Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 7. 2023,
7.22

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,03

Natisni članek

orožje pomoč ZDA vojna Rusija Ukrajina

Sreda, 26. 7. 2023, 7.22

8 mesecev

518. dan vojne v Ukrajini

Poročila o pomembnem preboju na južni fronti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,03

Ruski predsednik Vladimir Putin bo v četrtek in petek v Sankt Peterburgu gostil afriške voditelje. V središču pozornosti vrha bosta predvidoma gospodarsko sodelovanje in dogovor o izvozu ukrajinskega žita, od katerega je Moskva nedavno odstopila. Kremelj je zahodne diplomate pred dogodkom obtožil pritiskov na afriške udeleženke.

Poudarki dneva:

19.17 Rusija naj bi odbila napad na jugu Ukrajine
18.15 Ukrajinska obveščevalna služba SBU potrdila, da je izvedla napad na krimski most
17.10 Estonska premierka odločno: Ruski športniki nimajo kaj delati na olimpijslkih igrah
16.00 Ukrajinske sile naj bi dosegle napredek v doneški regiji
11.50 Putin v Sankt Peterburgu pričakuje afriške voditelje
10.05 Ruski obrambni minister obiskal Severno Korejo
9.20 Evropski komisar za kmetijstvo bo predlagal subvencije za prevoz ukrajinskega žita
7.20 ZDA Ukrajini namenile še za 400 milijonov dolarjev vojaške pomoči 

19.17 Rusija naj bi odbila napad na jugu Ukrajine

Ruska vojska je danes sporočila, da je odbila napad ukrajinske vojske v bližini mesta Orihiv na jugu Ukrajine. Napad naj bi potekal v okviru ukrajinske protiofenzive, v njem pa naj bi sodelovali trije bataljoni, opremljeni s tanki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"26. julija zjutraj je sovražnik nadaljeval intenzivne ofenzivne operacije v bližini Orihiva. Ukrajina je izvedla obsežen napad s tremi bataljoni, okrepljenimi s tanki," je v izjavi sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

"Vsi napadi oboroženih sil Ukrajine so bili odbiti. Naše sile so obdržale svoje položaje," so dodali.

Ruska vojska je sporočila tudi, da je dosegla nov napredek v smeri mesta Liman v ukrajinski vzhodni regiji Doneck, potem ko je v torek poročala, da je na tem območju napredovala za približno dva kilometra.

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva naj bi spopadi trenutno potekali v bližini vasi Sergijivka, v kateri naj bi ruske sile že prevzele nadzor. V Kijevu medtem niso potrdili nobene izmed navedb ruske vojske ali obrambnega ministrstva.

17.10 Estonska premierka odločno: Ruski športniki nimajo kaj delati na olimpijslkih igrah

Kaja Kallas, predsednica estonske vlade, je dejala, da je treba ruskim in beloruskim športnikom prepovedati vse mednarodne športne prireditve, dokler se ruska agresija na Ukrajino ne konča.

18.15 Ukrajinska obveščevalna služba SBU potrdila, da je izvedla napad na krimski most

Ukrajinska varnostna služba (SBU) je po mesecih priznala svojo vpletenost v napad na Krimski most oktobra lani. "Častniki SBU   sovražnika napadajo na najbolj kritičnih točkah in delajo vse, da čim prej osvobodijo našo zemljo. Napad na krimski mostu je eden od naših dosežkov," je dejal vodja SBU Vasyl Malyuk na slovesnosti v Kijevu ob izdaji poštne znamke v čast varnostni službi.

V začetku tega meseca je namestnica obrambnega ministra Hanna Maliar kot prva ukrajinska uradnica neposredno priznala, da je Ukrajina odgovorna za napad z bombo, najverjetneje skrito v ladijskem zabojniku.

16.00 Ukrajinske sile naj bi dosegle napredek v doneški regiji

Tako ukrajinski kot ruski viri poročajo o preboju kijevskih sil v Staromajorskem, vzdolž osi Velika Novosilka – Berdjansk na južni fronti. Ukrajinske posebne enote so delile posnetke iz vasi in povedale, da so ujeli padalce iz ruskega 247. padalskega polka in jim zasegle pomembno dokumentacijo, poroča CNN. 

Drug videoposnetek iz vasi Staromajorsk, ki ga je neodvisno preveril CNN, prikazuje ruske vojake, kako zapuščajo položaje in se umikajo, domnevno potem, ko so jih ukrajinske sile pregnale.

Videoposnetka se ujemata s poročili dobro informiranih ruskih vojaških blogerjev, ki pravita, da Ukrajina krepi napade na tem območju.Ruski bloger Batalyon Vostok, je dejal, da je situacija v okolici vasi za rusko vojsko "postala bolj zapletena." "Fantom zdaj ni lahko - odbijajo intenzivne napade," je dejal Vostok. Po njegovih informacijah obstaja verjetnost, da bo Ukrajina prevzela nadzor nad naseljem.

Že pred tem so ukrajinske sile sporočile, da napredujejo na froni vzdolž osi Velika Novosilka – Berdjansk. "Ukrajinske enote so bile uspešne na območju Staromajorskega na južni fronti," je v povedal tiskovni predstavnik generalštaba ukrajinskih oboroženih sil Andrii Kovalev.

11.50 Putin v Sankt Peterburgu pričakuje afriške voditelje

"Afrika se vse bolj uveljavlja v vlogi enega od polov nastajajočega multipolarnega sveta," je v danes objavljenem pismu pred vrhom zapisal Putin in dodal, da bo Rusija še naprej podpirala afriške partnerje pri "krepitvi njihove nacionalne in kulturne suverenosti ter pri aktivnejšem reševanju regionalnih in globalnih vprašanj".

Napovedal je, da si bo Rusija na vrhu prizadevala okrepiti sodelovanje z afriškimi državami na področju trgovine, naložb, prehranske varnosti, boja proti revščini in podnebnih sprememb. 

Med vrhom naj bi države podpisale več sporazumov o sodelovanju na različnih področjih, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na fotografiji Vladimir Putin. | Foto: Reuters Med vrhom naj bi države podpisale več sporazumov o sodelovanju na različnih področjih, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na fotografiji Vladimir Putin. Foto: Reuters

Prav tako namerava Putin nadaljevati junija začete pogovore o mirovni pobudi afriških držav za rešitev vojne v Ukrajini. Afriške države so sicer glede vojne večinoma zavzele nevtralno držo in se niso pridružile zahodnim sankcijam proti Rusiji.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v torek opozoril, da so zahodni diplomati pred vrhom "skoraj vse afriške države izpostavljali pritiskom brez primere". Peskov je ob tem izpostavil ZDA in Francijo, ki da so se aktivno trudile, da vrha sploh ne bi bilo, poroča dpa.

Gre za drugi tovrstni vrh, prvi je potekal leta 2019 v Sočiju. Udeležbo na tokratnem vrhu je potrdilo več afriških voditeljev, vključno s predsednikom Republike Južne Afrike Cyrilom Ramaphoso. Po navedbah Kremlja je udeležbo potrdilo 49 afriških držav.

V Afriki skrbi vzbuja nedavna odločitev Moskve o odstopu od dogovora o izvozu žita, v okviru katerega je Ukrajina izvozila okoli 33 milijonov ton žita, kar je pripomoglo k stabilizaciji cen hrane po svetu. Putin je v članku za številne afriške medije pretekli teden ponovil, da Rusijo pri izvozu žita, hrane in gnojil omejujejo zahodne sankcije.

V luči odpovedi dogovora o izvozu žita je sporočil, da je Rusija "sposobna nadomestiti ukrajinsko žito tako na komercialni kot na brezplačni osnovi". Kot je zapisal v prispevku, ki ga je Kremelj objavil na svoji spletni strani, se Rusiji namreč obeta še ena rekordna letina.

Rusija je od začetka vojne v Ukrajini podvržena zahodnim sankcijam in mednarodni izolaciji. Kljub temu ostaja njena diplomacija močno prisotna v Afriki, ki jo je ruski zunanji minister Sergej Lavrov letos dvakrat obiskal, pri čemer je poudarjal domnevni ruski boj proti zahodnemu imperializmu in za multipolarni svet.

10.05 Ruski obrambni minister obiskal Severno Korejo

V Severno Korejo je v torek prispel ruski obrambni minister Sergej Šojgu, še danes pa naj bi državo obiskala delegacija iz Kitajske. Gre za prva obiska iz tujine od izbruha pandemije covid-19, obe delegaciji pa se bosta udeležili četrtkove slovesnosti ob 70. obletnici konca korejske vojne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sergej Šojgu, obisk, Severna Koreja | Foto: Reuters Foto: Reuters

Šojguja je ob prihodu v državo sprejel severnokorejski obrambni minister Kang Sun Nam. Državni mediji so prikazali fotografije na stotine uniformiranih vojakov, ki so ob letališču izrekli dobrodošlico ruski delegaciji.

"Severnokorejci so izrazili polno podporo ruski vojski in ljudem, ki se borijo za obrambo suverenosti ter interesov svoje države," pa je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Sergej Šojgu, obisk, Severna Koreja | Foto: Reuters Foto: Reuters

Severno Korejo bo danes obiskala tudi delegacija iz Kitajske, ki bo med drugim vključevala člana stalnega odbora politbiroja Lija Hongzhonga. Rusija in Kitajska sta eni redkih držav, ki ohranjata redne stike s Severno Korejo. Zgodovinski zaveznici in sosedi Pjongjanga sta za zdaj edini potrdili udeležbo na četrtkovih proslavah ob 70. obletnici premirja na Korejskem polotoku.

Premirje, ki je tehnično gledano zgolj zamrznilo, ne pa tudi končalo korejske vojne, bodo v Pjongjangu predvidoma obeležili z vojaško parado. Člani pekinške in moskovske delegacije pa bodo sploh prvi tuji predstavniki, ki bodo obiskali Severno Korejo od začetka pandemije covid-19.

Mednarodno izolirana Severna Koreja je namreč ob izbruhu pandemije pred več kot tremi leti zaprla svoje meje in prepovedala vrnitev celo lastnim državljanom. Gospodarsko menjavo s Kitajsko je znova zagnala lani, novemu veleposlaniku Pekinga pa dovolila prihod šele letos.

Leif-Eric Easley, profesor na univerzi Ewha v Seulu, ocenjuje, da obisk verjetno ne bo privedel do nobenih orožarskih poslov med Moskvo in Pjongjangom, označil ga je za "simbolično izkazovanje solidarnosti ob obletnici vojne". Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je sicer javno podprl rusko invazijo na Ukrajino, po trditvah Washingtona pa Rusiji dobavlja tudi rakete.

Nekateri analitiki medtem trdijo, da udeležba ruske in kitajske delegacije na paradi namiguje na morebitno rahljanje ukrepov za zajezitev covid-19, poroča britanski BBC.

Dogajanje okoli proslav dneva zmage na severu polotoka budno spremljajo v Seulu in Washingtonu, ki sta v zadnjem obdobju na nezadovoljstvo Pjongjanga še okrepila vojaško sodelovanje.

9.20 Evropski komisar za kmetijstvo bo predlagal subvencije za prevoz ukrajinskega žita

Evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski je v torek napovedal, da bo predlagal subvencioniranje stroškov za prevoz ukrajinskega žita po železnicah in cestah. Kot je pojasnil, bi v nasprotnem primeru rusko žito zaradi nižjih končnih cen predstavljajo nelojalno konkurenco.

Po ruskem napadu na Ukrajino, ki je otežil izvoz ukrajinskega blaga, je EU lani vzpostavila tako imenovane solidarnostne pasove oziroma koridorje, po katerih so Ukrajini predvsem prek Romunije in Poljske omogočili izvoz žita in drugih kmetijskih proizvodov.

Wojciechowski je v torek po poročanju francoske tiskovne agencije AFP napovedal, da bo predlagal uporabo evropskih sredstev za sofinanciranje izvoza. "Obstaja namreč tveganje, da bo v nasprotnem primeru Rusija v ugodnejšem položaju, saj bi bilo ceneje kupiti rusko žito kot plačati vse stroške za ukrajinsko," je poudaril. Stroški uvoza iz Ukrajine bi namreč lahko zaradi blokade pomorskih poti močno narasli.

Po začetku invazije na Ukrajino so ruske sile blokirale ukrajinska pristanišča ob Črnem morju, dokler nista sprti strani julija lani ob posredovanju Turčije in Združenih narodov sklenili sporazuma, ki je ladjam z žitom omogočal varen prehod in pomagal znižati cene hrane po svetu. Rusija je prejšnji teden od sporazuma do nadaljnjega odstopila, kar je izvoz ukrajinskega žita po morju spet otežilo.

O izvozu žita prek Črnega morja bo sicer danes razpravljal pred kratkim vzpostavljeni svet Nato-Ukrajina. Zasedanje je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg sklical na zahtevo Ukrajine. Njen predsednik Volodimir Zelenski je ta teden izrazil odločno nasprotovanje podaljšanju omejitve uvoza ukrajinskega žita, uvedene v začetku maja.

Bruselj je namreč takrat sklenil, da je uvoz pšenice, koruze, oljne ogrščice in sončničnih semen dovoljen v vse članice EU z izjemo Poljske, Madžarske, Slovaške, Bolgarije in Romunije. V teh pet članic je mogoče žito uvoziti samo, če je namenjeno tranzitu v druge članice Unije ali tretje države.

Razlog za ukrep so bile gospodarske težave ukrajinskih sosed zaradi prevelikih količin uvoza ukrajinskega žita, za katero je EU junija lani odpravila carine. Prišlo je namreč do kopičenja zalog, zaradi česar je na trgu pristalo veliko žita po tako nizkih cenah, da so izkrivljale tržne razmere.

Peterica držav je Evropsko komisijo prejšnji teden pozvala k podaljšanju omejitev, ki so sicer enkrat že bile podaljšane. Ukrajina medtem opozarja, da bi takšna poteza zadala hud udarec njenemu kmetijskemu sektorju.

Torkovega zasedanja ministrov EU, pristojnih za kmetijstvo in ribištvo, se je udeležil tudi državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Darij Krajčič. Kot so sporočili z ministrstva, je med drugim opozoril na posledice neugodnih vremenskih razmer za slovensko kmetijstvo.

S kolegi se je Krajčič seznanil z oceno vpliva predloga zakonodaje o trajnostni rabi pesticidov, pri čemer je poudaril, da bi bilo treba napredek doseči na ravni EU in ne prek zavezujočih nacionalnih ciljev. "Podpiramo tudi sprejetje ukrepov omejevanja ali prepovedi rabe samo tistih fitofarmacevtskih sredstev, ki imajo negativni vpliv na cilje ohranjanja narave, voda in pitne vode," je dodal.

7.20 ZDA Ukrajini namenile še za 400 milijonov dolarjev vojaške pomoči

ZDA so Ukrajini namenile dodatno vojaško pomoč v vrednosti 400 milijonov dolarjev, je v torek sporočil ameriški državni sekretar Antony Blinken.

To je že 43. sveženj vojaške pomoči Ukrajini iz ZDA, ki vključuje strelivo za zračno obrambo, topniške granate, oklepna vozila in protioklepne zmogljivosti ter drugo opremo.

"Ukrajinci še naprej pogumno branijo svojo državo pred rusko agresijo, medtem ko Rusija nadaljuje svoje neizprosne in zlobne napade, v katerih ubija ukrajinske civiliste in uničuje civilno infrastrukturo. Ukrajinski pogum še naprej navdihuje svet," je sporočil Blinken.

Antony Blinken | Foto: AP / Guliverimage Antony Blinken Foto: AP / Guliverimage

Po umiku iz pobude za črnomorsko žito Rusija še naprej napada ukrajinska pristanišča in infrastrukturo za prevoz žita, tudi v Odesi, je opozoril. "Rusija bi lahko to vojno kadarkoli končala, če bi umaknila svoje sile iz Ukrajine ter končala brutalne napade na ukrajinska mesta in ljudi. Dokler tega ne stori, bodo ZDA ter naši zavezniki in partnerji enotni z Ukrajino," je dodal Blinken.

ruska mornarica, rakete
Novice Rusija: Ukrajinci so napadli našo črnomorsko floto, vendar ...
Shaman
Novice Kdo je svetlolasec, ki ga je vzljubil Vladimir Putin
napad na Moskvo
Novice Moskovski župan: Mesto so zadeli trije droni #video
evakuacija Ukrajinci
Novice Znan podatek o številu Ukrajincev, ki so se priselili v Slovenijo
Vojna
Novice Ameriški vojaški inštitut: Ukrajinska "ognjena pest" uničuje rusko vojsko
Ne spreglejte