Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 9. 2021,
10.58

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,79

198

Natisni članek

Ministrstvo za zdravje konferenca epidemija COVID-19

Ponedeljek, 13. 9. 2021, 10.58

2 leti, 7 mesecev

"Tega si ne moremo več privoščiti" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,79

198

"Pogoj PCT je nujen. Ne moremo si več privoščiti prenatrpanih bolnišnic in izgorelega kadra. Izpolnjuje se tako kot do zdaj. Sprememba je le pri prebolevnikih, ki pogoj izpolnjujejo z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 180 dni," je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju, povezanem z boleznijo covid-19, povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc pa je poudaril, da je PCT potreben tudi za obisk bencinskega servisa. 

"Epidemija je dinamičen proces in od vseh nas zahteva veliko prilagajanja. Zavedam se, da vse te spremembe niso prijetne. Tako za vas kot za nas. Toda na žalost drugih možnosti nimamo več. Prilagajati se moramo skupaj. Epidemija nas ne sme deliti, mora nas povezovati. Stopimo skupaj, bodimo enotni in se skupaj precepimo za zdravo prihodnost," je sporočil Vindišar. 

V soboto je vlada sprejela nov odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja, ki začasno določa pogoj PCT za osebe, ki opravljajo delo pri izvajalcih dejavnosti, in za osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti.

covid testiranje
Novice Od srede obvezen PCT za zaposlene in uporabnike storitev, maske ponekod še obvezne

Pogoj PCT morajo izpolnjevati tudi uporabniki zavodov za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domov, centrov za tujce, azilnih domov in integracijskih hiš ob sprejemu v nastanitev, če je odsotnost trajala več kot 48 ur. V tem primeru je plačnik država. 

Pogoja PCT ni treba izpolnjevati osebam, mlajšim od 12 let in osebam, ki pripeljejo otroka v vrtec, 1.–3. razred OŠ, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v OŠ s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, osebam, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, učencem in dijakom pri prevozu z javnim potniškim prometom.

Z izjemo nujnih stanj do zdravnika le s pogojem PCT

Zajc je danes pojasnil, da pogoja PCT ni treba izpolnjevati v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

Vsi, starejši od 12 let, bodo do zdravnika, z izjemo nujnih primerov, lahko prišli le, če so preboleli covid-19, so cepljeni ali testirani.

Kje morate izpolnjevati pogoj PCT?

PCT-pogoj (preboleli, cepljeni, testirani) pa morajo od srede naprej izpolnjevati vse osebe, ki so uporabniki storitev ali pa so prisotni pri izvajanju dejavnosti, torej vsi potrošniki, je pojasnil Zajc. To pomeni, da morajo trgovine, nakupovalni centri, gostinski obrati, turistične namestitve, vse organizacije, kjer se izvajajo delovni procesi, objaviti obvestilo o obveznosti izpolnjevanja pogoja PCT ob vstopu v prostore. Kot je posebej poudaril Zajc, tudi bencinski servisi niso izjema, in za njihov obisk potrebujete PCT. Prav tako morajo pogoj PCT izpolnjevati udeleženci verskih obredov. Na vstopnih mestih morajo imeti odgovorne osebe, ki bodo preverjanje izvajale. Verodostojno dokazilo je tudi cepilni kartonček.

V Gospodarski zbornici Slovenije kritični do prenosa stroška testiranja vseh zaposlenih na delodajalce
V GZS pozdravljajo odločitev vlade, da kljub slabšanju epidemioloških razmer ne zapira gospodarstva in da to lahko ob izpolnjevanju pogoja PCT posluje v čim večjem obsegu. So pa kritični do odločitve, da se strošek testiranja vseh zaposlenih prenese na delodajalce. Po njihovem bi to morala biti odgovornost vsakega posameznika. 

Lahova: Račun za slabo precepljenost izstavljen gospodarstvu
Širitev obveznosti pogoja PCT za delavce in uporabnike storitev je po ocenah predsednice Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariče Lah posledica slabe precepljenosti v Sloveniji, račun pa je izstavljen gospodarstvu. V trgovinski panogi jo bodo po njenih besedah sicer znova najslabše odnesle trgovine s tehničnim blagom.

SBC: Odgovornost za izpolnjevanje pogoja PCT mora prevzeti vsak posameznik
Klub slovenskih podjetnikov (SBC) podpira večino ukrepov iz vladnega odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT, ne strinja pa se s tem, da je "časovno in finančno breme" glede izpolnjevanja tega pogoja na delodajalcih, in to kljub temu, da se o tem, kateri pogoj bo izpolnil, odloča delavec. Predlagajo, naj bo odgovornost na strani zaposlenih. Ukrep naj se spremeni tako, da bo testiranje potekalo izven delovnega časa, obenem pa bo odgovornost za izvedbo individualna, na strani zaposlenih. 

Če potrošnik pogoja PCT ne izpolnjuje, ne more uporabljati določene storitve, strošek testiranja pa je breme vsakega posameznika. V primeru, da pogoj PCT ne bo izpolnjen, bosta kazen plačala tako potrošnik kot tudi ponudnik. "Gostinec ne sme postreči nikogar, ki nima pogoja PCT. To torej pomeni, da mora pred postrežbo preveriti, ali gost izpolnjuje pogoj PCT ali ne," je na primeru povedal Zajc in dodal, "da je preverjanje pogojev PCT nujno, da lahko pustimo gospodarstvo odprto. V Avstriji pregled pogoja poteka povsem nemoteno in brez težav. Torej lahko tudi pri nas."

Minister se pri inšpekcijskem nadzoru spoštovanja PCT zavzema za preventivo in opozarjanje

Kot so sporočili z ministrstva za javno upravo, je bila današnja seja sklicana na pobudo Koritnika. Na njej so se inšpekcijski organi seznanili za novim vladnim odlokom, s katerim je vlada zaostrila ukrepe za preprečevanje širjenja novih okužb. Med njimi je, razen redkih izjem, obveza izpolnjevanja pogoja PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani) za vse zaposlene in uporabnike storitev. Odlok začne veljati v sredo. | Foto: STA , Kot so sporočili z ministrstva za javno upravo, je bila današnja seja sklicana na pobudo Koritnika. Na njej so se inšpekcijski organi seznanili za novim vladnim odlokom, s katerim je vlada zaostrila ukrepe za preprečevanje širjenja novih okužb. Med njimi je, razen redkih izjem, obveza izpolnjevanja pogoja PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani) za vse zaposlene in uporabnike storitev. Odlok začne veljati v sredo. Foto: STA ,

Minister za javno upravo in predsednik inšpekcijskega sveta Boštjan Koritnik je danes inšpekcijske organe pozval, naj pri nadzoru spoštovanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja dajo poudarek preventivi in opozarjanju. "Neskladij bo potem manj, zavezanci pa bodo tak odlok lažje sprejeli in upoštevali," je ob tem poudaril.

Koritnik je člane inšpekcijskega sveta seznanil z vsebino omenjenega odloka ter jih pozval h koordiniranemu in usklajenemu delu. Predlagal je, da se vse inšpekcije, ki bodo od srede izvajale nadzor nad spoštovanjem odloka, povežejo med seboj, predvsem pa z zdravstvenim inšpektoratom. Namen akcij je preventiva, s katero se pri zavezancih spodbudi spoštovanje navedenega odloka, saj je situacija v državi glede okužb resna, je ob tem poudaril minister.

V nedeljo je bilo v Sloveniji po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ob 1.657 opravljenih testih PCR potrjenih 282 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 17 odstotkov in je bil nekoliko nižji kot dan pred tem, ko je znašal 20,6 odstotka. Včeraj je zaradi koronavirusne bolezni umrla ena oseba, število hospitaliziranih še vedno narašča. Trenutno v Sloveniji deluje deset covidnih bolnišnic, v katerih je bilo ob koncu tedna sprejetih 55 oseb, odpustili so jih 16.

Covid-19. Koronavirus. Vizir.
Novice Toliko okužb so potrdili v nedeljo #video
Milan Krek
Novice Krek: Postajamo talci necepljenih ljudi

 

 

 

Ne spreglejte