SiolNET. Novice Slovenija
3,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Študija razkriva, komu se ni treba cepiti s tretjim odmerkom

3,27

termometer

Cepljenje
Foto: Reuters

Cepiva so dovolj učinkovita pri preprečevanju hude oblike koronavirusne bolezni 19, tako da trenutno splošnega prebivalstva ni treba cepiti s tretjim odmerkom cepiv proti covidu, kaže danes objavljeno znanstveno poročilo.

Ob pregledu kliničnih preizkusov in opazovalnih študij so avtorji poročila ugotovili, da cepiva ostajajo visoko učinkovita proti hudim oblikam covida-19 pri vseh glavnih koronavirusnih različicah, vključno z delto. So pa manj učinkovita pri preprečevanju asimptomatskega covida, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Šola šolarji učenci Novice Nove številke: koliko je okuženih učencev in učiteljev?

"Trenutno dostopne študije ne zagotavljajo verodostojnih dokazov o bistvenem upadu zaščite pred hudim potekom bolezni, ki je glavni cilj cepljenja," je povedala glavna avtorica znanstvenega poročila Ana-Maria Henao-Restrepo.

Avtorji poročila, objavljenega v znanstveni reviji The Lancet, so sklenili, da "cepljenje splošne populacije s poživitvenim odmerkom v tej fazi pandemije ni primerno".

Prednost tistim ljudem, ki še čakajo na prvi odmerek

Henao-Restrepova je poudarila, da je treba pri cepljenju dati prednost tistim ljudem po svetu, ki še čakajo na prvi odmerek. "Če so cepiva porabljena tam, kjer bodo najbolj koristila, lahko pospešijo konec pandemije, saj bodo preprečevala nadaljnji razvoj različic," je povedala.

Franc Vindišar Novice "Tega si ne moremo več privoščiti" #video

Trenutne različice se po ugotovitvah znanstvenikov niso razvile v zadostni meri, da bi se izognile imunskemu odzivu, ki ga zagotavljajo cepiva, ki so trenutno v uporabi. Če bi se v prihodnje razvile mutacije, ki bi se izognile imunskemu odzivu, bi bilo po njihovem mnenju bolje uporabiti poživitvene odmerke, prilagojene novejšim različicam.

Več držav je zaradi koronavirusne različice delta, ki se hitro širi, začelo cepljenje s tretjim odmerkom cepiva proti covidu. Nekatere cepijo starejše in tiste z oslabljenim imunskim sistemom, Izrael pa poživitveni odmerek ponuja vsem, starejšim od 12 let.

Covid-19. Koronavirus. Vizir. Novice Toliko okužb so potrdili v nedeljo #video

Svetovna zdravstvena organizacija sicer države poziva, naj do konca leta ne cepijo s tretjim odmerkom, saj več milijonov ljudi v revnejših državah po svetu še vedno čaka na prvi odmerek.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin