Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 11. 2019,
11.55

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

1

Natisni članek

Italija Guiseppe Conte poplave Benetke

Četrtek, 14. 11. 2019, 11.55

4 leta, 5 mesecev

Benetke trepetajo pred novo vodno katastrofo #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

1

V Benetkah se danes pripravljajo na novo visoko plimovanje, medtem ko je italijanska vlada razglasila izredne razmere za mesto na vodi, ki ga je ta teden prizadela rekordno visoka gladina morja. Oblasti bodo danes podale prvo oceno škode na kulturnih spomenikih, ki bi lahko znašala več sto milijonov evrov.

Prebivalce Benetk so danes prebudile sirene, ki opozarjajo pred novim visokim plimovanjem. Gladina morja naj bi danes zvečer po napovedih spet presegla 130 centimetrov, kar je dovolj, da bo mesto spet zalila voda. Župan Luigi Brugnaro je v sredo menil, da je verjetno nastala škoda več sto milijonov evrov. Številni muzeji tudi danes ostajajo zaprti za javnost.

Novice Obala pod vodo, včeraj druga najvišja plima v zadnjih 50 letih #foto #video

 

 

Vlada danes razglasila izredne razmere

V mestu je od srede zvečer tudi italijanski premier Giuseppe Conte, ki je poplave označil "za udarec v srce italijanske države". Po seji vlade je nato sporočil, da je vlada potrdila izredne razmere v Benetkah. Napovedal je, da bodo namenili okoli 20 milijonov evrov za najnujnejše intervencije v podporo mestu in prebivalcem.

Tamkajšnje oblasti so v prvih odzivih podprle čimprejšnjo gradnjo zaščitnega jeza, znanega po kratici Mose, ki naj bi ga sestavljalo 78 pregrad, širokih 20 metrov in visokih 28 metrov, nameščene pa bodo na morsko dno.

Fotogalerija
1 / 6
Benetke pod vodo
Novice Naraslo morje poplavilo tudi Benetke, umrli dve osebi #foto #video

Pod vodo je bilo 80 odstotkov mesta

V Benetkah, kjer živi okoli 50 tisoč ljudi, letno pa jih obišče okoli 36 milijonov turistov, so v torek zvečer zabeležili eno od najvišjih gladin morja v mestu v zadnjih 50 letih, 187 centimetrov. Pod vodo je bilo 80 odstotkov mesta. Voda je vdrla v številne zgradbe, tudi Baziliko svetega Marka. Zaradi močnih sunkov vetra je ponoči s privezov pometalo gondole in čolne.

Ne spreglejte