Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 7. 2023,
7.50

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,05

Natisni članek

Moskva Kijev vojna Rusija Ukrajina

Torek, 25. 7. 2023, 7.50

9 mesecev, 1 teden

517. dan vojne v Ukrajini

Rusija: Ukrajinci so napadli našo črnomorsko floto, vendar ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,05
ruska mornarica, rakete | Obe sovražni plovili smo uničili, so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva.  | Foto Reuters

Obe sovražni plovili smo uničili, so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva.

Foto: Reuters

Strokovnjaki Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) so v ponedeljek potrdili prisotnost min v okolici ukrajinske jedrske elektrarne v Zaporožju, ki jo trenutno zasedajo ruske sile. Po njihovih prvotnih ocenah morebitna detonacija min ne bi smela vplivati na jedrsko varnost in delovanje nuklearke. Na ruskem obrambnem ministrstvu trdijo, da so uničili dve ukrajinski plovili brez posadke, ki sta poskušali napasti eno od patruljnih ladij črnomorske flote. Medtem je moldavsko zunanje ministrstvo zaradi domnevnega vohunjenja Moskve danes na pogovor poklicalo ruskega veleposlanika v tej državi. 

Pregled pomembnejših dogodkov dneva: 

19.19 
Moldavija zaradi domnevnega vohunjenja poklicala na pogovor ruskega veleposlanika
19:13 Španija: Tanki leopard 2 so na poti v Ukrajino
18.38 Putin namerava oktobra obiskati Kitajsko
17.43 Moskva in Kijev poročata o manjših premikih fronte v Ukrajini
14.41 Ruska duma podprla zakon o zvišanju starosti za obvezno služenje vojaškega roka
12.00 Ukrajinci napadli ladjo ruske črnomorske flote 
9.20 Mine v okolici jedrske elektrarne v Zaporožju
7.30 Nov zračni napad na Kijev 

19.19 Moldavija zaradi domnevnega vohunjenja poklicala na pogovor ruskega veleposlanika

Moldavsko zunanje ministrstvo je zaradi domnevnega vohunjenja Moskve danes na pogovor poklicalo ruskega veleposlanika v tej državi. Po poročanju medijev naj bi bila na strehi ruskega veleposlaništva v Kišinjovu nameščena oprema, ki bi bila lahko uporabljena za vohunjenje. Moldavsko ministrstvo od ruske strani pričakuje pojasnila.

"Veleposlanik Ruske federacije v Kišinjovu je poklican na ministrstvo za zunanje zadeve, da pojasni nastali položaj," je na Telegramu zapisalo moldavsko zunanje ministrstvo.

"Vohunjenje ali tuje vmešavanje v notranje zadeve Moldavije, kar predstavlja neposreden izziv za suverenost in nacionalno varnost države, je absolutno nesprejemljivo," je še sporočilo zunanje ministrstvo.

Neodvisni spletni portal The Insider in moldavski mediji so v ponedeljek poročali, da so ruski obveščevalci domnevno nezakonito prisluškovali s strehe ruskega veleposlaništva v prestolnici Kišinjov.

Novinarji so po lastnih navedbah na sporne ruske dejavnosti posumili zaradi velikega števila anten in drugih sprejemnikov signala na strehi veleposlaništva. Skupaj so našteli 28 satelitskih krožnikov in drugih naprav, ki naj bi bile sposobne prestreči vse vrste signalov, vključno s klici mobilnih telefonov in internetnimi podatki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju Insiderja naprave vzdržujejo uslužbenci ruske vojaške obveščevalne službe GRU in ruske zunanje obveščevalne službe SVR. Nekatere agente je bilo mogoče identificirati po delu na strehi, še navaja dpa.

Ruski diplomatski objekti v Evropi imajo že dolgo uveljavljen sloves "vohunskih gnezd". Podoben način delovanja so odkrili že na strehah ruskih diplomatskih poslopij v Varšavi in Bruslju.

Razmere v Moldaviji so že dlje časa politično napete, z globokimi delitvami med proevropskimi in proruskimi političnimi skupinami ob ponavljajočih se poskusih Rusije, da bi tam izvajala vpliv, še dodaja dpa.

19:13 Španija: Tanki leopard 2 so na poti v Ukrajino

Španija je sporočila, da je paket vojaške pomoči, vključno s tanki leopard 2, na poti v Ukrajino. Pošiljka je zapustila pristanišče Santander v Kantabriji in bi morala v Ukrajino prispeti v začetku avgusta, je sporočilo špansko obrambno ministrstvo. Vojaška pošiljka vključuje: štiri tanke leopard 2A4, 10 oklepnih transporterjev M-113, 10 tovornih vozil, eno oklepno večnamensko vozilo in pet reševalnih vozil. Kot je znano, je Španija prvih šest tankov leopard 2 v Ukrajino poslala konec aprila letos.

18.38 Putin namerava oktobra obiskati Kitajsko

Ruski predsednik Vladimir Putin namerava na povabilo svojega kolega Ši Džinpinga oktobra obiskati Kitajsko, saj želi Rusija okrepiti vezi z eno svojih najtesnejših zaveznic, so danes sporočili iz Kremlja.

"Znano je, da smo prejeli vabilo in da nameravamo iti na Kitajsko, ko bo oktobra potekal forum v okviru pobude Pas in cesta," je dejal svetovalec ruskega predsednika za mednarodne zadeve Jurij Ušakov, poročanje ruskih tiskovnih agencij povzema francoska tiskovna agencija AFP.

To bi bilo prvo potovanje Putina na Kitajsko po začetku ruske invazije na Ukrajino 24. februarja lani. Putin je Kitajsko nazadnje obiskal leta 2022, ko se je udeležil otvoritvene slovesnosti zimskih olimpijskih iger v Pekingu. Udeležil se je tudi prvih dveh forumov v okviru pobude Pas in cesta, ki sta potekala na Kitajskem v letih 2017 in 2019.

Kitajski predsednik Ši Džinping je marca obiskal Moskvo in izjavil, da odnosi med državama vstopajo v novo obdobje.

Kitajska in Rusija sta strateški zaveznici, pri čemer obe strani pogosto poudarjata svoje partnerstvo brez meja ter sodelovanje na gospodarskem in vojaškem področju.

Njune vezi so postale še tesnejše, potem ko je Rusija februarja lani začela invazijo v Ukrajini in so sledile gospodarske sankcije Zahoda proti Moskvi. Peking ruske invazije na Ukrajino ni obsodil.

Kin Gang
Novice Odstavili kitajskega zunanjega ministra Kin Ganga

17.43 Moskva in Kijev poročata o manjših premikih fronte v Ukrajini

Moskva in Kijev sta danes poročala o manjših premikih fronte v vzhodni in južni Ukrajini. Medtem ko naj bi ruska vojska napredovala v smeri pomembnega železniškega križišča Liman, so ukrajinske sile domnevno osvojile nazaj nekaj ozemlja pri Bahmutu in napredovale proti jugu, kjer poskušajo doseči za zdaj še zelo oddaljeni Berdjansk.

Rusko obrambno ministrstvo trdi, da so njihove sile na skrajnem severu regije Doneck vzdolž štirikilometrskega pasu fronte prodrle do dva kilometra v globino, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Liman je pod nadzorom Ukrajine od osvoboditve oktobra lani.

Vodja proruskih oblasti v regiji Doneck Denis Pušilin je za rusko televizijo poročal tudi o manjših uspehih pri Avdijivki, sicer pa dejal, da fronta ostaja nespremenjena, na svoji spletni strani navaja ruska tiskovna agencija Tass.

Rusija bi lahko s pritiskom v smeri regije Harkov prisilila Ukrajino v premestitev določenih enot, ki v okviru protiofenzive poskušajo prebiti skozi rusko obrambo v Bahmutu in na južnem bojišču regij Doneck in Zaporožje.

Ukrajinska vojska poskuša na jugu napredovati v smeri Melitopola in Berdjanska, pri čemer pa beleži le omejene uspehe, navaja ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Ukrajina je svojo protiofenzivo sprožila v začetku junija. Da ukrajinske sile napredujejo počasneje, kot bi si želeli, je nedavno priznal tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

14.41 Ruska duma podprla zakon o zvišanju starosti za obvezno služenje vojaškega roka

Poslanci ruske dume so danes potrdili zakon, ki zvišuje najvišjo starostno mejo za obvezno služenje vojaškega roka. S 1. januarjem 2024 bodo tako na služenje vojaškega roka vpoklicani državljani, stari od 18 do 30 let. Pred tem je bilo enoletno služenje vojaškega roka obvezno za moške, stare od 18 do 27 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do potrditve zakona v dumi prihaja le dan potem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin podpisal zakon o zvišanju najvišje starosti za vpoklic vojaških rezervistov. Z zakonom se je starostna meja vsem zvišala za pet let. Vojaki bodo tako lahko v službo vpoklicani do 55. leta starosti, častniki do 60., višji častniki do 65. in generali do 70. leta starosti.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je že lani nakazal, da bi lahko prišlo do sprememb na tem področju. Takrat so v Moskvi razmišljali o dvigu tako najnižje kot najvišje starosti nabornikov, s čimer bi po nekaterih ocenah število pripadnikov ruskih oboroženih sil s sedanjih 1,15 milijona dvignili na 1,5 milijona.

12.00 Ukrajinci napadli ladjo ruske črnomorske flote 

Na ruskem obrambnem ministrstvu trdijo, da so uničili dve ukrajinski plovili brez posadke, ki sta poskušali napasti eno od patruljnih ladij črnomorske flote.

"Oborožene sile Ukrajine so z dvema brezpilotnima čolnoma neuspešno poskušale napasti patruljno ladjo Črnomorske flote Sergej Kotov, ki opravlja naloge nadzora plovbe v jugozahodnem delu Črnega morja. Obe sovražni plovili smo uničili na razdaljah tisoč metrov in 800 metrov. Žrtev ni bilo," so sporočili z ministrstva.

9.20 Mine v okolici jedrske elektrarne v Zaporožju

Po navedbah generalnega direktorja IAEA Rafaela Grossija so strokovnjaki mine v okolici nuklearke opazili med nedeljskim inšpekcijskim pregledom. Te so postavljene na območjih, do katerih osebje nuklearke nima dostopa, je dejal ter dodal, da po prvotnih ocenah IAEA morebitna detonacija min ne bi smela vplivati na jedrsko varnost in delovanje nuklearke.

Ob tem je opozoril, da nameščanje min v okolici elektrarne ni v skladu z varnostnimi standardi IAEA in smernicami za jedrsko varnost ter ustvarja dodaten psihološki pritisk na osebje jedrske elektrarne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Strokovnjaki IAEA so že v začetku meseca opravili pregled dela nuklearke, a kot so takrat sporočili, niso opazili vidnih znakov min ali eksploziva. Ukrajina je sicer takrat opozorila, da naj bi Rusija na strehi tretjega in četrtega reaktorja nuklearke "namestila predmete, podobne eksplozivu". Uslužbenec ruske jedrske agencije Rosatom Renat Karčaja je nato obtožil Kijev, da pripravlja napad na jedrsko elektrarno z orožjem dolgega dosega in brezpilotnimi letalniki.

7.30 Nov zračni napad na Kijev 

Kmalu po polnoči so se v Kijevu znova oglasile sirene za alarm za zračni napad. 

Glavno mesto Ukrajine je bilo tarča brezpilotnih letal iranske izdelave, ki pa so jih sestrelili ukrajinski sistemi protiletalske obrambe, je za Telegram povedal Sergej Popko, vodja kijevske vojaške uprave.

Obvestila še zbirajo, žrtev ali večje gmotne škode za zdaj ni, poroča Reuters. Zračne sile so izdale opozorilo pred zračnimi napadi za vzhodno in jugovzhodno regijo, saj obstaja nova grožnja napadov z balističnim orožjem na omenjenih območjih, je še razvidno iz njihove objave na Telegramu.

Shaman
Novice Kdo je svetlolasec, ki ga je vzljubil Vladimir Putin
napad na Moskvo
Novice Moskovski župan: Mesto so zadeli trije droni #video
evakuacija Ukrajinci
Novice Znan podatek o številu Ukrajincev, ki so se priselili v Slovenijo
Vojna
Novice Ameriški vojaški inštitut: Ukrajinska "ognjena pest" uničuje rusko vojsko
Ukrajina
Novice Moskva: Na jugu Ukrajine ubit ruski vojni dopisnik
Ne spreglejte