SiolNET. Novice Svet
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

78-letni Biden prejel poživitveni odmerek cepiva Pfizer #video

0,45

termometer

Ameriški predsednik Joe Biden se je v ponedeljek pred kamerami cepil s poživitvenim tretjim odmerkom cepiva Pfizer, potem ko je prvega prejel decembra lani, drugega pa januarja letos. 78-letni Biden spada med tiste, ki so po odločitvi ameriških zdravstvenih oblasti upravičeni do poživitvenega odmerka.

Poživitveni odmerek je za tiste, ki so bili v ZDA doslej cepljeni s cepivom Pfizer, prejšnji teden najprej odobrila Uprava za hrano in zdravila (FDA), nato pa še Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC).

Za zdaj so do njega upravičeni le starejši od 65 let, starejši od 18 let, ki jim grozi resno obolenje s covid-19, in tisti, ki so zaradi svojega dela bolj izpostavljeni možnosti okužbe, kot so zdravstveni delavci, učitelji, delavci v trgovinah in drugi.

Panel strokovnjakov CDC sicer za zadnjo kategorijo prebivalstva poživitvenega odmerka ni priporočil, vendar je direktorica CDC Rochelle Walensky skupino preglasovala in sklenila, da se lahko cepijo.

HPV, cepivo Novice ZDA: tretji odmerek tega cepiva priporočajo najbolj ranljivim in starejšim od 65 let Pfizer cepivo Novice CDC odobril poživitveni odmerek cepiva Pfizer tudi za zaposlene v izpostavljenih poklicih

60 milijonov Američanov upravičenih do tretjega odmerka

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) se je sicer izrekla proti poživitvenim odmerkom v bogatih državah, ker številne nerazvite države nimajo cepiv. Vendar pa je Biden zatrdil, da ZDA pošiljajo velike količine cepiva v svet in lahko začnejo s poživitvenimi odmerki.

Do tega odmerka je sedaj upravičenih okrog 60 milijonov Američanov, ki so drugi odmerek Pfizerjevega cepiva proti covidu-19 prejeli od januarja do marca in spadajo v prej omenjene kategorije.

Kmalu bo rokav zavihala še prva dama

Biden je ob cepljenju novinarjem dejal, da po prvem in drugem odmerku ni imel posebnih stranskih učinkov. Dodal je, da se bo kmalu spet cepila tudi prva dama Jill Biden. Tiste v ZDA, ki se še niso cepili proti covidu-19, pa je ponovno pozval naj storijo, kar je prav, ker ceno plačujejo vsi.

Po njegovih besedah gre zdaj za pandemijo tistih, ki se niso cepili, in sedaj spet obremenjujejo zdravstveni sistem.

V ZDA se je doslej s po dvema odmerkoma cepiv Pfizerja in Moderne ter enim odmerkom cepiva Johnson & Johnsona cepilo 182 milijonov ljudi. To je še vedno premalo glede na to, da v ZDA živi več kot 333 milijonov ljudi, cepiva pa imajo na voljo več kot dovolj.

cepljenje covid-19 Novice NIJZ objavil, koliko ljudi se je cepilo s tretjim odmerkom Cepljenje Novice Študija razkriva, komu se ni treba cepiti s tretjim odmerkom Urška Bačovnik Janša Novice Urška Bačovnik Janša se je cepila že tretjič

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin