SiolNET. Novice Svet
1,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Naraslo morje poplavilo tudi Benetke, umrli dve osebi #foto #video

1,44

termometer

Plimovanje Jadranskega morja je preteklo noč povzročilo težave na italijanski obali. Italijanski mediji poročajo o močnem dežju, neprestanih sunkih burje ter poplavljenih obalnih predelih mest. V Benetkah so ponoči izmerili rekordno visoko gladino morja, dve osebi sta umrli. Predsednik Benečije Luca Zaia govori o "apokaliptičnem uničenju" Benetk. V nekaterih delih Avstrije medtem težave povzroča novozapadli sneg.

V Benetkah vladajo izredne razmere. Že v torek zvečer malo pred 23. uro so zabeležili eno najvišjih gladin morja v mestu, 187 centimetrov. Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, so najvišjo gladino morja sicer zabeležili leta 1966 – 194 centimetrov.

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6
Poplave v Piranu Novice Obala pod vodo, včeraj druga najvišja plima v zadnjih 50 letih #foto #video

Voda zalila Baziliko svetega Marka, veter pometal gondole s privezov

Visoka voda je poškodovala tudi Baziliko svetega Marka. Ansa navaja informacije občinske policije, da je voda v baziliki segala 110 centimetrov visoko in med drugim zalila tamkajšnjo kripto. V baziliki so poškodovani zidovi, ogroženi so dragoceni mozaiki.

Voda je vdrla tudi v znamenito beneško operno hišo La Fenice. Zaradi napake na električni napeljavi je ponoči zagorelo v enem od beneških muzejev, Museo di Ca'Pesaro. Iz Benetk poročajo tudi o gondolah in čolnih, ki jih je okoli polnoči močan veter s sunki do sto kilometrov na uro pometal s privezov.

"Gre za popolno, apokaliptično uničenje, ne pretiravam. 80 odstotkov mesta je pod vodo. Škoda je nepredstavljiva in strah vzbujajoča," je danes dejal predsednik pokrajine Benečija Zaia v pogovoru za eno od italijanskih televizij.

Narasla voda je poškodovala tudi znamenito Baziliko svetega Marka. Narasla voda je poškodovala tudi znamenito Baziliko svetega Marka. Foto: Reuters

Beneški župan Luigi Brugnaro ocenjuje, da je v mestu pod Unescovo zaščito nastalo za več sto milijonov evrov škode. "Benetke so na kolenih," je zapisal na družbenem omrežju Twitter. "Potrebujemo pomoč, da bomo prestali te težke dni, ki nas postavljajo pred hudo preizkušnjo," je še tvitnil. Kasneje je izrazil prepričanje, da gre za posledico podnebnih sprememb.

Italijanska vlada je že izrazila pripravljenost pomagati Benetkam. V mestu še danes pričakujejo premierja Giuseppeja Conteja, ki naj bi v Benetkah tudi prenočil. Predsednik države Sergio Mattarella pa je po telefonu poklical beneškega župana, ki ga je seznanil z razmerami.

Župan je pozval vlado k dokončanju izgradnje zaščitnega jezu pred Benetkami, ki naj bi mesto obvaroval pred poplavami. Zaščitni jez, znan po kratici Mose, naj bi sestavljalo 78 pregrad, širokih 20 in visokih 28 metrov, nameščene pa bodo na morsko dno.

Preteklo noč sta v mestu ob laguni umrli dve osebi; med drugim je na beneškem otoku Pellestrina 87-letnik umrl zaradi udara elektrike, ko je skušal zagnati električne črpalke, da bi črpal vodo iz svojega zalitega stanovanja. Tudi drugo žrtev so našli mrtvo na njenem domu, po navedbah Anse pa je najverjetneje umrla naravne smrti.

V Benetkah mirno

Sicer pa je v živahnih Benetkah danes zelo mirno. Obratuje le nekaj plovil za prevoz po mestu, na ulicah je videti le malo prebivalcev in turistov. Šole in vrtci v mestu so danes zaprti, ne obratujejo niti gostinski lokali, prodajalne spominkov in butiki na Markovem trgu in v njegovi okolici. V Benetkah imajo danes tudi precej težav pri oskrbi z elektriko in pri telekomunikacijskih povezavah.

Mestne oblasti pozivajo turiste, naj ne prihajajo v mesto iz radovednosti, saj so Benetke zaradi ujme že preobremenjene. Po navedbah predsednika Benečije je opustošena tudi plaža v kraju Caorle blizu Benetk.

1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9
Neurje v Istri Novice Huda ura na Hrvaškem: barke prineslo v prostore gostinskih lokalov #video

Za Trst in okolico razglasili oranžno stopnjo ogroženosti

V Trstu in okoliških krajih je zaradi plimovanja morja voda zalila vse obalne predele in nekatere ceste. Pod vodo so Trg Unita in območje Ponterossa. V Gradežu so zaradi visoke vode danes zaprte šole in tudi promet v mestu.

Na družbenih omrežjih je mogoče videti nočne posnetke iz obmejnih Milj, kako odrasla ženska stoji sredi trga, gladina morja pa ji sega do pasu. Voda je zalila številne lokale v zgodovinskem središču kraja. 

V Benetkah so valovi iz privezov pometali tudi številne gondole. V Benetkah so valovi iz privezov pometali tudi številne gondole. Foto: Reuters

Slabo vreme je sicer prizadelo tudi jug Italije. V zgodovinskem mestu Matera v pokrajini Bazilikata, ki je tudi prestolnica kulture 2019, so se antične ulice spremenile v deroče potoke, ki so za sabo pustili blato in ruševine. Na zahodni italijanski obali medtem še ocenjujejo škodo, ki jo je povzročil močan jugo. Območna civilna zaščita je za Trst in okolico razglasila tudi oranžno stopnjo ogroženosti.

V Avstriji težave povzroča sneg

V Avstriji je medtem kar nekaj težav povzročilo močno sneženje. Na Vzhodnem Tirolskem so se pod težo snega lomila drevesa, ki so poškodovala električno napeljavo in ovirala promet. Brez elektrike je ostalo okoli 2.500 gospodinjstev v desetih občinah, med drugim vsa gospodinjstva v dolini Villgratental. O izpadih elektrike so poročali še z Solnograškega, avstrijske Štajerske in avstrijske Koroške, kjer je brez elektrike ostalo več kot štiri tisoč gospodinjstev.

Na jugu Solnograške je sneg povzročal težave predvsem v prometu. Med drugim so podrta drevesa ovirala promet na regionalnih cestah. Na turski avtocesti je obtičalo več tovornjakov, kar je potem oviralo cestne službe pri čiščenju cestišča. Zaradi omenjenih težav je bil več ur zaprt tunel Katschberg, ki pa je zdaj spet odprt.

Zaradi grožnje, da bi se podprla drevesa, so več cest zaprli tudi na avstrijskem Koroškem. Ponekod je obvezna uporaba verig. V omenjeni zvezni deželi je zaradi zimskih razmer ostalo zaprtih enajst šol.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin