Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 7. 2023,
6.23

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

Natisni članek

droni Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 24. 7. 2023, 6.23

8 mesecev

516. DAN VOJNE V UKRAJINI

Moskovski župan: Mesto so zadeli trije droni #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

Da namerava Rusija še naprej krepiti vojaške napade na Ukrajino, je razvidno tudi iz danes podpisanega zakona o zvišanju najvišje starosti za vpoklic vojaških rezervistov. Ruski predsednik Vladimir Putin je s podpisom zakona starostno mejo za vpoklic vsem zvišal za pet let. Delni mobilizaciji, ki jo je odredil lani jeseni, je sledil beg številnih Rusov v tujino.

Pomembnejši dogodki dneva:
20.50 
V ruskem napadu v regiji Doneck umrl otrok, šest ranjenih
19.35 Putin podpisal zakon o prepovedi spremembe spola
18.15 Politico: Kitajska na skrivaj pošilja vojaško opremo Rusiji
15.47 Moskovski župan: mesto so zadeli trije droni 
13.44 Putin zvišal najvišjo starost za vpoklic rezervistov
12.56 Ukrajinski droni na Krimu zadeli skladišče streliva
11.41 Ukrajina: Zavzemamo ozemlje na jugu, na vzhodu divjajo ogorčeni spopadi
10.14 Na Zahodu nepriljubljen ruski Bolšoj teater gre na prvo turnejo po covidu
10.07 Šef Wagnerja je registriral novo podjetje v Belorusiji
7.41 Nov napad na Odeso
6.29 Moskva odbila napad dveh ukrajinskih dronov, poročajo ruske agencije

20.50 V ruskem napadu v regiji Doneck umrl otrok, šest ranjenih

V ruskem raketnem napadu na mesto Kostiantinivka na vzhodu Ukrajine je bil danes ubit otrok, še šest ljudi pa je bilo ranjenih, je na Telegramu zapisal guverner regije Doneck Pavlo Kirilenko. Kot je še dodal, so ruske sile v napadu uporabile rakete smerč, ciljale pa naj bi na lokalni ribnik v parku, kjer so počivali ljudje.

Kirilenko je prav tako sporočil, da so bili med ranjenimi tudi trije otroci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je invazijo na Ukrajino začela februarja lani. Vselej trdi, da so tarča napadov njenih sil samo vojaški cilji, vendar je invazija doslej zahtevala že številne žrtve med civilisti.

19.35 Putin podpisal zakon o prepovedi spremembe spola

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes podpisal zakon, ki prepoveduje kirurške in pravne spremembe spola. Državljanom, ki so si že spremenili spol, pa prepoveduje posvojitev otrok in razveljavlja njihove zakonske zveze. Še vedno pa bodo dovoljeni kirurški posegi zaradi deformacije spolnih organov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zdravniki opozarjajo, da bo zakon nekaterim onemogočil dostop do potrebne zdravstvene pomoči, aktivisti za človekove pravice pa se bojijo, da bo spodbudil porast sovraštva in nasilja v državi.

Poslanci dume oziroma spodnjega doma ruskega parlamenta so zakon potrdili že 14. julija. Takrat je predsednik dume Vjačeslav Volodin sprejetje zakona zagovarjal s tem, da bo zaščitil državljane, še zlasti otroke. Opozoril je tudi na po njegovih besedah naraščajoč trend spreminjanja spola v ZDA in poudaril, da to vodi v "degeneracijo države", kar pa je zanj nesprejemljivo.

V Rusiji se je pritisk na aktiviste skupnosti LGBTQ+ od začetka ruske agresije na Ukrajino še dodatno povečal. Vojno v Ukrajini pa ruske oblasti prikazujejo tudi kot eksistencialni boj proti "dekadentnemu" Zahodu.

18.15 Politico: Kitajska na skrivaj pošilja vojaško opremo Rusiji

Spletni portal Politico je objavil članek, v katerem razkriva skrite dobave vojaške opreme kitajskih podjetij ruski vojski. Gre predvsem za dobave neprebojnih jopičev, čelad in dronov, ki jih kitajska podjetja namenoma označujejo kot opremo za civilno rabo, čeprav gre v resnici za opremo, ki se nato znajde na bojišču. Čelade in jopiče na primer označujejo kot opremo za paintball, ta oprema pa je nato pred posrednikov dobavljena ruski vojski. Kitajska podjetja sicer to počno, da proti njim ne bi uvedli sankcij.

15.47 Moskovski župan: Mesto so zadeli trije droni

Moskovski župan Sergej Sobjanin je povedal, da so Moskvo zadeli trije droni. Dva sta zadela stavbi v središču mesta, zaradi česar je dalj časa bila zaprta avenija Likhachev, en dron pa naj bi padel na pokopališče. Napad z droni so Ukrajinci izvedli dan za tem, ko so Rusi uničili več stavb v pristaniškem mestu Odesa, med drugim tudi pravoslavno katedralo v zgodovinskem središču mesta, ki je na seznamu Unescove kulturne dediščine. V napadu na Odeso sta umrli dve osebi.

13.44 Putin zvišal najvišjo starost za vpoklic rezervistov

Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal zakon o zvišanju najvišje starosti za vpoklic vojaških rezervistov. Z zakonom se je tako starostna meja vsem zvišala za pet let, je razvidno iz današnje objave na spletnem portalu ruske vlade.

Vojaki bodo lahko v službo vpoklicani do 55. leta starosti, častniki do 60., višji častniki do 65. in generali do 70. leta starosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je že lani nakazal, da bi se lahko zgodile spremembe na tem področju. Takrat so v Moskvi razmišljali o dvigu tako najnižje kot najvišje starosti nabornikov, s čimer bi po nekaterih ocenah število pripadnikov ruskih oboroženih sil z zdajšnjih 1,15 milijona dvignili na 1,5 milijona.

Zaradi vojne v Ukrajini je Putin jeseni odredil delno vojaško mobilizacijo, s katero je vpoklical 300 tisoč rezervistov. Mobilizacija je razkrila resne pomanjkljivosti v ruski vojski, številni Rusi pa so se vojaški službi izognili z begom v tujino. Moskva odtlej zanika možnost nove mobilizacije.

12.56 Ukrajinski droni na Krimu zadeli skladišče streliva

Ukrajinski brezpilotni letalniki so na polotoku Krim, ki ga je Rusija nezakonito zasedla leta 2014, ponoči zadeli skladišče streliva, je danes sporočil proruski guverner Krima Sergej Aksjonov. Rusko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da so nad Krimom sestrelili 17 ukrajinskih brezpilotnih letalnikov.

Aksjonov je na družbenem omrežju Telegram pojasnil, da so droni zadeli skladišče streliva na območju mesta Džankoj na severovzhodu Krimskega polotoka. Žrtev ni bilo, so pa v radiju petih kilometrov preventivno evakuirali prebivalce, je sporočil po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Železniški in avtomobilski promet med Džankojem in regionalnim glavnim mestom Simferopolom so ustavili.

Kot pojasnjuje nemška tiskovna agencija dpa, imajo ruske okupacijske sile z juga Ukrajine na tem območju na Krimskem polotoku svoja oporišča in skladišča za oskrbo. Glavna oskrbovalna pot za ruske enote namreč poteka prav prek Krima.

Pred tem je na Krimu ukrajinska vojska z droni zadela že dve skladišči streliva, eno v osrednjem delu polotoka in eno na jugu, zaradi česar je bilo več dni slišati eksplozije. Ukrajinska vojska je potrdila, da stoji za obema napadoma.

11.41 Ukrajina: Zavzemamo ozemlje na jugu, na vzhodu divjajo ogorčeni spopadi

V preteklem tednu je ukrajinska vojska zavzela več kot 12 kvadratnih kilometrov ozemlja na jugu države, je povedala namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hanna Maliar.

"Zadnji napredek pomeni, da je Ukrajina od začetka protiofenzive prejšnji mesec ponovno zavzela več kot 192 kvadratnih kilometrov v južnem sektorju," je pojasnila. 

Dodala je, da ukrajinske sile še naprej napredujejo na več območjih proti mestoma Melitopol in Berdjansk ob Azovskem morju. Na vzhodu je glavno žarišče bojev v okolici Bahmuta. Rusija v rokah še vedno drži dele ozemlja v južni in vzhodni Ukrajini.

10.14 Na Zahodu nepriljubljen ruski Bolšoj teater gre na prvo turnejo po covidu

Baletni ansambel moskovskega Bolšoj teatra ta teden potuje v Peking v okviru mednarodne turneje, prve po pandemiji, ki ga tokrat ne bo popeljala na Zahod, saj tam zaradi ruske invazije na Ukrajino ni dobrodošel. Baletniki upajo, da bo to naznanilo vrnitev na svetovni oder kronskega dragulja ruske kulture, ki je svet obkrožil tudi v najbolj napetih dneh hladne vojne.

"Mislim, da ni skrivnost, da je Kitajska ena redkih držav, ki nas podpira in še naprej sodeluje z nami," je pred dvema tednoma v intervjuju za Reuters v gledališču dejal umetniški vodja baleta Mahar Vaziev. "Verjamem, da bomo spet nastopali (na Zahodu) in da bodo drugi prišli v (Rusijo) nastopat. To je potrebno in neprecenljivo," je dejal za Reuters.

Gledališče, ki ga je leta 1776 ustanovila cesarica Katarina Velika, bo na dveh gala predstavah v Pekingu predstavilo odlomke nekaterih svojih najbolj znanih baletnih del, sledili pa bodo trije dnevi uprizoritev baleta Don Kihot iz 19. stoletja. Na Kitajsko so že poslali okoli 300 kostumov in scenografij.

"Zelo sem zadovoljna, da bomo končno imeli gostovanje v tujini. Veselimo se tega," je za Reuters med vajami povedala primabalerina Elizaveta Kokorjeva.

Lani februarja, dan po tem, ko je Moskva poslala na tisoče vojakov v Ukrajino, je londonska Kraljeva opera odpovedala načrtovano vrnitev Bolšoja po pandemiji. Sledile so odpovedi v drugih zahodnih mestih. Vladimir Urin, direktor Bolšoj teatra, je aprila dejal, da je žalosten zaradi izgube prejšnjega rednega ustvarjalnega sodelovanja z zahodnimi gledališkimi skupinami in umetniki.

Letos je gledališče odpovedalo dve predstavi režiserjev, ki sta nastopila proti konfliktu. Balet bo novembra odpotoval v belorusko prestolnico Minsk in januarja 2024 v Oman.

10.07 Šef Wagnerja je registriral novo podjetje v Belorusiji

Ruski neodvisni portal Meduza je zapisal, da je po poročanju beloruskega časnika Reform.by ustanovitelj Wagnerja Jevgenij Prigožin v Belorusiji registriral podjetje Concord Management and Consulting. 

Po podatkih Enotnega državnega registra pravnih oseb in samostojnih podjetnikov beloruskega ministrstva za pravosodje je bilo podjetje z osnovnim kapitalom 200 beloruskih rubljev – kar je približno 72 evrov – registrirano 19. julija v vasi Tsel v regiji Mogilev v Belorusiji.

Jevgenij Prigožin | Foto: Reuters Foto: Reuters Po poročanju beloruskega časnika Reform.by gre za lokacijo vojaškega taborišča, kamor so po Prigožinovem uporu konec junija poslali Wagnerjeve plačance.

Navedeno je bilo, da je dejavnost usmerjena predvsem v upravljanje nepremičnin in da je na čelu družbe Prigožin, še poroča Meduza.

7.41 Nov napad na Odeso

Ruski nočni napad z brezpilotnim letalom na južno ukrajinsko pristanišče Odesa je uničil skladišče žita in ranil štiri pristaniške uslužbence, poroča Reuters, ki se sklicuje na vojaško poveljstvo južne Ukrajine. 

Po prvih podatkih so bili v napadih uničeni trije brezpilotni letalniki, je poveljstvo objavilo na družbenih omrežjih. Tiskovna agencija poročila ni mogla neodvisno preveriti.

6.29 Moskva odbila napad dveh ukrajinskih dronov, poročajo ruske agencije

Dve brezpilotni letali, ki ju je izstrelila Ukrajina, sta zgodaj v ponedeljek napadli Moskvo, a sta bili prestreženi in uničeni, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Ruske državne tiskovne agencije so poročale, da so dele dronov našli dva kilometra od zgradb ministrstva. Ministrstvo za obrambo je v svoji aplikaciji za sporočanje Telegram sporočilo, da gre za teroristični napad, a da žrtev ni bilo.

Niti obrambno ministrstvo niti moskovski župan Sergej Sobjanin nista sporočila, kje so prestregli drona. So pa ruske državne tiskovne agencije s sklicevanjem na službe za nujno pomoč poročale, da so dele brezpilotnega letala našli v bližini stavbe na aveniji Komsomolski, ki je nedaleč od zgradb obrambnega ministrstva.

V napadu ukrajinskih dronov na Moskvo je bila poškodovana poslovna stavba. Ostanke prestreženih dronov so našli blizu stavbe ruskega obrambnega ministrstva. | Foto: Reuters V napadu ukrajinskih dronov na Moskvo je bila poškodovana poslovna stavba. Ostanke prestreženih dronov so našli blizu stavbe ruskega obrambnega ministrstva. Foto: Reuters Promet na tej aveniji je bil zaprt, prav tako na aveniji Lihačov na jugu Moskve, kjer je bila poškodovana poslovna stolpnica, poročajo agencije.

Kijev poročil ni komentiral. Ukrajina skoraj nikoli javno ne prevzame odgovornosti za napade v Rusiji ali na ozemlju pod ruskim nadzorom v Ukrajini, vendar so predstavniki v zadnjih mesecih izjavljali, da uničenje ruske vojaške infrastrukture pomaga pri protiofenzivi Kijeva.

evakuacija Ukrajinci
Novice Znan podatek o številu Ukrajincev, ki so se priselili v Slovenijo
Vojna
Novice Ameriški vojaški inštitut: Ukrajinska "ognjena pest" uničuje rusko vojsko
Ukrajina
Novice Moskva: Na jugu Ukrajine ubit ruski vojni dopisnik
Ne spreglejte