gradež, kjer so središče mesta zaprli za promet. V manjšem obsegu morje poplavlja tudi Trst in Milje, je pa plimovanje danes manj izrazito kot v noči na sredo. Položaj pa se še ne bo prav kmalu izboljšal, opozarjajo meteorologi, ki konec tedna za območje celotne Italije že napovedujejo nova neurja in obilne padavine.

Ne spreglejte