Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 6. 2023,
10.52

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,69

Natisni članek

otroci letalska nesreča letalo Kolumbija

Sobota, 10. 6. 2023, 10.52

10 mesecev, 1 teden

Čudež: štirideset dni po letalski nesreči našli žive štiri otroke #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,69

Kolumbijske oblasti so sporočile, da so v petek našli žive tri otoke in dojenčka, ki so jih pogrešali od strmoglavljenja letala v gosti amazonski džungli na jugu Kolumbije pred 40 dnevi. Po navedbah vojske so reševalci otroke našli približno pet kilometrov zahodno od kraja nesreče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Danes je bil čaroben dan," je v petek izjavil kolumbijski predsednik Gustavo Petro, ki je medijem sporočil, da so otroke našli žive. Z vojaškim reševalnim letalom so jih davi prepeljali v glavno mesto države Bogoto, kjer so jih z reševalnimi vozili odpeljali v bolnišnico.

Petro je na Twitterju objavil fotografijo, na kateri več odraslih skrbi za otroke, ki sedijo na ponjavah v džungli.

V nesreči so umrli trije odrasli, med njimi mama otrok in pilot

Pogrešani otroci so stari 13, devet, štiri in eno leto. Oblasti so jih iskale od nesreče letala, v kateri so umrli trije odrasli, med njimi tudi mama otrok in pilot. V obsežnem reševanju je sodelovalo 160 vojakov in 70 domorodcev, ki dobro poznajo džunglo. Na tem območju živijo jaguarji, kače in drugi plenilci, tam so prisotne tudi oborožene skupine tihotapcev mamil. Oblasti so na podlagi najdenih sledi pri iskanju vztrajale, saj so verjele, da so na pravi poti.

Ker jih je skrbelo, da bodo otroci še naprej tavali in jih bodo vedno težje našli, so v gozd odvrgli deset tisoč letakov z navodili v španščini in domorodnem jeziku otrok, naj ostanejo, kjer so. Letaki so vsebovali tudi nasvete za preživetje, vojska pa je odvrgla pakete s hrano in ustekleničeno vodo. Reševalci so s helikopterjem otrokom predvajali tudi sporočilo s pozivom, naj ne tavajo okrog, ki ga je posnela njihova babica.

Petro je sicer po 17 dneh iskanja sporočil, da so otroke našli žive, vendar je dan pozneje izjavo preklical, češ da je dobil napačne informacije. V petek je pohvalil učinkovito usklajevanje vojske in domorodcev med iskanjem in dejal, da je to "primer zavezništva, po katerem naj bi se zgledovala celotna država", še poroča AFP.

Otroke so z vojaškim reševalnim letalom prepeljali v glavno mesto države Bogoto, kjer so jih z reševalnimi vozili odpeljali v bolnišnico. | Foto: Reuters Otroke so z vojaškim reševalnim letalom prepeljali v glavno mesto države Bogoto, kjer so jih z reševalnimi vozili odpeljali v bolnišnico. Foto: Reuters

Alkotest
Novice Nesreči na Dolenjskem: prvi voznik napihal 2,4 promila, drugi vozil po levi strani vozišča
jez, uničenje, hidroelektrarna Kahovka
Novice Katastrofe na jezovih. Kaj smo se iz njih naučili?
vlak, nesreča, Avstrija, predor
Novice Zaradi požara v avstrijskem predoru z nočnega vlaka evakuirali 151 potnikov
Ne spreglejte