Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 7. 2023,
6.48

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,62

Natisni članek

spopadi vojska Rusija vojna Ukrajina

Petek, 28. 7. 2023, 6.48

9 mesecev, 1 teden

520. dan vojne v Ukrajini

Putin: Proučujemo afriške predloge za končanje konflikta v Ukrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,62
Vladimir Putin | Predsednik Zimbabveja sicer že dolgo krivi sankcije za gospodarske težave svoje države. "Žrtve sankcij morajo sodelovati," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal ob prevzemu ruskega helikopterja. | Foto Reuters

Predsednik Zimbabveja sicer že dolgo krivi sankcije za gospodarske težave svoje države. "Žrtve sankcij morajo sodelovati," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal ob prevzemu ruskega helikopterja.

Foto: Reuters

Rusija spoštuje in podrobno proučuje predloge nekaterih afriških voditeljev za končanje konflikta v Ukrajini, je danes ob drugem dnevu rusko-afriškega vrha v Sankt Peterburgu izjavil ruski predsednik Vladimir Putin. V četrtek je naznanil, da bo Rusija okrepila dobavo žita v Afriko in šestim državam brezplačno zagotovila do 50 tisoč ton žita.

Poudarki dneva: 

16.01 Nekdanji ameriški diplomat o domnevnih pogovorih med ZDA in Rusijo

11.55 Putin: Rusija proučuje afriške predloge za končanje konflikta v Ukrajini
10.12 Moskva in Kijev z nasprotujočimi si trditvami o uspehu ukrajinske protiofenzive
7.14 Rusija naj bi preprečila napad z droni na Moskvo
6.45 Ameriški obveščevalci: Ta država je oslabila učinek zahodnih sankcij na Rusijo

16.01 Nekdanji ameriški diplomat o domnevnih pogovorih med ZDA in Rusijo

Kot je za časnik Moscow Times (to je ruski časnik, ki ima sedež v Amsterdamu na Nizozemskem) dejal neimenovani nekdanji ameriški vladni uradnik, se nadaljujejo diplomatski pogovori med nekdanjimi visokimi ameriškimi uradniki in ruskimi uradniki iz Kremlja (o teh pogovorih je nedavno prvi poročal ameriški medij NBC).

Pogovori med ameriško in rusko stranjo so vsaj dvakrat na mesec, pogosto prek spleta, je nekdanji vladni uradnik povedal za Moscow Times. V pogovorih po njegovih besedah tudi sam sodeluje: "Vsaj vsake tri mesece obiščem Moskvo."

Srečanja bi ameriški strani omogočila, da bi vsaj malo bolje razumela, kaj ima rusko vodstvo v mislih. "Dobili smo nekaj vpogleda v razmišljanje Kremlja, vendar ne toliko, kot bi si želeli," je dejal. Z njegovega vidika je največja težava v tem, da Rusi ne znajo natančno formulirati, kaj hočejo in potrebujejo.

"Ne znajo definirati zmage ali poraza. Pravzaprav nekatere elite, s katerimi smo govorili, že od začetka niso želele vojne in so celo trdile, da je bila to popolna napaka," je nekdanji ameriški uradnik povedal za Moscow Times. Zdaj pa je država v vojni – ponižujoč poraz za njegove ruske sogovornike ni sprejemljiv.

Se pa zdi, da je stališče ruskih sogovornikov precej jasnejše v zvezi s polotokom Krim, ki ga nadzira Moskva: "Če bi Rusija mislila, da lahko izgubi Krim, bi se skoraj zagotovo zatekla k uporabi taktičnega jedrskega orožja," je dejal nekdanji vladni uradnik za Moscow Times.

Glede (domnevnih) pogovorov med Washingtonom in Moskvo je ameriški diplomat še dejal: "To ne pomeni, da Ukrajino ali Evropo puščamo na cedilu. Želimo le najti način zagotovitev neodvisnosti Ukrajine, hkrati pa Rusijo vrniti kot bolj kreativnega igralca v evropski varnosti."

11.55 Putin: Rusija proučuje afriške predloge za končanje konflikta v Ukrajini

Rusija, ki je od začetka invazije na Ukrajino v mednarodnem prostoru postala nekoliko izolirana, si trenutno prizadeva okrepiti odnose z afriškimi državami. V luči tega v Sankt Peterburgu poteka dvodnevni rusko-afriški vrh, ki se ga po navedbah Kremlja udeležujejo predstavniki 49 od 54 afriških držav, od tega 17 voditeljev držav ali vlad.

Putin je ob prvem dnevu vrha v četrtek obljubil, da bo Burkina Fasu, Zimbabveju, Maliju, Somaliji, Srednjeafriški republiki in Eritreji brezplačno zagotovil do 50 tisoč ton žita. Zavrnil je vrnitev Rusije k sporazumu o izvozu žita, od katerega je odstopila, in vztrajal, da se bodo usmerili k "pravičnejšemu sistemu razdeljevanja virov".

Ob tem je Putin zimbabvejskemu kolegu Emmersonu Mnangagwi, ki se prav tako udeležuje vrha v Sankt Peterburgu, podaril predsedniški helikopter, je v četrtek na družbenih omrežjih zapisalo zimbabvejsko ministrstvo za informiranje.

Ob tem je objavilo fotografije Mnangagwe, ki se sprehaja po stopnicah helikopterja in sedi v kabini pred mizo s kozarci belega vina in skledo sadja. "Ta ptica bo kmalu krasila naše nebo," je na Twitterju zapisal tiskovni predstavnik vlade.

Podobno kot Rusija je tudi Zimbabve že dlje časa tarča sankcij ZDA in Evrope zaradi korupcije in kršenja človekovih pravic. V državi bodo prihodnji mesec potekale predsedniške volitve, na katerih se bo 80-letni Mnangagwa potegoval za nov mandat.

10.12 Moskva in Kijev z nasprotujočimi si trditvami o uspehu ukrajinske protiofenzive

"Vsi poskusi protiofenzive so bili ustavljeni, sovražnik pa je bil potisnjen nazaj z velikimi izgubami," je Putin izjavil v četrtek ob robu rusko-afriškega vrha v Sankt Peterburgu. Potrdil je nedavna poročila, da naj bi se ukrajinski napadi v zadnjih dneh znatno okrepili in da naj bi Kijev v spopade napotil tudi rezerviste.

Poudaril je, da naj bi Ukrajina v zadnjih 24 urah izgubila desetkrat več vojakov kot Rusija, in sicer okoli 200. Ob tem je dodal, da je bilo uničenih okoli 60 odstotkov oklepnikov, uporabljenih v napadih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Čeprav Kijev glede morebitnega stopnjevanja spopadov še ni podal nobenih izjav, pa so o tem spregovorili nekateri ameriški uradniki. Ti trdijo, da Kijev stopnjuje svojo protiofenzivo in pospešuje napotitev dodatnih vojakov na južno fronto, kar naj bi pomenilo, da so prepoznali morebitne šibke točke v ruskih obrambnih linijah, poroča CNN.

Ukrajinska vojska je medtem v posnetku, ki ga je objavil predsednik Volodimir Zelenski, potrdila, da je dosegla določene uspehe na jugovzhodu države, poroča britanski BBC.

Med drugim naj bi zavzela vas Staromajorske, ki jo ruski vojaški blogerji ocenjujejo kot ključno rusko postojanko v regiji, in napredovala južno od mesta Bahmut. Ukrajinske sile naj bi zdaj utrjevale svoje položaje.

Tudi vodja proruskih oblasti v regiji Zaporožje Vladimir Rogov je potrdil ukrajinske uspehe, in sicer na treh delih fronte v Zaporožju. "Začel se je drugi val ukrajinske protiofenzive na fronti v Zaporožju. Ukrajinskim silam se je uspelo prebiti zaradi več napadov z več kot sto oklepnimi vozili," je dejal.

Pri tem je pojasnil, da ruske sile uporabljajo svoj celoten arzenal, da bi odvrnile ukrajinske enote, ki naj bi bile opremljene in izurjene s pomočjo Zahoda. "Borci teh brigad so bili izurjeni v tujini, same brigade pa so opremljene z zahodno vojaško opremo, vključno s tanki leopard," je dodal Rogov.

7.14 Rusija naj bi preprečila napad z droni na Moskvo

Obrambno ministrstvo v Moskvi je danes sporočilo, da je ruska zračna obramba ponoči preprečila ukrajinski napad z brezpilotnimi letalniki v moskovski regiji, poročajo tuje tiskovne agencije. Dodali so, da ni bilo žrtev ali škode. To je bil že drugi primer tovrstnega napada v tem tednu.

Moskovski župan Sergej Sobjanin je na Telegramu prav tako objavil sporočilo o preprečenem napadu na moskovsko regijo, vendar ni navedel lokacije.

Do napada je prišlo le nekaj dni po tem, ko so v Kijevu v ponedeljek objavili trditve o napadu z brezpilotnima letalnikoma na Moskvo. Eden od dronov je strmoglavil v bližini ministrstva za obrambo v središču ruske prestolnice, drugi pa je zadel poslovno stavbo v južnem delu mesta.

Ruska prestolnica Moskva z okolico, ki leži približno 500 kilometrov od ukrajinske meje, je bila od začetka vojne v Ukrajini februarja 2022 redko tarča ukrajinskih napadov, vendar so ti v zadnjem času vse pogostejši.

V začetku maja sta bila dva brezpilotna letalnika sestreljena nad Kremljem, nedolgo zatem pa so ukrajinski droni zadeli več stolpnic v Moskvi. V začetku tega meseca je Rusija sporočila tudi, da je sestrelila pet ukrajinskih dronov, ki so motili delovanje moskovskega mednarodnega letališča Vnukovo.

6.45 Ameriški obveščevalci: Ta država je oslabila učinek zahodnih sankcij na Rusijo 

Peking je "vzpostavil različne mehanizme gospodarske pomoči, ki slabijo učinek sankcij in nadzor izvoza", dodaja isti vir. Kitajska je povečala uvoz energentov iz Rusije ter zagotovila zabojnike in zavarovalne pogodbe za prevoz surove nafte, povečalo se je tudi trgovanje z juanom, kitajsko valuto, kar je eden od načinov za izogibanje mednarodnemu finančnemu sistemu.

Peking naj bi Moskvi pred kratkim verjetno poslal tudi opremo, ki bi jo lahko uporabljali tako v civilne kot vojaške namene in je bila uporabljena v Ukrajini, čeprav je "težko določiti obseg pomoči", ki jo pošilja Kitajska.

Zahodne sankcije vključujejo zamrznitev sredstev in računov ruske centralne banke. Gospodarske sankcije vključujejo omejevanje ruskega uvoza in izvoza. 

Jevgenij Prigožin
Novice Šefa Wagnerja opazili v Sankt Peterburgu
Reka Oskil
Novice To je ukrajinska reka, do katere se želijo prebiti Rusi
Jurij Aristov, ukrajinski poslanec
Novice Ukrajinski poslanec hlinil bolezen, da bi dopustoval na Maldivih
Vladimir Putin
Novice Poročila o pomembnem preboju na južni fronti
ruska mornarica, rakete
Novice Rusija: Ukrajinci so napadli našo črnomorsko floto, vendar ...
Shaman
Novice Kdo je svetlolasec, ki ga je vzljubil Vladimir Putin
Ne spreglejte